YENİ Parti Genel Sekreteri Yunus Emre, Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır’ın sorularını yanıtladı. Partinin kuruluş sürecini, ideolojik çerçevesini ve izleyecekleri yol haritasını Çakır’a değerlendiren Emre, YENİ Parti ile yalnızca yeni bir siyasi parti değil, toplumsal değişim arzusunu taşıyan geniş bir hareket olmayı hedeflediklerini vurguladı.
Videonun özeti
Bu özet yapay zekâ tarafından hazırlanmış ve editör tarafından kontrol edilmiştir.
- YENİ Parti Genel Sekreteri Yunus Emre, partinin kuruluş sürecinde toplumsal değişim arayışında olduklarını belirtti.
- Parti ismi ve logosuyla ilgili eleştirileri yanıtlayan Emre, bu kararların araştırmalar ve uzman görüşleriyle alındığını vurguladı.
- YENİ Parti, Atatürk ilkelerine bağlı modern sosyal demokrat bir parti olarak kendini tanımlıyor.
- Kısa vadede üyeliklerin online başlamasını ve il-ilçe örgütlerinin kurulmasını planlıyorlar.
- Hızlı bir kurultay düzenleyecekler ve seçimlere katılma yeterliliğini kazandırmak için çalışmalara devam edecekler.
Ruşen Çakır’a konuk olan YENİ Parti Genel Sekreteri Yunus Emre, partinin hukuken kurulmuş olmasına rağmen gerçek kuruluş sürecinin henüz devam ettiğini söyledi. Örgütlenme, kurultay, politika geliştirme ve toplumla ilişkilerin yeniden kurulmasının önümüzdeki dönemin temel gündemleri olacağını belirten Emre, genel sekreterliğin bu süreçte yoğun bir sorumluluk üstleneceğini dile getirdi:
“Kuruluş hukuki olarak gerçekleşti ama bu bir yandan örgütlenme, kurultayı yapma ve toplumla kurulacak ilişkiler bakımından da bir kuruluş süreci. Sadece dilekçenizin kabul edilmesi ve tasdik edilmesiyle biten bir şey değil. Partinin örgütünün ve toplumla kurduğu ilişkilerin yeniden tesis edilmesi gerekiyor. O yüzden önümüzdeki günlerde epey işimiz olacak. Genel sekreterlik de partinin yazı işleri, arşivi, dokümantasyonu, politika geliştirme çalışmaları, strateji ve araştırmalar gibi çok kapsamlı konularla ilgileniyor.”
“Yeni” vurgusunun anlamı ne?

Partinin adı ve logosuna yönelik eleştirileri de değerlendiren Emre, bu kararların gelişigüzel alınmadığına dikkat çekti. İsim ve logo konusunda araştırmalar yapıldığını, uzman görüşlerine başvurulduğunu belirten Emre, sadeliğin ve “yeni” vurgusunun özellikle tercih edildiğini anlattı:
“Partinin adı ya da logosu konusunda aklımıza bu geldi, bunu yapalım diye hareket etmiyoruz. Bunlarla ilgili çalışmalar, araştırmalar ve uzman değerlendirmeleri yapılıyor. Niteliksel araştırma yöntemleriyle raporlar hazırlanıyor ve karar böyle oluşuyor. Logonun sade görünmesi eleştirilebilir ama bizim açımızdan yalın olması ve ‘yeni’ vurgusunun öne çıkması önemli. Çünkü toplumun yenilik ve değişim beklentisiyle bunun örtüştüğünü düşünüyoruz.”
YENİ Parti’nin neyi sürdüreceği ve neyi değiştireceği sorusuna Emre, “Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ne, Cumhuriyet’in özünü oluşturan temel ilkelere ve başta altı ok olmak üzere Atatürk ilkelerine bağlılık bizim için vazgeçilmez. Elbette bunları günümüzün ihtiyaçlarıyla yeniden yorumlayacağız. Partimizi çağdaş sosyal demokrat bir parti olarak tanımlıyoruz. Eşitlik, özgürlük ve dayanışma başta olmak üzere evrensel sol değerleri sahipleniyoruz. Anadolu’da var olan, insan sevgisine dayalı düşünce mirasını da sürdürüyoruz” yanıtını verdi.
YENİ Parti’nin izleyeceği yol haritası
Partinin kısa vadeli yol haritasını anlatan Yunus Emre, üyeliklerin internet üzerinden başlamasının planlandığını, bağış kanallarının açılacağını ve il-ilçe örgütlerinin hızla kurulacağını ifade ederek şöyle devam etti:
“Bir takım hukuki prosedürlerin tamamlanması gerekiyor ama çok uzak değil. Bu hafta içinde, muhtemelen çarşamba günü üyeliklerin internet üzerinden başlamasını bekliyoruz. Aynı şekilde maddi yardım ve bağışlar için de birkaç gün içerisinde gerekli duyurular yapılacak. Hem üye olunabilmesi hem de bağış yapılabilmesi bu hafta başlamış olacak.”
Partinin seçimlere katılabilmesi için örgütlenme ve kurultay takviminin hızla tamamlanacağını belirten Emre, “Çok hızlı biçimde kurultayımızı yapmak istiyoruz. Temel meselelerden biri partimizi seçimlere katılma yeterliliğine sahip hale getirmek. Bunun için illerde ve ilçelerde kongrelerin yapılması ve ardından büyük kurultayın gerçekleştirilmesi gerekiyor. Önümüzdeki haftalarda il ve ilçelerde kurucu heyetlerimizi oluşturacağız. Onlar seçimlerini yapacak, ilçe ve il kongreleri tamamlanacak ve ilk fırsatta kurultayımızı gerçekleştireceğiz” dedi.







