Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), avukat Serdar Öktem’in öldürülmesi sonrası yeniden gündeme gelen “çocukların suça sürüklenmesi” tartışmasına dikkat çekerek, “Çocukları suça sürükleyen kim, seyreden kim?” diye sordu. Platform, 12 yıllık zorunlu eğitimin dışında kalan çocukların büyük oranda suça karıştığını, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ise eğitimin süresini kısaltmayı planladığını belirtti.
Avukat Serdar Öktem’in öldürülmesiyle ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar arasında 18 yaşın altında iki çocuğun bulunması, Türkiye’de çocukların organize suçlarda taşeron olarak kullanılmasını yeniden gündeme getirdi.
Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) yaptığı yazılı açıklamada, suça karışan çocukların sayısının her geçen gün arttığını belirterek, “12 yıllık zorunlu eğitimin dışında kalan çocuklar büyük oranda suça sürükleniyor” dedi. Platform, Millî Eğitim Bakanlığı’nın zorunlu eğitimi kısaltma planını ise “çocuklara karşı sorumluluktan kaçış” olarak niteledi.
“Suç örgütleri çocukları kullanıyor, devlet seyrediyor”
Açıklamada, Serdar Öktem cinayetinin de dâhil olduğu son olaylarda, çocukların suç örgütleri tarafından uyuşturucu, gasp, kaçakçılık, yaralama ve cinayet gibi suçlara azmettirildiği vurgulandı.
EŞİK, “Hrant Dink ve Sinan Ateş cinayetlerinde olduğu gibi, bu olayda da gerçek azmettiricilerin ortaya çıkarılması pek olası görünmüyor” ifadelerini kullandı.
Platform, devletin çocukları suça karışmaktan korumak ve suça karışanları rehabilite etmek için ayırdığı kaynakların yetersizliğine dikkat çekerek, “Zorunlu eğitime devam etmeyen ya da devamsızlık yapan çocuklar izlenmiyor. Açıköğretim ve MESEM kayıtlı milyonlarca çocuğun nasıl yaşadığı bilinmiyor” dedi.
“Eğitimden kopan çocuklar istismara açık hale geliyor”
EŞİK açıklamasında, ekonomik politikalar nedeniyle çocukların erken yaşta güvencesiz işlerde çalışmak zorunda bırakıldığı, kız çocuklarının ise erken evlilik adı altında istismara uğradığı uyarısında bulundu:
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
“İktidarın çocuklara sunduğu tek seçenek, düşük ücretlerle güvencesiz işgücüne katılmak. Kız çocukları içinse bu, erken evlilik adı altında cinsel istismar riski demek.”
“Zorunlu eğitimin kısaltılması planından vazgeçilmeli”
Açıklamanın sonunda, devletin çocuklara bireysel cezalar yerine sosyal destek politikaları sunması gerektiği vurgulandı:
“Organize suçlarla kapsamlı mücadele yürütülmeden çocuklara verilen cezaları artırmak etkisiz bir çözümdür. İktidar, suç oranlarını düşürmek istiyorsa dezavantajlı mahallelerdeki çocuklara kamu hizmeti sağlamalı, 12 yıllık zorunlu eğitimin kısaltılması planından vazgeçmelidir.”
EŞİK, “devletin asli görevinin kadın ve çocukların güven içinde yaşamasını sağlamak olduğunu” hatırlatarak, çocukları suça sürükleyen koşullarla mücadelede kararlılık çağrısında bulundu.