CHP’nin atanmış yönetiminden dokuz milletvekili için disipline sevk kararı

ANKARA (Medyascope) – CHP’nin atanmış yönetiminden dokuz milletvekili için disipline sevk kararıAtanmış CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan MYK, oy birliğiyle dokuz milletvekilini ihraç istemiyle tedbirli olarak disipline sevk kadarı verdi. Parti tüzüğünde milletvekilleri için işletilecek disiplin süreçlerinde yetki Parti Meclisi’ne verilmesine rağmen verilen bu karar tepkiyle karşılandı.

CHP’nin atanmış
CHP’nin atanmış yönetiminden dokuz milletvekili için disipline sevk kararı

Mahkeme kararıyla CHP Genel Başkanlığı görevine atanan Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin atanmış yönetiminin belirlediği Merkez Yönetim Kurulu’nu (MYK) topladı. Üç saat süren toplantının ardından atanmış yönetimin Parti Sözcüsü Müslim Sarı, dokuz milletvekilinin tedbirli olarak kesin ihraç talebiyle disipline sevk edildiğini söyledi.

Parti Tüzüğünün, milletvekillerinin disiplin işlemleri konusunda Parti Meclisi’ni yetkilendirmesine rağmen bu kararın nasıl alındığı sorusuna Sarı “ivedi durumlar” diye yanıt verdi.

CHP’nin seçilmiş genel başkanı Özgür Özel ile birlikte hareket eden ve hakkında disiplin süreci başlatıldığı açıklanan dokuz milletvekili şöyle:

Ensar Aytekin, Ali Mahir Başarır, Gökhan Günaydın, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Özgür Karabat, Umut Akdoğan, Veli Ağbaba, Turan Taşkın Özer, Burhanettin Bulut.

Özgür Özel hakkında bir değerlendirme olup olmadığı sorusuna ise Sarı “Onunla ilgili değerlendirme daha sonra yapılacak” diye yanıt verdi.

CHP’nin atanmış yönetiminden sevk kararları

Sarı, 21 Mayıs’ta istinafın tedbirli mutlak butlan kararının ardından süreci diyalog içinde yürütmeye çalıştıklarını ancak çabalarının ve iyi niyetli girişimlerin sonuç vermediğini söylerken “Arkadaşlarımız uzattığımız elleri her seferinde geri çevirdi” dedi.

Sarı “Haklarında şaibe bulunan, kamuoyunda sıklıkla tartışılan, iddianamelere konu olan bu arkadaşlarımızla ilgili disiplin süreci uygulama kararı almış bulunuyoruz” diyerek dokuz milletvekilini tedbirli olarak kesin çıkarma cezası talebi Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk ettiklerini söyledi. Ayrıca tedbirli sevk olduğu için, bu isimlerin partideki mevcut tüm görevlerinden de an itibariyle uzaklaştırıldığına dikkat çekti.

Tüzük izin veriyor mu?

CHP Tüzüğü’nün 63 ve 64. maddesinde milletvekillerinin disipline sevk ve haklarında tedbir kararı verilmesi yetkisini Parti Meclisi’ne veriyor. Bu maddelerin hatırlatılarak tüzüğün hangi maddesine istinaden disiplin sürecinin başlatıldığı sorusuna Sarı şu yanıtı verdi:

“Tedbirli şekilde disipline sevk ettik. Parti tüzüğümüzde ‘ivedi durumlar’ diye bir tanımlama var. Bu ivedi durumlar çerçevesinde herhangi bir parti üyesinin disipline MYK aracılığıyla sevk edilmesini düzenliyor. Daha önce de uygulamaları var bunun. Arkadaşlarımız buna itiraz edebilirler, itiraz yolu açık.”

Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) 13 Temmuz’da toplanacak. MYK’nın talebini YDK gündemine aldıktan sonra yedi gün içinde bu isimlere tebliğ ederek savunmalarını isteyecek. Tebliğden sonra dokuz milletvekilinin savunma için 15 günlük süresi olacak.

“İvedi durumlar” ile milletvekili ihraç edilebilir mi?

Parti tüzüğünün disiplin kurullarının yetkisini düzenleyen 63. maddesinin birinci fıkrası “Parti Meclis üyelerinin, Yüksek Disiplin Kurulu başkan ve üyelerinin, TBMM üyelerinin ve partili büyükşehir belediye başkanlarının parti suçu oluşturan eylemleri Parti Meclisi’nin istemi üzerine Yüksek Disiplin Kurulunca karara bağlanır” şeklinde düzenleniyor.

