İSTANBUL (Medyascope) – İfade Özgürlüğü Derneği’nin (İFÖD), Türkiye’de erişim engellemelerini belgelediği EngelliWeb projesinin sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi. Hesap henüz X tarafından Türkiye’den görünmez kılınmadı.
İfade Özgürlüğü Derneği’nin (İFÖD) Türkiye’de internet üzerindeki erişim engellemelerini takip ederek belgelediği EngelliWeb projesinin sosyal medya hesabına 1 Ekim’de erişim engeli getirildi. Hesaba Türkiye’den erişim konusunda henüz X tarafından herhangi bir kısıtlama uygulanmadı.
EngelliWeb belgeliyordu: Bugüne kadar hangi hesaplara erişim engeli getirildi?
Sosyal medyada sansür dalgası 12 Eylül’deki “Ailem Güvende” operasyonlarından bu yana tüm hızıyla sürüyor. EngelliWeb’in sosyal medya hesabına getirilen erişim engeli öncesinde işte bu hesaplara erişim engeli getirildi:
- 12 Eylül 2026: Oyuncu ve trans hakları aktivisti Seyhan Arman, tiyatro oyuncusu ve LGBTİ+ aktivisti Zeynep Esmeray Özadikti, gazeteci ve KaosGL Genel Yayın Yönetmeni Yıldız Tar, gençlik ve LGBTİ+ hakları savunucusu Enes Hocaoğulları ile avukat ve insan hakları savunucusu Levent Pişkin’in kişisel sosyal medya hesaplarına erişim engeli getirildi. Ayrıca çeşitli üniversitelerin LGBTİ+ topluluklarıyla yayın ve platformlarına da erişim engeli getirildi.
- 13 Eylül 2026: Aralarında DTCF Kadın ve LGBTİ+ Dayanışması, Başkent Kuir, Türk-Alman Üniversitesi LGBTİQA+ Dayanışma Topluluğu, Marmara, Koç, Bilgi, Kadir Has, Sabancı, Özyeğin, İTÜ ve Yıldız Teknik üniversitelerindeki LGBTİ+ ve toplumsal cinsiyet toplulukları ile Ankara Üniversitesi Kuir Araştırmaları Topluluğu’nun da bulunduğu çok sayıda LGBTİ+ üniversite topluluklarına erişim engeli getirildi.
- 14 Eylül 2026: Aralarında Evrensel Gazetesi, Barış Akademisyenleri ve Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) de bulunduğu birçok kuruluş ve kişinin sosyal medya hesaplarına erişim engeli getirildi.
- 16 Eylül 2026: Aralarında İrfan Değirmenci, Şirin Payzın, soL Haber, Kadın Koalisyonu ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun X hesaplarının da bulunduğu çok sayıda sosyal medya hesabı erişime engellendi.
- 22 Eylül 2026: Aralarında Türkiye Psikiyatri Derneği, Uğur Gürses, ekonomist ve akademisyen Prof. Dr. Veysel Ulusoy, finans profesörü Prof. Dr. Bilge Yılmaz, kripto para analisti Ted Pillows, yatırım ve finans danışmanı Emre Şirin, gazeteciler Naz Yavuzarslan ve Dinçer Gökçe, Gelecek Partisi kurucularından Yavuz Değirmenci ile tiyatro ve sinema oyuncusu Orhan Aydın’ın da bulunduğu pek çok sayıda sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi.
- 24 Eylül 2026: İFÖD kurucularından Yaman Akdeniz ile Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu’nun sosyal medya hesapları erişime engellendi.
- 25 Eylül 2026: Aralarında gazeteci Canan Kaya ile eski TMSF yöneticisi Abdullah Güzeldülger‘in hesaplarının da bulunduğu çok sayıda X hesabına erişim engeli getirildi.
- 26 Eylül 2026: Kısa Dalga’nın yanı sıra gazeteciler Ersin Eroğlu, Hilmi Hacaloğlu, Alptekin Dursunoğlu ve Razi Canikligil, yatırım ve finans danışmanı Emre Şirin, siyasal iktisatçı İnan Mutlu, akademisyen Prof. Dr. Barış Övgün ile Umut-Sen’in kurucularından Başaran Aksu’nun ikinci hesabının da bulunduğu en az 80 hesaba erişim engeli getirildi.
- 28 Eylül 2026: Aralarında BirGün Gazetesi muhabirleri Meral Danyıldız ve Sarya Toprak, ANKA Haber Ajansı adliye muhabiri Esra Tokat ile avukatlar Sena Yazıbağlı ve Tuncay Koç’un da bulunduğu en az 55 hesap erişime engellendi.
- 30 Eylül 2026: Aralarında finans uzmanı İris Cibre, teknik analist İbrahim Babadağı, borsa yatırımcısı Gürdal Hançer, akademisyen Rıdvan Özturgut, avukat Tugay Bek ve yazar Hüseyin Edemir’in hesapları erişime engellendi.







