Özgür Özel: “Akın Gürlek imparator tarafından görevlendirilmiş, suçlarından mesul olmayan gladyatör”

Özgür Özel, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’in Lüksemburg’dan gelir elde ettiği iddiaları için muhakkik görevlendirilmesini isteyerek “Akın Gürlek, Erdoğan’ın yazılı olmayan anayasasında suç işlemek üzere imparator tarafından görevlendirilmiş, suçlarından mesul olmayan gladyatör” dedi. Gazetecilerin ifadeye götürülüp telefonlarına el konulmasına tepki gösteren Özel, Ruşen Çakır’a “Ekrem İmamoğlu mucizesi” yayınının sorulması hakkında “1 milyon 200 bin kişi gecenin bir yarısı orada toplanmışken ona yorum yapmak, buna ‘mucize’ demek suç olabilir mi?” diye konuştu.

Özgür Özel gazetecilerin ifadeye çağrılmasıyla ilgili ne dedi?
Özgür Özel gazetecilerin ifadeye çağrılmasıyla ilgili ne dedi?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara’da cuma namazının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özel, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisine yönelik “Türkiye böyle bir siyasi üslubu, böyle bir çiğliği asla hak etmiyor. Zihin fukara olunca akıl ukala olur, dilin de freni boşalırmış” sözlerine “Dinime küfreden Müslüman olsa. O ağzını bozduğunda neler söylediğini saysam akşam haberde kullanamazsınız” diye yanıt verdi. 

“Kendisiyle ilgili iddialar tartışılmasın istiyor”

Erdoğan’ın 8 Ocak 2022’de Kemal Kılıçdaroğlu’na “Bay Kemal birilerini havlatıyor. Sıkıysa çık bu havlayanları sustur. Sizin sokak köpeklerinden ne farkınız var” dediğini hatırlatan Özel şöyle devam etti:

“Ekrem İmamoğlu’nun eşine, evladı ve babasının ifade vermeye gittiği gün, sosyal medya trolleri ve o trolleri yönlendiren ordular neler yazdı, gördünüz. Dedim ki ‘Arkadaşlarımızın kendilerini içeriye attıkları yetmiyor. Haysiyetleriyle oynuyorlar. İtine, köpeğine sahip çık Sayın Erdoğan.’ Bunu kime, kimlere dediğimi herkes biliyor. Ama burada Sayın Akın Gürlek kendisiyle ilgili iddialar tartışılmasın diye konuyu buraya çekmek için ‘Bana dedi’ diyor. Ben ortaya söyledim. Sen üstüne alınıyorsan o senin işin. Şimdi tazminat davası açmış. Ben Akın Gürlek’e ne dediysem, açıkça söyledim. O gün de otobüsün üstünde dünya kadar eleştirimi yaptım.“

Özel, Erdoğan’ın sözlerinde asıl itiraz ettiği noktanın “Türkiye’nin ikinci büyük partisinin genel başkanı” olduğunu ifade ederek, anketlerde de, son seçimde de Türkiye’nin birinci partisinin CHP olduğunu söyledi.

“Akın Gürlek’e ben bir söyledim, ikinciyi de o itiraf etti”

Anayasa Mahkemesi’nin Gezi Parkı davası tutuklusu Tayfun Kahraman hakkında verdiği ihlal kararını İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tanımamasına değinen Özel “İlk kararı da alan mahkeme, Anayasa’yı yok sayarak direniyor. Bunlarla ilgili sizin atadığınız Adalet Bakanı’nın başkanı olduğu HSK, hiçbir adım atmıyor. Türkiye’de hukuk düzenini ortadan kaldırdılar” dedi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’in Lüksemburg’daki Eti Maden Anonim şirketine yönetim kurulu üyesi olarak atandığını ve buradan maaş aldığını söyleyen Özel, Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Anayasa’ya göre hakim ve savcıların gelir sağlayıcı faaliyette bulunamayacağının altını çizdi. Özel şöyle devam etti:

“Kendini kurtarmak için suç üstü yakalandı. Biz bugünkü günceli takip ediyorduk. O kendisi ‘Ben buna bakan yardımcısıyken başladım’ dedi. Dönüp bakınca bakan yardımcısıyken başlayıp sonra bıraktığını, savcı olduktan bir ay sonra başlayıp, ben 2 Ağustos günü ‘Hollanda’ya, Lüksemburg’a bakmak lazım’ dedikten dört gün sonra ayrıldığını görüyoruz. Burası zaten suç. Akın Gürlek, İstanbul’dan bakan yardımcılığına giderken meslekten ayrılmadı. Ayrılsa şimdi kabulünün yapılması lazım yeniden. Bu iki işlem de yok. Yani hakim ve savcı sıfatıyla gitti. HSK’da Adalet Bakanı’nı temsilen başkanvekili olarak hakim ve savcı sıfatıyla görev yaptı. Anayasa diyor ki ‘O dönemde de yapamaz.’ Yani Akın Gürlek’e ben bir söyledim, ikinciyi de o itiraf etti.” 

