Ayşe Tokyaz davasında mahkeme kararını açıkladı: Cemil Koç müebbet hapse mahkûm edildi

İSTANBUL (Medyascope) – Küçükçekmece 2. Ağır Ceza Mahkemesi, üniversite öğrencisi Ayşe Tokyaz’ı öldüren eski polis Cemil Koç’a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Diğer sanıklar hakkında da çeşitli hapis ve adli para cezalarına hükmedilirken iki sanık beraat etti.

Ayşe Tokyaz davasında mahkeme kararını açıkladı: Cemil Koç müebbet hapse mahkûm edildi
Ayşe Tokyaz davasında mahkeme kararını açıkladı: Cemil Koç müebbet hapse mahkûm edildi

İstanbul’da 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Ayşe Tokyaz’ın öldürülmesine ilişkin davada karar açıklandı.

Mahkeme, eski polis memuru Cemil Koç’u Ayşe Tokyaz’ı “canavarca hisle ve eziyet çektirerek, kadına karşı kasten öldürme” suçundan takdiri indirim uygulamadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Cumhuriyet savcısı, 2 Temmuz’daki duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklamış ve Koç için aynı talebi dile getirmişti.

Mahkeme sanıklar hakkında kararlarını açıkladı

Cemil Koç ayrıca “cebir ve tehdit kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan 7 yıl hapis cezası aldı. Mahkeme, Koç’a “şantaj” suçundan da 3 yıl hapis ve 500 bin TL adli para cezası verdi.

Polis memuru İlker Umut Uğurlu, “suçluyu kayırma” suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Uğurlu’nun tutukluluk halinin devamına karar verdi. Oğuz Kal ve Barış Can Aydın, “suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme” suçundan 5’er yıl hapis cezası aldı. Necmettin Ecer, Erhan Girgin ve Yusuf Ziya Sancak da aynı suçtan 5’er yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Polis memuru Necdet Çetinkaya, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme” suçundan 4 yıl 15 ay hapis cezası aldı. Zülfü Bektaş 75 bin TL adli para cezasına çarptırılırken, Cemal Arslan ve Mustafa Enes Aktaşçı beraat etti. Mahkeme, Arslan hakkında “yeterli ve inandırıcı delil bulunamadığı” gerekçesiyle tahliye kararı verdi.

Duruşmada aile üyeleri son sözlerini söyledi

Duruşma saat 11.00’de başladı ve taraflar sırayla beyanlarını verdi. Ayşe Tokyaz’ın kardeşi Esra Tokyaz, tüm sanıkların ceza almasını istediğini söyledi ve Cemil Koç’un karakolda işkence gördüğüne dair bir CD kaydına sahip olduklarını belirtti.

Abi Abdulkerim Tokyaz, davanın bir an önce sonuçlanmasını istediklerini aktardı. Kübra Tokyaz ve ablası Büşra Şimşek de en ağır cezaların verilmesini talep etti. Anne Halime Tokyaz, kızını öldüren kişinin de bir çocuğu olduğunu hatırlatarak en ağır cezayı istedi.

Ne olmuştu?

Davanın ilk duruşması 29 Aralık 2025’te görülmüştü. Cemil Koç, Ayşe Tokyaz’ın cansız bedenini valize kendisinin koyduğunu kabul etmiş ancak cinayete ilişkin kendi anlatımını sunmuştu. Sonraki duruşmalarda kamera kayıtları, dijital deliller ve tanık ifadeleri değerlendirilmişti.

Kadın örgütleri, davada polis ekiplerinin yürüttüğü incelemeye özellikle dikkat çekiyor. Ayşe Tokyaz’ın kaybolmasının ardından ailesi polise başvurmuş, ancak polis eve gittiğinde Ayşe bulunamamıştı. Soruşturma ilerledikçe, ailenin polise verdiği bilgilerin Cemil Koç’a ulaştığı iddiasıyla iki polis memuru da davaya sanık olarak eklenmişti.

Cemil Koç’un adı, 2023 yılında Diyarbakır’da bir binanın sekizinci katından düşerek yaşamını yitiren Ejegül Ovezova’nın ölümüyle ilgili soruşturmada da geçiyor. Koç bu dosyada ayrı bir dava kapsamında yargılanıyor.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Paylaş