İSTANBUL (Medyascope) – Aziz İhsan Aktaş suç örgütü soruşturması kapsamında 200 sanığın yargılandığı davanın 22. gününde mahkeme 5 sanığın tahliyesine karar verdi. Tahliye edilenler arasında Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar da bulunuyor.

Haber özeti:
- İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 200 sanığın yargılandığı davanın 22. gününde 5 sanığın tahliyesine karar verdi.
- Tahliye edilenler arasında Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar da yer alıyor.
- Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, beraat edeceğine inanıyor ve kendisine yönelik somut delil bulunmadığını savunuyor.
- Dava kapsamında 7 CHP’li belediye başkanı yargılanıyor, bunlardan 4’ü tutuklu durumdadır.
- Aziz İhsan Aktaş, suç örgütü lideri olarak 704 yıla kadar hapis cezası ile yargılanıyor.
İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu karşısındaki salonunda görülen davanın 22. günü savcının mütalaasını sunmasıyla başladı. Suç örgütü soruşturması kapsamında 6’sı görevinden uzaklaştırılan 7 CHP’li belediye başkanının da aralarında bulunduğu 200 sanık yargılanıyor, bunların 17’si tutuklu.
Savcı, Beşiktaş Belediyesi personeli Gülşah Ocak, Ferit Tutşi ve Çağdaş Ateş’in tahliyesini talep etti. Beşiktaş Belediye Başkanı Akpolat dahil 14 sanığın ise tutukluluk halinin sürdürülmesini istedi. Mahkeme, avukatların ve sanıkların tahliye beyanlarını aldıktan sonra kararını açıkladı.
- Aziz İhsan Aktaş, kardeşleri ve itirafçının banka hesabındaki blokaj kaldırıldı
- Aziz İhsan Aktaş davası: Mağdurlar şikâyetlerini çekiyor
Beş sanık serbest bırakıldı
Mahkeme 5 sanığın tahliyesine hükmetti. Tahliyesine karar verilen isimler şunlar:
- Gülşah Ocak
- Ferit Tutşi
- Çağdaş Ateşçi
- Güler Erdoğan Anıl
- Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar
Mehmet Sağır hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı, Güven Dalgıç’ın tanık olarak dinlenmesine karar verildi.
Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara ve Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin’in tutukluluk halleri devam edecek.
Akpolat: “Aleyhime somut delil yok”
Yaklaşık 15 aydır tutuklu bulunan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, mahkemedeki savunmasında beraat edeceğine inandığını vurguladı. Akpolat, “Beraat edeceğimizi ve tahliye olacağımızı çok iyi biliyoruz” dedi.
Akpolat, soruşturmanın itirafçı beyanları ile zorla alındığını öne sürdüğü ifadeler üzerine kurulduğunu ileri sürdü. İddianamede kendisine yönelik rüşvet iddialarını destekleyen somut delil bulunmadığını savunan Akpolat şöyle konuştu:
“İddianamede yer alan eylemlerin hiçbirinde bana rüşvet verildiğine dair bir ifade yok.”
Mali durumuna ilişkin iddiaların varsayımlara dayandığını da öne süren Akpolat, geçmiş ticari faaliyetlerine ait belgeleri dosyaya sunduğunu aktardı.
Davada yargılanan belediye başkanları ve istenen cezalar
Dava kapsamında 7 CHP’li belediye başkanı yargılanıyor. Dördü tutuklu, üçü tutuksuz olan isimler arasında Utku Caner Çaykara, Kadir Aydar, Oya Tekin, Zeydan Karalar, Abdurrahman Tutdere ve Ahmet Özer yer alıyor.
İddianamede suç örgütü lideri olarak yargılanan Aziz İhsan Aktaş hakkında 704 yıla kadar, Akpolat hakkında ise 415 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Diğer belediye başkanları için talep edilen cezalar suçlamalara göre farklılık gösteriyor. Aktaş ise tutuksuz yargılanıyor.