“Akın senin gladyatörün mü?”

Özel, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) toplanarak Gürlek hakkında bir soruşturma açması ve bir muhakkik tayin etmesi için çağrı yaparken “Bunu yapacak cesaretiniz var mı” diye sordu. CHP lideri şöyle konuştu:

“Atayın muhakkiki de görelim, bir sorgulansın. Bu adam herkese soruşturma açıyor da soruşturmadan muaf birisi olabilir mi ülkede? Bu ayrıcalıklı adam mı? Vardı öyle ayrıcalıklı adamlar, işlediği suçtan sorumlu olmayan. Arena mı burası? Sen arenada imparator musun? Burası hukuk devletiyse, bu kurala uymadıysa, suçüstü yakalandıysa açacaklar soruşturmayı, tayin edecekler muhakkiki, verecekler cezasını. Hepimiz göreceğiz. O zaman hukuk devletine inanırım. Akın Gürlek sadece iddia ediyor. Suçu ispatlamadan, iddianameyi bile yazmadan, yargılama olmadan, kesinleşmiş yargı kararı olmadan halen daha açıklamasında ‘İmamoğlu suç örgütü’ diyor. Yahu masumiyet karinesi diye bir şey var. Akın Gürlek, Erdoğan’ın yazılı olmayan anayasasında suç işlemek üzere imparator tarafından görevlendirilmiş, suçlarından mesul olmayan gladyatör. Böyle yaptı diye Ekrem Bey içerideyse, yarın bana da öyle yapar, öbür gün ona da yapar, sonra bir gün sana da gelir ama. Böyle düzen olmaz.”

“1 milyon 200 bin kişinin toplanmasına ‘mucize’ demek suç olabilir mi?”

Özel, “yalan bilgiyi alenen yayma” ve “suç örgütüne yardım etme” suçlamalarıyla ifadeye götürülen gazetecilerin telefonlarına el konularak yurtdışı çıkış yasağıyla serbest bırakılmasına da tepki gösterdi. Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır’a 19 Mart sonrasına dair analizlerini paylaştığı “Ekrem İmamoğlu Mucizesi” başlıklı yayını neden yaptığının sorulmasıyla ilgili değerlendirmesi sorulan Özel şöyle yanıt verdi: 

“Büyük bir rezaletle karşı karşıyayız. Buna en güzel cevabı gazeteciler olarak siz veriyorsunuz, ‘Gazetecilik suç değildir’ diyorsunuz. Orada yapılan her şey gazetecilik faaliyeti. 1 milyon 200 bin kişi toplanmış. Burayı haber yapan, buna analiz yapan adama ‘Bunu niye yaptın’ diyorsun. Kardeşim yapmayanlara sor. Yapmayan kendini, gazeteciliğini sorgulasın. 1 milyon 200 bin kişi gecenin bir yarısı orada toplanmışken ona yorum yapmak, buna ‘mucize’ demek suç olabilir mi?”

Gazetecilerin telefonlarına el konulmasıyla ilgili Özel, “Cep telefonlarını alıyorlar ve ‘Gidin’ diyorlar. O cep telefonuyla ilgili soracağın bir şey varsa sorarsın. Bakacağın bir şey varsa, yetkin varsa bakarsın. Bir sürü irtibatları var, hepsini kaybettiler. Onların mesleğini yapmasına engel oluyorsun” diye konuştu.

“Telefonu incelerken özel hayat imaları”

İBB’ye dönük operasyonlarda tutuklanan, Ekrem İmamoğlu’nun kayınbiraderi Cevat Kaya’yı ziyareti sırasında anlattıklarını Özel şöyle aktardı:

“Diyor ki ‘Genel Başkanım şifreyi sordu, söyledim. Aldı benim şifreyle bakıyor. Bakacağı şey bellidir. Bakıyor, bakıyor, bakıyor. Ben biraz daha bakayım dedi’ diyor. Sonra özel hayata ilişkin imalar yapmaya başlamış. Böyle terbiyesizlik olur mu? İfadeyi kimin aldığı belli. Hadi HSK, ata bir muhakkik. Sorsunlar ‘Böyle bir şey yaptı mı, yapmadı mı?’ diye. Böyle saçma sapan şeyler olmaz. Hukuk devletinde yaşıyoruz.”

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.