İSTANBUL (Medyascope, ANKA) – Yükseköğretim Kurulu ile Suriye Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı, Suriye’nin başkenti Şam’da kurulması planlanan Suriye-Türkiye Üniversitesi için mutabakat zaptı imzaladı. Üniversitenin hukuki yapısından öğrenci kabulüne kadar ayrıntılar iki ülkenin yürüteceği çalışmalarla belirlenecek.
Haberin özeti:
Bu özet yapay zekâ tarafından hazırlanmış ve editör tarafından kontrol edilmiştir.
- Yükseköğretim Kurulu ve Suriye Bakanlığı, Şam’da Suriye-Türkiye Üniversitesi için mutabakat zaptı imzaladı.
- İki ülke yükseköğretim, bilimsel araştırma ve akademik değişim konularında işbirliği yapacak.
- Üniversitenin yapısı, yönetimi ve öğrenci kabul şartları gibi detaylar belirlenecek.
- Ortak lisans, yüksek lisans ve doktora programları açılabilecek, akademisyen ve öğrenci değişimleri teşvik edilecek.
- Her yıl Türkiye-Suriye Üniversiteler Forumu düzenlenecek ve Kardeş Üniversite Programı uygulanacak.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Suriye Arap Cumhuriyeti Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı arasında, Şam’da kurulması planlanan Suriye-Türkiye Üniversitesi için ilişkin mutabakat zaptı imzalandı. Taraflar ayrıca yükseköğretim, bilimsel araştırma, teknoloji ve akademik değişim alanlarında kapsamlı bir işbirliği anlaşmasına imza attı.
İmza töreni öncesinde YÖK Başkanı Erol Özvar ile Suriye Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Mervan El Halebi başkanlığındaki heyetler bir araya geldi. Özvar, Türkiye ile Suriye’nin ortak tarih, kültür ve medeniyet bağları bulunduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ilişkilerin yükseköğretim alanındaki iş birliğine de yansımasından memnuniyet duyduklarını söyledi.
Türkiye’nin Suriye’nin eğitim altyapısının güçlendirilmesine destek vermeyi sürdüreceğini kaydeden Özvar, Türk üniversitelerinin Suriye üniversiteleriyle ortak programlar geliştirmeye hazır olduğunu ifade etti.
Üniversitenin yapısı nasıl belirlenecek?
Mutabakat zaptına göre taraflar, Şam’da kurulması planlanan üniversitenin hukuki çerçevesi, yönetim yapısı, akademik teşkilatlanması, öğrenci kabul koşulları, kalite güvencesi ve idari düzenlemeleri üzerinde çalışacak.
Üniversitenin kuruluşuna ilişkin hukuki ve kurumsal taslak belgeler hazırlanarak iki ülkedeki yetkili makamlara sunulacak.
Üniversitenin resmen kurulması, Türkiye ile Suriye arasında yapılacak sonraki anlaşmalara ve her iki ülkedeki hukuki süreçlerin tamamlanmasına bağlı olacak.
Ortak lisans ve doktora programları açılacak mı?
İmzalanan işbirliği anlaşması, iki ülkenin üniversiteleri ve araştırma kurumları arasındaki ilişkilerin genişletilmesini öngörüyor.
Anlaşma kapsamında ortak lisans, yüksek lisans ve doktora programları açılabilecek. Akademisyen ve öğrenci değişimleri teşvik edilecek, ortak bilimsel araştırma projeleri yürütülecek.
YÖK’ün ayrıca Suriye üniversitelerine teknik altyapı, dijitalleşme, kalite güvencesi ve akreditasyon alanlarında destek vermesi planlanıyor.
Türkiye-Suriye Üniversiteler Forumu düzenlenecek
Taraflar, her yıl dönüşümlü olarak Türkiye-Suriye Üniversiteler Forumu düzenlemeyi de planlıyor.
İki ülkenin yükseköğretim kurumları arasında “Kardeş Üniversite Programı” uygulanması değerlendirilecek. Şam’da kurulacak Suriye-Türkiye Üniversitesi’ne ilişkin hazırlıklar da iki ülkenin ortak çalışmasıyla sürdürülecek.
Suriye Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Mervan El Halebi, Türkiye’ye Suriye’nin eğitim altyapısına verdiği destek ve yükseköğretim alanındaki iş birlikleri nedeniyle teşekkür etti.








