İSTANBUL (Medyascope) – Mutlak butlan kararıyla CHP Genel Başkanlığı’na getirilen Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu için “Siyasi tutuklu değil” dedi. CHP’nin cumhurbaşkanı adayını belirlemek için yaptığı ön seçimde İmamoğlu’na oy verdiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanlığı adaylığı ayrıdır. Bu davalar ayrıdır” dedi. Dilek İmamoğlu’da Kılıçdaroğlu’na cevap verdi, “Allah’a havale ediyorum” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Kasım 2023’de yapılan 38. Olağan Kurultay’ı hakkında mahkemenin “şaibe” gerekçesiyle verdiği mutlak butlan kararıyla Genel Başkanlığı’na geri dönen Kemal Kılıçdaroğlu, Euronews Türkçe’ye konuştu.
Kılıçdaroğlu’ndan İmamoğlu açıklaması: “Siyasi tutuklu değil”
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu siyasi tutuklu olarak görmediğini belirterek, “Siyasi tutuklu değil, siyasi görüşü dolayısıyla içeri alınmış bir insan değil” dedi.
İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığıyla, hakkındaki davaların ayrı şekilde değerlendirilmesi gerektiğini savunan Kılıçdaroğlu, tutuklanmasını ise doğru bulmadığını yineledi. Gözaltı sonrasında evini ziyaret ettiğini ve çıkışta yaptığı açıklamada da bu tutumunu dile getirdiğini belirten Kılıçdaroğlu “Yargılanabilir ama tutuklanmasını doğru bulmadım. Bugün de aynı görüşteyim” dedi.
Kılıçdaroğlu, İmamoğlu’nun yargılandığı yolsuzluk davasına atıfta bulunarak, “Kişi her yerde ve her ortamda hesap vermeye hazır olmalı. ‘Her kör kuruşun hesabını vereceğim’ diyecek” diye konuştu.
İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olması ve Erdoğan’a rakip görülmesi nedeniyle tutuklandığı yönündeki tartışmaların hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, adaylıkla dava sürecini birbirinden ayırdığını söyledi.
“Cumhurbaşkanlığı adaylığı ayrıdır, bu davalar ayrıdır”
İmamoğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığı hakkında da konuşan Kılıçdaroğlu, “Şimdi kalkıp da bir kişiyi cumhurbaşkanı adayı ilan edip ondan sonra bu oldu diye bunu siyasi dava diyemeyiz. Ki gidip [adaylığı için] oy veren de benim. Cumhurbaşkanlığı adaylığı ayrıdır, bu davalar ayrıdır” dedi.
Kılıçdaroğlu, İmamoğlu’nun önündeki hukuki engellerin kalkması ve cumhurbaşkanı adayı olması halinde iktidara karşı işbirliğine açık olduğu mesajını verdi. Muhalefetin yüzde 51’e ulaşmak için birlikte hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Kemal Kılıçdaroğlu, istişare ve müzakereye “Her zaman” açık olduğunu belirtti.
Kılıçdaroğlu, İmamoğlu’nun önündeki hukuki engellerin kalkması ve cumhurbaşkanı adayı olması halinde, iktidara karşı işbirliğine açık olduğu mesajını verdi.
İmamoğlu’nun YENİ Parti’de bulunduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, onun olası adaylığı etrafında bir araya gelip gelmeyecekleri sorusuna, “Onun için temas kurulması lazım. Görüşülmesi lazım” yanıtını verdi.
İşbirliğine açık olup olmadığına ilişkin takip sorusu üzerine, muhalefetin seçimi kazanabilmesi için birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı:
“Şimdi yüzde 51’i nasıl alacaksınız? İş birliği yaparak. İş birliği yapmadan nasıl alacaksınız?”
Özgür Özel ve beraberindeki isimlerin YENİ Parti’yi kurmasıyla yaşanan bölünmenin tabanda bir kaymaya sebep olmadığını savunan Kılıçdaroğlu, diğer yandan ise bu durumun CHP’de güç kaybına yol açacağını kabul ederek, “Güç kaybı yaşar mı? Elbette yaşayacak” dedi. Kılıçdaroğlu bu durum için bunu zaman içinde toparlayacaklarını ve bundan kimsenin endişe duymaması gerektiğini vurguladı.
91 milletvekilinin YENİ Parti’ye geçmesinin ardından CHP’nin “kemik oyunu” kaybedip kaybetmeyeceği sorusuna Kılıçdaroğlu, “Hayır kaybetmez” yanıtını verdi. Tabanın yerinde durup durmadığının sorulması üzerine, “Duruyor tabii. CHP’li CHP olarak CHP’li olarak yerinde duruyor. Altı Ok’a gidecek, mührünü basacak bu kadar basit” dedi.
“Her türlü görüşmeye kapımız açık”
Özgür Özel’le görüşüp görüşmeyeceği ve kendisine bir çağrısının bulunup bulunmadığı sorulan Kılıçdaroğlu, görüşmenin mümkün olduğunu söyledi.
“Ahlaki temelli her türlü görüşmeye bizim kapımız açıktır” diyen Kılıçdaroğlu, Özel’in istemesi halinde bir araya gelebileceklerini belirtti:
“Elbette Özgür Bey görüşmek isterse elbette otururuz, konuşuruz.”
Aralarında kişisel bir düşmanlık olmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, her ikisinin de partinin yapısını, üyelerini ve belediye başkanlarını bildiğini ifade etti.
YENİ Parti’nin politikalarını eleştirip eleştirmeyeceği sorulduğunda ise il başkanlarına bu konuda talimat verdiğini açıklayarak, “‘Asla ve asla eleştirmeyeceksiniz. Asla ve asla kavga etmeyeceksiniz’ dedim. Bizim eleştireceğimiz yer iktidar” diye konuştu.
“Muhalefet muhalefeti eleştirir mi? Hayır eleştirmez” diyen Kılıçdaroğlu, temel hedeflerinin iktidarı değiştirmek olduğunu söyledi. “Özgür Bey doğruları söylerse, Özgür Bey’e de doğruları söylediği için teşekkür edeceğiz yani” dedi.
Dilek İmamoğlu’ndan Kılıçdaroğlu’na cevap
Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu açıklamalarına Ekrem İmamoğlu’nun eşi Dilek İmamoğlu’ndan cevap geldi:
“14 yaşındaki kızımın ve iki oğlumun babası, sevgili eşim Ekrem İmamoğlu tam 18 aydır siyasi bir rehine olarak özgürlüğünden mahrum bırakılmıştır. Bu gerçeği görüp, bildiği halde; kirli oyunların peşinden giderek hakikati çarpıtmaya çalışan, üstelik toplumun karşısına çıkıp gerçek dışı sözler söyleme cüretini gösterenleri Allah’a havale ediyorum.”