Ayrıca 64. maddenin birinci fıkrası da “Kesin çıkarma ve geçici çıkarma talebi ile disiplin kuruluna gönderen organ, tedbir niteliğinde olmak üzere üyeyi görevden uzaklaştırabilir” diyerek üyeliğin askıya alınması yetkisinin de sınırlarını çiziyor. Buna göre milletvekilleri hakkında tedbirli sevk işlemini ancak PM yapabilir.

Sarı’nın işaret ettiği “ivedi durumlar” ise 63. maddenin beşinci fıkrasında “İvedi durumlarda Merkez Yönetim Kurulu, il yönetim kurullarının tedbirli olarak görevden uzaklaştırma yetkilerini de kullanarak bir üyeyi yetkili disiplin kuruluna sevk edebilir” olarak anılıyor. Bu madde, düz üyeler için geçerli olup milletvekilleri için ayrı bir düzenleme bulunuyor. Ancak CHP’nin mahkeme kararıyla göreve gelen yönetimi bu fıkraya dayanarak milletvekillerini disipline sevk kararı aldı.

Milletvekillerine “düz üye” muamelesi

Disipline sevk edilen isimler sosyal medya hesaplarından tüzüğün ilgili maddelerine işaret ederek tepki gösterdi. Özel’e yakın kaynaklar, “ivedi durumları” düzenleyen maddenin il disiplin kurullarında tıkanan süreçler için kullanılabileceğine dikkat çekti.

İl disiplin kurulunun önüne bir dosya geldiği fakat kurulun dosyayı işleme almaya direndiği örneklerde bu maddenin işletilebileceği belirtildi. İl disiplin kurulu ile genel merkez arasında bir uyumsuzluk olması durumunda, MYK’nın inisiyatif alabilmesine imkan sağlayan bu maddeyle “ivedi durum” tarifleniyor.

Milletvekillerine “düz üye” muamelesi yaparak MYK’nın oybirliğiyle aldığı bu kararın, YDK’daki sürecin işlemesinin ardından mahkemelere taşınması bekleniyor.

PM’deki dengeleri değiştirecek

Kılıçdaroğlu, 2020’deki 37. Olağan Kurultay’da seçilen ve mutlak butlan kararıyla göreve çağrılan PM ile ilk toplantısını yarın (11 Haziran) yapacak. Toplantıya, Özgür Özel’i desteklediği bilinen üyeler de katılacak. Özel destekçileri, olağanüstü kurultay için irade koyacak ve 111 milletvekilinin imzasıyla işaret ettiği 12 Temmuz’da kurultayın toplanmasını isteyecekti ancak disiplin gündemi PM’yi de etkileyecek.

Sarı’nın disipline tedbirli sevk ettiklerini açıkladığı dokuz isimden dördü PM’de yer alıyordu: Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Umut Akdoğan, Veli Ağbaba, Özgür Karabat. Bu dört isim, partideki görevleri de askıya alındığından yarınki PM toplantısına katılamayacak.

Özgür Özel’e yakın isimler, PM’nin ilk toplantısından önce alınan disiplin kararını PM’deki dengeleri etkilemeye yönelik bir hamle olarak da değerlendiriyor.

Süheyl Batum da böyle ihraç edildi, mahkeme kararıyla döndü

Tüzüğe aykırı olduğu düşünülen bu sevk kararının CHP tarihinde örneği de var. Eski CHP Milletvekili ve eski PM üyesi Süheyl Batum hakkında, MYK’nın sevkiyle YDK’nın verdiği ihraç kararı mahkemeden döndü. 10 Aralık 2014’te
YDK’nın verdiği kararı Süheyl Batum yargıya taşıdı. Başvuruyu değerlendiren Ankara 24’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi, Batum hakkındaki YDK kararının iptaline hükmetti.

27 Şubat 2015 tarihinde karar veren mahkeme, Batum’un disiplin sürecinde parti tüzüğünde öngörülen özel usullere uyulmadığının altını çizdi. Sevk işleminin yetkili organlar tarafından yapılması gerekirken MYK kararıyla gerçekleştirildiğinin altını çizen Ankara 24’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi, “CHP TBMM Grup İç Yönetmeliği kapsamında verilebilecek disiplin cezaları arasında parti üyeliğinden kesin çıkarma cezasının bulunmadığına” da vurgu yaptı. Kararda, YDK’nın yetkisini aştığı da belirtildi.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.