İSTANBUL (Medyascope) – Toplam 182 sinema filmi ve 7 televizyon dizisinde rol alan Kadir İnanır, 26 Haziran’da 77 yaşında yaşamını yitirdi. Kariyerinin dönüm noktalarını oluşturan yapımları sizler için derledik!

1. Selvi Boylum Al Yazmalım (1977)
Atıf Yılmaz’ın yönettiği “Selvi Boylum Al Yazmalım”, Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un “Kırmızı Eşarp” adlı romanından uyarlandı. Türkan Şoray ve Ahmet Mekin’le birlikte çekilen film, Asya’nın ilk görüşte aşık olduğu İlyas ile en zor zamanında kendisine kapısını açan Cemşit arasındaki seçimi konu aldı. Kadir İnanır’ın canlandırdığı İlyas karakteri, Türk sinema tarihinin unutulmazları arasına girdi.
2. Yılanların Öcü (1985)
Şerif Gören’in yönettiği ve Fatma Girik ile birlikte çekilen “Yılanların Öcü”, toprak mücadelesini, adaletsizliği ve köy-kent çelişkisini ele aldı. Fakir Baykurt’un romanından beyaz perdeye taşınan filmde İnanır, Anadolu insanının öfkesini ve gururunu canlandırdı. Yapım, İnanır’a 1986 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandırdı.
3. Dönüş (1972)
Safa Önal’ın yazıp Türkan Şoray’ın yönettiği “Dönüş”te İnanır, Almanya’ya çalışmaya giden ve köyüne döndüğünde karısı hakkında çıkan dedikodularla yüzleşmek zorunda kalan İbrahim’i canlandırdı. Film, IMDb’de 8.0 puan aldı.
4. Tatar Ramazan (1990)
1942 yıllarında, savaş döneminde geçen “Tatar Ramazan”, adaletsizliğe boyun eğmeyen güçlü bir karakterin öyküsünü anlattı. Tarlası için birini öldürmek zorunda kalan Ramazan, cezaevinde de haksızlıklara karşı durmayı sürdürdü. Senaryosunu Kerem Korcan ile Safa Önal’ın yazdığı film IMDb’de 8.0 puan aldı.

5. Ah Güzel İstanbul (1981)
Ömer Kavur’un yönettiği “Ah Güzel İstanbul”, İnanır’ın toplumsal gerçekçi anlatıya yöneldiği dönemin öne çıkan yapımlarından biri oldu. Nitelikli yönetmenlerle çalıştığı bu dönemde İnanır, sinemanın toplumsal eleştiri aracı olarak kullanılmasına katkı sundu.
Bonus: 72. Koğuş
Orhan Kemal’in hikayesinden uyarlanan film, Erdoğan Tokatlı’nın yönetmenliğinde çekildi. İnanır, başrolde genç, cesur ve saf bir Karadeniz delikanlısı olan Ahmet Kaptan’ı canlandırdı. İkinci Dünya Savaşı yıllarında hapishaneye düşen Ahmet Kaptan, yokluk içinde koğuş arkadaşlarıyla yaşarken annesinin gönderdiği 150 lirayla bir anda çevresinde sevilen biri oldu. Mahkumlardan meydancı Bobi’nin hem parasına hem de Fatma’ya olan aşkına oynadığı tuzaklar, Ahmet Kaptan’ı çok zor günlere sürükledi. Hapishane yaşamının çarpıcı gerçekliğini yansıtan film, İnanır’ın en güçlü performanslarından birini sergilediği yapım olarak öne çıktı.







