İSTANBUL (Medyascope) – Rusya’nın Ukrayna’nın farklı kentlerine düzenlediği yoğun hava saldırılarında en az yedi kişi hayatını kaybetti, 50’den fazla kişi yaralandı. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, son Ukrayna saldırılarını gerekçe göstererek, “Ukrayna son aylarda yaptıklarının bedelini ödemek zorunda kalacak. Şu anda olan da bu” dedi.
Rusya’nın Ukrayna’ya gece boyunca ve 28 Eylül günü sürdürdüğü drone ve füze saldırılarında en az yedi kişi hayatını kaybetti, 50’den fazla kişi yaralandı.
Başkent Kiev’de apartmanlar, ofisler, veri merkezleri ve Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi’ne ait bir bina saldırılarda hedef alındı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy saldırı sonrası bir açıklama yaptı ve “Buna karşılık Rusya’ya mutlaka yanıt verilecektir” dedi. “Rusya tüm bunların hesabını vermeli ve gerçek sonuçlarıyla yüzleşmelidir. Ukrayna’ya destek olan herkese teşekkür ederim!” diye konuştu.
Rusya’nın Ukrayna kentlerine yönelik aralıksız drone saldırıları, savaşın dördüncü yılını geride bıraktığı dönemde devam ediyor. Saldırılar, Birleşmiş Milletler’de (BM) savaşın sona erdirilmesine yönelik diplomatik temasların yoğunlaştığı bir haftanın hemen ardından geldi.

Peskov: “Ukrayna bedelini ödemek zorunda kalacak”
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov yaptığı açıklamada yakın vadede bir barış anlaşmasına ulaşılması konusunda iyimser olmadıklarının sinyalini verdi. Peskov, özellikle Rusya’da yapılan parlamento seçimleri sırasında gerçekleşen Ukrayna saldırılarına dikkat çekerek, “Ukrayna son aylarda gerçekleştirdiği eylemlerin bedelini ödemek zorunda kalacak. Şu anda olan da bu” dedi.
Rusya, Ukrayna’daki saldırılarında yalnızca askeri hedefleri vurduğunu savunuyor. Ancak saldırılar sık sık yerleşim alanlarını da vuruyor.
Kiev, Dnipro ve Harkov vuruldu
Kiev bölgesindeki Rus drone saldırılarında dört kişi hayatını kaybetti, sekiz kişi yaralandı.
Başkent Kiev’in Şevçenkivski bölgesinde düzenlenen saldırıda bir kadın yaşamını yitirdi. Saldırıda Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi binası da hasar gördü.
Rus güçleri Kiev’de bir ilaç şirketini ve benzin istasyonlarını da vurdu.
Dnipro kentinin merkezindeki bir ofis binasına çalışma saatleri sırasında isabet eden drone ise üç kişinin ölümüne, en az 12 kişinin yaralanmasına yol açtı.
Harkiv’de dokuz katlı bir apartmanın vurulması sonucu 11’i çocuk olmak üzere 43 kişi yaralandı.
Ukrayna: Doğu cephesinde 51 kilometrekare geri aldık
Karadaki cephe hatları son bir yıldır büyük ölçüde değişmezken Ukrayna ordusu, “Vivaldi Operasyonu” adı verilen yeni bir karşı taarruz yürütüyor. Ukrayna’nın Üçüncü Ordu Kolordusu, Rus güçlerinden 51 kilometrekarelik bir alanı daha geri aldığını açıkladı.
Böylece operasyonun başlamasından bu yana geri alındığı belirtilen toplam alan 176 kilometrekareye ulaştı.
Ukrayna ordusu, Rus savunma hatlarını aşmak için Sovyet döneminden kalma BTR-60 zırhlı personel taşıyıcılarını patlayıcı yüklü kamikaze araçlara dönüştürdüğünü ve kara robotlarını kullandığını açıkladı.
Rusya bu iddialara ilişkin hemen açıklama yapmadı.
Rusya Savunma Bakanlığı ise Donetsk bölgesindeki Novovodiane ile kuzeydeki Sumi bölgesinde bulunan Ulanove köylerinin Rus birlikleri tarafından ele geçirildiğini öne sürdü.
Kaynak: Associated Press








