İş Bankası, Ciner operasyonunun ardından ortaya atılan iddiaları reddetti

Türkiye İş Bankası, son günlerde basında yer alan iddialar üzerine yazılı açıklama yaptı. Banka, kendisini yasa dışı işlemlerle ilişkilendiren yayınların suç oluşturduğunu belirterek itibarını zedeleyen haberler hakkında yasal süreç başlatacağını duyurdu.

İş Bankası Ciner operasyonu sonrası ortaya atılan iddiaları reddetti
İş Bankası Ciner operasyonu sonrası ortaya atılan iddiaları reddetti

Türkiye İş Bankası, kamuoyunda yer alan iddialar nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Banka yönetimi, kendisini ve iştiraklerini hukuki süreçlerle ilişkilendiren haberler üzerine kamuoyu bilgilendirmesi gerektiğini açıkladı.

Banka, faaliyetlerini ulusal ve uluslararası yasalara, etik kurallara ve ticari prensiplere uygun yürüttüğünü ifade etti. Açıklamada Türkiye’nin en büyük özel bankası ve marka değeri en yüksek finans kuruluşu olduğu kaydedildi.

BDDK ve MASAK denetiminde faaliyet gösteriyor

İş Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu başta olmak üzere resmi otoritelerin denetimi altında olduğunu bildirdi. Genel Müdürlük binasında yerleşik BDDK denetçilerinin bulunduğu belirtildi. Mali Suçlar Araştırma Kurulu mevzuatındaki yükümlülüklerin yerine getirildiği kaydedildi.

Açıklamada, bankayı suç gelirlerinin aklanması, terörizmin finansmanı veya yasadışı işlemlerle ilişkilendiren yayınların yasalara göre suç oluşturduğu söylendi. Bu tür yayınların bankanın itibarını hedef aldığı belirtildi.

Asılsız iddiaların ekonomiye zarar verdiği iddia edildi

Banka, 1924’ten bu yana bankacılık faaliyetleri ve iştirakleri aracılığıyla ekonomiye katkı sağladığını hatırlattı. Gerçek dışı iddiaların kurumun yanı sıra sermaye piyasalarını, yerli ve yabancı yatırımcıları ve ülke ekonomisini olumsuz etkilediği öne sürüldü.

Açıklamada Bankacılık Kanunu’nun 74. maddesine atıfta bulunuldu. İlgili maddede, basın ve yayın araçlarıyla bir bankanın itibarını kırabilecek veya şöhretine zarar verebilecek asılsız haberlerin yayınlanamayacağı hükmü yer alıyor.

Yasal süreç başlatılacak

İş Bankası, itibarına ve şöhretine zarar veren yayınların yakın takipçisi olduğunu açıkladı. Banka yönetimi, asılsız ve spekülatif iddia yapan, yanlış bilgi veren, söylenti çıkaran kişiler hakkında yasal haklarını kullanacağını duyurdu.

Açıklamada “Asılsız, spekülatif iddia ve değerlendirmeler yapan; yalan, yanlış, yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, bu yönde yorumda bulunan ve bunları yayanlarla ilgili her türlü yasal hakkımızı kullandığımızı ve bundan sonra da kullanmaya devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız” denildi.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

İş Bankası Ciner operasyonu sonrası ortaya atılan iddiaları reddetti

İddialar neler?

Can Holding soruşturması ile başlayan, daha sonra Ciner Grubu’na bağlı Park Holding’i de içine alarak genişleyen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 12 kişiden ikisi tutuklandı. Tutuklanan isimler AFC İthalat İhracat Turizm ve Tic. A.Ş. yetkilisi ve Turgay Ciner’in oğlu Atilla Ciner ve Ciner Glass A.Ş. CEO’su Gökhan Şen.

29 Eylül Pazartesi günü gözaltına alınan 12 isim, dün (1 Ekim) İl Jandarma Alay Komutanlığı’ndaki ifadelerinin tamamlanmasının ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Savcılık ifadaleri de 16.00 sıralarında tamamlanan isimlerden AFC İthalat İhracat Turizm ve Tic. A.Ş. yetkilisi Atilla Ciner ve Ciner Glass A.Ş. CEO’su Gökhan Şen tutuklama istemiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

Savcılık Hacı Mustafa Kıraç, Ömer Çatal, Orhan Yüksel, Gürsel Usta, İsmail Karakuzu, Yalçın Tahiroğlu, Timur Haşhaş, Kemal Gürsel Özyar, Selçuk Yeşiltaş ve Çiğdem Yılmaz hakkında yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmasını kararlaştırdı.

Son günlerde Ciner’in İş Bankası’ndan Ceytaş İplik’i satın alması üzerinden, bankanın uzun süre gruba destek olduğu iddiaları ortaya atıldı.

Sabah yazarı Dilek Güngör bugünkü yazısında “Hopa Limanı’ndan Turban Kemer Marina’ya, Çayırhan Santrali’nden Orta Anadolu Linyit İşletmeleri’ne kadar birçok şirketi Park Holding bünyesinde topluyor. Sonra yolu İş Bankası’yla kesişiyor! O zaman Ceytaş İplik’i bankadan satın alıyor. 1994’te Bezmen ailesine ait Mensucat Santrali alıp, adını Taç olarak değiştiriyor. Sonra Penyelüks’ü bünyesine katıyor. Ve daha yakın tarih… Birçoğunuzun hatırladığı… Enerji şirketleri, soda külü tesisleri ve medya kuruluşları… Ciner’in 5 sezonluk dizilere taş çıkaracak hikâyesi işte böyle başlıyor” diye yazdı.