İBB davasında 21. gün: KİPTAŞ Başkanı Kurt’un sorgusu tamamlandı

İSTANBUL (Medyascope) – İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen İBB davasının 21. gününde KİPTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kurt’un savunması tamamlandı. Ekrem İmamoğlu da çapraz sorguda Kurt’a sorular yöneltti.

İBB davasında 21. gün: KİPTAŞ Başkanı Kurt'un sorgusu tamamlandı
İBB davasında 21. gün: KİPTAŞ Başkanı Kurt’un sorgusu tamamlandı

Önemli noktalar:

  • İBB davasında 21. günde KİPTAŞ Başkanı Ali Kurt’un savunması tamamlandı ve Ekrem İmamoğlu çapraz sorguda yer aldı.
  • Davada toplam sanık sayısı 414’e yükseldi; 92’si tutuklu.
  • İmamoğlu, Kurt’a ayrıcalık talepleri ve personel alımları hakkında sorular yöneltti. Kurt, bu taleplerin olmadığını belirtti.
  • Kurt, KİPTAŞ’taki yüklenici seçimleri ve işten çıkarmalar hakkında da net açıklamalar yaptı.
  • Duruşma, Kurt’un avukatlarının savunmasıyla devam edecek.

İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi, Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu karşısındaki 1 No’lu salonda toplandı. Beyoğlu Belediyesi’ne ilişkin dosyanın dava ile birleştirilmesinin ardından sanık sayısı 92’si tutuklu 414’e yükseldi.

Duruşmada ilk olarak reklamcı Esma Bayrak’ın savunması dinlendi. Bayrak; kişisel verileri başkasına verme, kamu kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık ve ihalelere fesat karıştırma ile kamu kurumu zararına dolandırıcılık suçlamalarıyla yargılanıyor. Ardından KİPTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kurt’un savunması dinlendi ve çapraz sorgusu tamamlandı.

Çapraz sorguda söz alan İmamoğlu, Kurt’a altı yıl boyunca herhangi bir proje için ayrıcalık talebinde bulunup bulunmadığını sordu. Kurt, “Kesinlikle etmediniz” diye yanıtladı. Kurt, bu konuda partiden bağımsız pek çok talebin kendilerine ulaştığını da anlattı: “Bize o kadar çok talep geldi ki… Sayıştay denetimini gerekçe göstererek herkesi kibarca reddettik. Ekrem Başkan bu konuda benden daha hassastır; ‘Kimseye bu konuda alan açmayın’ diye çok sert uyarıları da olmuştur.”

İmamoğlu, personel alımı ve yüklenici seçimine ilişkin de sordu

İmamoğlu, KİPTAŞ’taki personel alımlarına ilişkin de soru yöneltti. Çalışanlara yönelik herhangi bir dayatmasının olup olmadığını sordu. Kurt, “Kesinlikle olmadı” dedi ve ekledi: “Eski yöneticilerin çoğuyla çalışmaya devam ettik. Hiç kimseyi keyfi şekilde işten çıkarmadık.” İmamoğlu’nun “Herhangi bir firma için ‘şununla çalışacaksınız’ gibi bir yönlendirmem oldu mu?” sorusuna da Kurt, “Kesinlikle olmadı” yanıtını verdi. Yüklenici portföyünü genişletmek amacıyla portal açıldığını ve tüm başvurulara açık tutulduğunu da aktardı.

İmamoğlu, iddianamede sözü edilen bazı meclis kararlarına da değindi. İlk beş yıl boyunca CHP’nin İBB Meclisi’nde azınlıkta kaldığını hatırlatarak “yeşil alana dönüştürüldü” ifadesinin siyasi çoğunluğa işaret ettiğini söyledi. Kurt da bu durumu doğrulayarak Maltepe’deki projeye örnek verdi:

“Hem yeşil alana çevirdiler hem borcunu bize ödettiler. O 1,2 milyarın içinde o da vardı.”

İmamoğlu sorguyu “demokratik yapı” sorusuna bağladı

İmamoğlu, sorgusunun son bölümünde Kurt’a siyasi görev teklif edip etmediğini de sordu. Kurt, 2024 Yerel Seçimleri öncesinde bazı ilçeler için değerlendirme istendiğini, kendisinin uygun olmadığını belirttiğini ve İmamoğlu’nun bunu olgunlukla karşıladığını anlattı. İmamoğlu bu soruyu şöyle gerekçelendirdi:

“İddianamede bahsedilen yapının ne kadar ‘demokratik’ olduğunu göstermek açısından önemli.”

İtirafçı Adem Soytekin’in arkadaşı olan tutuksuz sanık Nezahat Kurt da Ali Kurt’a soru sordu. Pendik Arkatlı Evler projesindeki 100 dairenin satışının kendi firması tarafından gerçekleştirilmediğini öne sürerek bu satışların KİPTAŞ Genel Müdürlüğü’nde yapıldığı iddiasına ilişkin bilgisi olup olmadığını sordu. Ali Kurt, “Benim bilgim dahilinde böyle bir işlem yoktur” dedi ve konunun belge üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Duruşmada ayrıca Mahkeme Başkanı Selçuk Aylan, görev süresine ilişkin iddialara yanıt verdi:

“Kim diyorsa yanlış söylüyor. Benim hakimlik sürem 12 yıl, 8 yıl da avukatlığım var.”

Duruşma yarın Kurt’un avukatlarının savunmasıyla sürecek. İmamoğlu, salondan çıkarılırken izleyicilere seslendi:

“Hepinizi çok seviyorum. Mert olun yeter, namertlik beş para etmez.”

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.