RTÜK tarafından Halk TV’ye verilen 10 günlük karatma cezasıyla ilgili mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme RTÜK’ten belge istedi ve 30 gün süre tanıdı. Öte yandan Sözcü TV’nin 10 gün ekranı kararacak.

Ankara 21. İdare Mahkemesi, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) Halk TV’ye verdiği 10 günlük ekran karartma cezasında yürütmeyi durdurma kararı verdi, avukatların itirazını yerinde buldu.
Mahkeme RTÜK’ten belgeler istedi
Mahkeme, Radyo Televizyon Üst Kurulu’ndan (RTÜK) ekran karartma kararına dayanak yaptığı yayının kayıtlarını talep etti. Ayrıca kuruldaki görüş ve tutanaklar da istenen belgeler arasında yer aldı. Cezanın hukuki gerekçeleri ve yasal dayanakları da mahkeme tarafından sorgulandı. RTÜK’e bu belgeleri sunması için 30 gün süre tanındı. Bu süre boyunca Halk TV yayınlarını sürdürebilecek.

Sözcü TV 10 gün yayın yapamayacak
RTÜK, Sözcü TV ile ilgili verdiği kararda ise Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması sonrası başlayan protestoları canlı yayınlamasını “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçu kapsamında değerlendirdi.
Karar 27 Mart 2025’te verildi. Kanal karara itiraz etti ancak Ankara 7. İdare Mahkemesi önce yürütmeyi durdurma kararı verdiği bu kararı daha sonra geri çekti. Böylece Sözcü TV açısından karar kesinleşmiş oldu. Sözcü TV ssalı gününden itibaren kanal 10 gün yayın yapamayacak.
Ne oldu?
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 26 Haziran’da yaptığı toplantıda televizyonlara ceza yağdırdı. RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, kararları sosyal medya hesabından paylaştı, Halk TV, Tele 1 ve Sözcü TV başta olmak üzere çok sayıda kanala ceza verildi.
Tele 1, Halk TV ve Sözcü TV’nin bir yıl içerinde “Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz” hükmünden veya “halkı kin ve düşmanlığa teşvik” maddesinden ceza almaları halinde lisanları iptal edilebilecek.
Hangi kanala ne kadar ceza verildi?
Verilen cezalar şöyle:
- RTÜK, Halk TV’ye “Sinem Fıstıkoğlu ile Sansürsüz” adlı programda Atom Mühendisi Tolga Yarman’ın “Türkiye dincileşiyor değil mezhebileşiyor” ve “Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün adının konulmasından itibaren bakarsak İran’a karşı azmettirildik” ifadelerinin “halkı kin ve düşmanlığa teşvik” ettiği ettiği gerekçesiyle oy çokluğuyla 10 gün yayın durdurma cezası verildi.
- Halk Tv’de yayınlanan “Sinem Fıstıkoğlu ile Sansürsüz” adlı programda CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre’nin Mehmet Uçum’la ilgili eleştirileri nedeniyle”İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı davranılmadığı, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler” hükmünü ihlal ettiği gerekçesiyle %3 idari para cezası verildi.
- Sözcü Tv’ye ise Senem Toluay llgaz’ın yaptığı “Öncesi Sonrası Gece” isimli programda konuk Türker Ertürk’ün iktidara yönelik “Emperyalizmin taşeronluğunu yapmak” ifadesi nedeniyle “İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı davranılmadığı, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler” hükmünü ihlal ettiği gerekçesiyle %3 idari para cezası verildi.
- RTÜK, Tele 1’e evinde elektrik akımına kapılarak yaşamını yitiren Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek ile ilgili haberi “Ferdi Zeyrek Çarpıldı” başlığıyla duyuran Akit Gazetesinin eleştirilmesini “kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler” gerekçesiyle %3 idari para cezası verdi.







