DTSO Başkanı Mehmet Kaya: “Çerçeve yasa PKK’nin lider kadrosunu da kapsamalı”

DİYARBAKIR (Medyascope) – Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Kürt meselesinin çözümü için Meclis’e getirilecek olan çerçeve yasanın örgütün lider kadrosunu da kapsaması gerektiğini söyledi.

Haberin özeti
Bu özet yapay zekâ tarafından hazırlanmış ve editör tarafından kontrol edilmiştir.
  • Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Kürt meselesinin çözümü için çerçeve yasasının örgüt lider kadrosunu da kapsaması gerektiğini ifade etti.
  • Kaya, mevcut çözüm sürecinin önemli adımlar attığını ancak tek başına yasaların her şeyi çözemeyeceğini belirtti.
  • Kaya, Türkiye’nin uygun bir konjonktürle karşı karşıya olduğunu ve bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Kürt meselesine yönelik çözüm süreci kapsamında hazırlanması planlanan çerçeve yasaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kaya, düzenlemenin örgütün lider kadrosunu da kapsaması gerektiğini belirtti.

Mehmet Kaya: "Yasa PKK’nin lider kadrosunu da kapsamalı"
DTSO Başkanı Mehmet Kaya: “Yasa PKK’nin lider kadrosunu da kapsamalı”

Medyascope’tan Ferit Aslan’a konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, çözüm sürecinde gelinen aşamanın çok önemli ve değerli olduğunu belirterek, geçmiş süreçlere bakıldığında bu süreçte çok farklı, önemli ve somut adımların atıldığı bir süreç olduğunu görüldüğünü söyledi.

Bir yasal düzenleme ile her şeyin çözüleceğini beklemenin doğru olmadığını vurgulayan Kaya, “Tabii ki bu tek başına yasal düzenleme her şeyi çözer mi? Dönüp bu çatışmalı süreçlerin köküne baktığınızda bu bir Kürt sorunun yarattığı bir çatışmalı süreç. Onun için böyle ısrarla hep bazı konular hakkında bölge sivil toplum örgütleri olarak ısrarla kapsayıcılık anlamında ve bunun kök sorunlarının da kapsayacak şekilde bazı düzenlemelerin yapılmasının gerekli olduğunu ifade ediyoruz” diye konuştu.

“Türkiye için mükemmel bir fırsat”

Dünyadaki çözüm süreçlerinden de örnekler veren Mehmet Kaya, “Her çözüm süreci kendine özgü” dedi. Fakat başarısızlıkla sonuçlanan süreçlerin daha çok şiddet olayıyla devam ettiğini de hatırlatan Mehmet Kaya, şöyle devam etti:

“Şimdi gelinen noktada mutabakat sağlanması, Abdullah Öcalan’ın bazı Kürt tarafını ikna eden sözlerle riskler alması, bu süreci kabullenmesi, kendini merkeze koyması Türkiye için mükemmel bir fırsat. Bunu doğru değerlendirmek lazım. Burada hükümetin, siyasi partilerin, Meclis’in yapması gereken, ‘Biz bu süreci daha ucuz nasıl bağlarız’ anlayışına girmemeleri. Şimdi geçmiş çözüm süreçlerinde de bozulma nedenlerine baktığımızda, bu iş öyle ucuza kapatılmaya çalışılınca faturası daha az ağır oluyor. Onun için böyle durumlarda daha ucuza kapatmak veya güç zehirlenmesine girmemek gerekir.”

Mehmet Kaya: “Yasa PKK’nin lider kadrosunu da kapsamalı”

Kaya, Türkiye’nin Ortadoğu’da yer alması nedeniyle bölgedeki siyasi konjonktürün kısa sürede değişebildiğini belirtti. Mevcut ortamın önemli bir fırsat sunduğunu söyleyen Kaya, bunun kaçırılması halinde yeniden benzer koşulların oluşmasının zor olacağını vurguladı.

Mehmet Kaya, “Bu konjonktür değiştiğinde o fırsatı kaçırırsanız, bu kaçırdığınız fırsatı bir daha yakalayamazsınız. Şimdi Türkiye’nin lehine mükemmel bir ortam var. Burada yapılması gereken en iyi şekilde değerlendirerek Kürt sorununu çözmek, sadece şiddeti sonlandırmak değil” dedi.

“Lider kadro yasa kapsamına alınmalıdır”

Bir yasayla şiddetin sona erdirilebileceğini ancak düzenlemenin kapsayıcı olması gerektiğini vurgulayan Kaya, çerçeve yasanın örgütün lider kadrosu dahil tüm tarafları kapsayacak şekilde hazırlanması gerektiğinin altını çizdi.

Kaya, örgütün lider kadrosunun Süleymaniye’de bırakılması iddialarına da değinerek şöyle konuştu:

“Şimdi Süleymaniye’ye dönüp baktığımız zaman Süleymaniye neresi? Süleymaniye, Türkiye ile bağı çok ince olan bir hat, maalesef o da bize göre yanlış. Ama İran’ın her boyutuyla cirit attığı bir bölgeden bahsediyoruz. Şimdi siz her zaman İran’a karşı aynı aynı jeopolitik stratejiyle kalabilir misiniz? Eğer Kürt sorununun varlığı devam edecek ve Süleymaniye’de de insanlar kalacaksa, kusura bakmayın ama yeniden bir çatışma doğma ihtimali her zaman olacak. Bunu bugünden okumak lazım. Onun için ısrarla diyoruz ki, işin kapsayıcılığı önemli ve herkesi kapsamalıdır.”

Yasa ile sadece şiddetin değil, Kürt sorununun doğurduğu önemli bazı konuların da ele alınması gerektiğini söyleyen Kaya, “Bu tür süreçlerde kayyum uygulamalarının kalkması gibi ‘güven artırıcı adımlar’ dile getirilir. Yani demokratikleşme, anayasa gibi konuların çok önemli olduğunu, kayyum uygulamalarının kaldırılmasının gerekli olduğunu söyleyip de bunu uygulamaya geçirmezseniz geçmiş dönemlerdeki gibi başarısız olursunuz. Biraz bunları düşünmek lazım” diye konuştu.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Paylaş