İSTANBUL (Medyascope, ANKA) – Mayıs ayı enflasyonu açıklandı. TÜİK verilerine göre mayıs ayında enflasyon aylık yüzde 1,71, yıllık yüzde 32,61 arttı. Buna göre haziran ayında ev ve işyerleri için kira artışında tavan oran yüzde 32,24 oldu.
Haberin özeti
Bu özet yapay zekâ tarafından hazırlanmış ve editör tarafından kontrol edilmiştir.
- Mayıs ayı enflasyonu, TÜİK verilerine göre aylık %1,71, yıllık %32,61 arttı.
- Haziran ayı kira artış tavanı %32,24 olarak belirlendi.
- Gıda ve alkolsüz içecekler %34,86, ulaştırma %34,29 oranında yıllık artış gösterdi.
- ENAG verilerine göre, mayıs enflasyonu %2,16 artışla yıllık %53,13 oldu.
İçindekiler
İlgili bağlantıları

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, TÜFE’deki değişimde 2026 yılı mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,71 artış kaydedildi.
Endeks, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 16,61, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32,61 oranında arttı. Açıklanan verilere göre, 12 aylık ortalamalara göre artış oranı ise yüzde 32,24 oldu.
Kira artış tavanı belli oldu
Verilerle, haziran ayı kira artış oranı da netleşti. Buna göre, haziran ayında ev ve işyerlerinde kira artışının tavan oranı yüzde 32,24 oldu.
En yüksek ağırlığa sahip üç ana harcama grubunun yıllık değişimleri, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 34,86 artarken, ulaştırmada yüzde 34,29 artış oldu.
Bu grupta en yüksek artış ise konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlarda yüzde 45,59 olarak gerçekleşti. İlgili ana harcama gruplarının yıllık değişime olan katkıları ise gıda ve alkolsüz içeceklerde 8,60, ulaştırmada 5,63 ve konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlarda 6,07 yüzde puan kaydedildi.
Konut ve yakıtlar aylık en fazla artan grup
En yüksek ağırlığa sahip üç ana harcama grubunun aylık değişimlerinde gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,48 azalırken, ulaştırma yüzde 2,03 arttı.
Bu grupta aylık en yüksek artış ise konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlarda yüzde 2,28 olarak gerçekleşti. İlgili ana grupların aylık değişime olan katkıları ise gıda ve alkolsüz içeceklerde -0,12, ulaştırmada 0,35 ve konutta 0,27 yüzde puan oldu.
Endekste kapsanan 174 alt sınıftan 2026 yılı mayıs ayı itibarıyla, 28 alt sınıfın endeksinde düşüş yaşanırken, 9 alt sınıfın endeksinde değişim olmadı. 137 alt sınıfın endeksinde ise artış gerçekleşti.
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2026 yılı mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 2,87 artarken, bir önceki yılın aralık ayına göre de yüzde 14,93 arttı.
Endekste, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,30 artış yaşanırken, on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 31,74 artış oldu.
ENAG: Enflasyon mayıs ayında yüzde 2,16 arttı
ENAG, mayıs ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre enflasyon mayıs ayında yüzde 2,16 oranında artış gösterirken, son 12 aylık artış oranı ise yüzde 53,13 olarak gerçekleşti.








