İSTANBUL (Medyascope) – Üsküdar Belediyesi’nde iki CHP’li üyenin tutuklanması, dört üyenin istifa ederek AKP’ye katılması sonrası belediyenin AKP’ye geçmesinin ardından tutuklananlardan Amina Cansu Çelik ev hapsiyle tahliye edildi.

Üsküdar Belediyesi’nde yeniden yapılan seçim öncesi gözaltına alınarak 5 Eylül’de tutuklanan Belediye Başkan Yardımcısı Amine Cansu Çelik, tahliye edildi.
Halk TV’den Gamze Altunay’ın aktardığına göre, Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Amine Cansu Çelik hakkında ev hapsi ile tahliye kararı verildi.
AMİNE CANSU ÇELİK’E EV HAPSİ
— Gamze Altunay (@gamzealltunay) September 22, 2026
Üsküdar Belediyesi’nde yeniden yapılan seçim öncesi gözaltına alınıp 5 Eylül’de tutuklanan Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Amine Cansu Çelik hakkında ev hapsi ile tahliye kararı verildi.
Ne olmuştu?
Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş’ın 29 Temmuz’da görevden uzaklaştırılmasının ardından 5 Ağustos’ta başkanvekili seçimi yapıldı.
Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, 29 Temmuz’da gözaltına alındıktan sonra 31 Temmuz’da tutuklandı ve İçişleri Bakanlığı, Dedetaş’ı 1 Ağustos’ta görevden uzaklaştırdı. Üsküdar Belediye Meclisi, başkanvekili seçmek için 5 Ağustos’ta toplandı; CHP’nin adayı Sibel Tan Çetinkaya, AKP’nin adayı Dündar Ziya Gültekin ile dört tur süren bir seçimde yarıştı.
Üçüncü turda Çetinkaya 21, Gültekin 18 oy alırken beş oy geçersiz sayıldı. Dördüncü turda ise Çetinkaya 22, Gültekin 18 oy aldı, dört oy geçersiz sayıldı ve Çetinkaya başkanvekili seçildi.
Gültekin, seçim kararının iptali için İstanbul 2. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, geçersiz sayılan beş pusulada tercihin belli olduğunu değerlendirirken turlar arasındaki gerginliğin de seçimin güvenliğine kuşku düşürdüğünü belirtti. Bu gerekçelerle mahkeme, 24 Ağustos’ta meclis kararının yürütmesini durdurdu.
İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, Üsküdar Belediyesi’nin itirazını 2 Eylül’de reddedince İstanbul Valiliği yeni seçimin 5 Eylül’de yapılacağını duyurdu.
Seçime günler kala belediyeye yönelik yeni gözaltılar yaşandı: Belediye başkan yardımcıları Amine Cansu Çelik ve Mithat Özdemir 2 Eylül’de, meclis üyesi Ekrem Baki ile Ruhsat ve Denetim Müdürü Burak Aydın ise 3 Eylül’de gözaltına alındı. Özdemir, 4 Eylül akşamı adli kontrolle serbest kalırken Çelik tutuklandı.
6 Eylül’de ise Ekrem Baki tutuklandı.
Aynı süreçte dört CHP’li meclis üyesi partisinden istifa ederek AKP’ye katıldı: Ahmet Başbaydar, Ayhan Aydın, Hüseyin Kazan ve Tahsin Usta.
Üsküdar Belediye Meclisi’nde 5 Eylül’de yapılması planlanan başkanvekilliği seçimi, meclis çoğunluğu oluşmadığı için 8 Eylül’e ertelendi.
CHP Sözcüsü Müslim Sarı, gözaltındaki üyeler oy kullansın diye CHP ve YENİ Parti’nin katılmadığını açıkladı.
8 Eylül’deki seçimde toplam 42 meclis üyesinin katıldığı seçimde ilk tur oylamaya yapıldı.
İlk turda AKP’nin adayı Dündar Ziya Gültekin 21, CHP’nin adayı Sibel Tan Çetinkaya 19 oy aldı. Bir pusulaya nokta konulması, bir diğer pusulada da harf eksikliği bulunması nedeniyle 2 oy geçersiz sayıldı. Seçimde 2. tur oylamaya geçildi.
İkinci turda ise AKP adayı Dündar Ziya Gültekin 22, CHP’nin adayı Sibel Tan Çetinkaya 20 oy aldı.
Üçüncü turda da AKP’nin adayı 23, CHP’nin adayı 19 oy aldı. Dördüncü turda ise AKP’nin adayı 23, CHP’nin adayı 19 oy aldı.
Dündar Ziya Gültekin’in dördüncü turu kazanmasıyla, Üsküdar Belediyesi AKP’ye geçti.








