TGS Halk TV’de yetkili sendika oldu

İSTANBUL (Medyascope) – Yargıtay, Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) Halk TV’deki yetki belgesine yapılan itirazı reddetti. Böylece TGS, Halk TV’de yetkili sendika oldu.

Haberin özeti
Bu özet yapay zekâ tarafından hazırlanmış ve editör tarafından kontrol edilmiştir.
  • Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Halk TV’de yetkili sendika oldu.
  • Yargıtay, Halk TV’nin itirazını reddetti.
  • TGS, Yargıtay kararının ardından toplu iş sözleşmesi müzakerelerine başlayacak ve yeni üye alımına davet etti.
TGS Halk TV’de yetkili sendika oldu

Halk Radyo ve Televizyon Yayıncılık Anonim Şirketi’nde beş yıl önce başlayan hukuk mücadelesi TGS lehine sonuçlandı. Yargıtay, TGS’nin işyerinde yetkili sendika olduğuna hükmetti.

Sendika, Yargıtay kararının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na iletilmesinin ardından Bakanlığın yetki belgesini vermesiyle toplu iş sözleşmesi müzakerelerinin başlayacağını açıkladı. TGS ayrıca henüz üye olmayan Halk TV çalışanlarını sendikaya katılmaya davet etti.

TGS’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklama şöyle:

“Halk Radyo ve Televizyon Yayıncılık Anonim Şirketi’nde yetki belgemize itirazla başlayan beş yıllık hukuk mücadelesi, sendikamızın zaferiyle sonuçlandı. İlk derece mahkeme, istinaf ve son olarak Yargıtay kararında TGS’nin Halk TV’de yetkili sendika olduğu kesinleşti. İşyerinde sendikanın örgütlenmesine öncülük eden, üye olan, eski ve mevcut tüm Halk TV emekçilerine teşekkür ediyoruz. Halk TV işvereni açısından son kapı olan Yargıtay da verdiği kararla TGS’nin yetkili olduğuna hükmetti.

Sendika olarak Halk TV çalışanlarını temsilen işverenle müzakere masasına oturmamızın önünde hiçbir engel kalmadı. Yargıtay kararının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na iletilmesinin ardından Bakanlığın sendikamıza yetki belgesini vermesiyle müzakere takvimi başlayacaktır. Daha önce de vurguladığımız gibi tüm anlaşmazlıkların masada, müzakere yoluyla çözülebileceğine inanıyoruz.

Ülkenin içinden geçtiği süreçte basının halkın haber alma hakkı için nasıl hayati bir rol üstlenmesi gerektiğini biliyoruz. Bu bilinç ve kararlılıkla, henüz üye olmayan Halk TV emekçilerini gazetecilerin gücü TGS’de örgütlenmeye davet ediyoruz. Birlikte güçlüyüz!”

5 yıldır devam eden süreç

BirGün’ün haberine göre TGS’nin Halk TV’deki yetki süreci, yaklaşık bir yıl süren örgütlenme çalışmasının ardından 20 Mayıs 2021’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çoğunluk tespiti başvurusu yapmasıyla başladı.

Bakanlık, 27 Mayıs 2021’de sendikanın toplu iş sözleşmesi yapabilmesi için gereken çoğunluğu sağladığını tespit etti. İlk etapta görüşmelerin başlaması için taraflar arasında temas kurulsa da Halk TV yönetimi daha sonra Bakanlığın kararına itiraz etti.

İşverenin itiraz davasını yetkili olmayan bir mahkemede açması yargı sürecinin uzamasına neden oldu. Yetkisiz mahkemedeki yargılamanın ve iki ayrı istinaf incelemesinin ardından dosya görevli mahkemeye gönderildi.

Görevli mahkeme, TGS’nin işyerinde gerekli çoğunluğu sağladığına karar verdi. Halk TV yönetimi ise bu kararı da istinafa taşıdı.

Dosya geri gönderildi

Bölge adliye mahkemesi, işkolu ve işyeri kapsamına ilişkin daha ayrıntılı inceleme yapılması gerektiğine hükmederek dosyayı yeniden ilk derece mahkemesine gönderdi.

TGS, bu aşamada mahkemenin Halk TV yönetiminden talep ettiği bazı belgelerin, “şirket personeli tarafından hazırlanmasının mümkün olmadığı” gerekçesiyle sunulmadığını bildirdi.

Yenilenen yargılama sonunda mahkeme, Kasım 2025’te bir kez daha TGS’nin Halk TV’de yetkili sendika olduğuna karar verdi. Halk TV yönetimi, Şubat 2026’da bu kararı yeniden istinafa götürdü.

Bölge adliye mahkemesinin incelemesinin ardından dosya Yargıtay’a taşındı. Yargıtay’ın kararıyla TGS’nin Halk TV’deki yetkisi kesinleşti.

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre işverenin yetki tespitine itiraz etmesi, dava sonuçlanıncaya kadar yetkilendirme işlemlerini durduruyor.

Bu nedenle TGS, Bakanlığın 2021’de verdiği olumlu çoğunluk tespitine rağmen yaklaşık beş yıl boyunca Halk TV yönetimiyle toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlayamadı.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Paylaş