Mütalaa (37): Fon soygununun siyasi ayağı nerede?

İSTANBUL (Medyascope) – Fon soygununun siyasi ayağı nerede? Mütalaa’nın bu haftaki bölümünde Medyascope muhabirleri Fırat Fıstık ve Furkan Karabay, yüz binlerce yatırımcıyı ilgilendiren fon soygununu ve soruşturmadaki siyasi bağlantı iddialarını ele aldı.

Mütalaa’da eski AKP Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya’nın fon işlemleri, Hayati Yazıcı’nın oğlu Mustafa Yazıcı hakkında verilen tedbir kararının kaldırılması, SPK’nın rolü ve Adalet Bakanı Akın Gürlek’in manipülasyonlar hakkında daha önce bilgi sahibi olduğu yönündeki açıklamaları tartışıldı.

Fırat Fıstık, Hayati Yazıcı’nın oğlu Mustafa Yazıcı’nın fon soruşturması kapsamında malvarlığına tedbir konulduğunun duyurulduğunu, ardından tedbir kararının kaldırıldığını ve hakkında yurtdışı çıkış yasağı bulunduğunun belirtildiğini söyledi. Fıstık, soruşturmanın genişletilmesi gerektiğini belirterek 455 bin tekil kullanıcıdan söz edildiğine dikkat çekti.

Fatma Betül Sayan Kaya’nın fon işlemleri tartışıldı

Fıstık ayrıca istifa eden AKP Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya’nın fona 163 milyon lira yatırıp 2,2 milyar lira çektiğinin konuşulduğunu belirterek, savcılığın Kaya’ya fonu kimden öğrendiğini ve çöküşten önce neden çıkış yaptığını sorması gerektiğini söyledi.

Karabay ise soruşturmanın yalnızca fon yöneticileriyle sınırlı kalmaması gerektiğini belirtti. Kaya’nın kimlerle görüştüğünün, para transferlerinin ve varsa yurtdışı hesaplarının incelenebileceğini belirten Karabay, “fonu kuranlar” ile yüksek miktarda para çekenler arasındaki bağlantının araştırılması gerektiğini söyledi.

Fon soygununun siyasi ayağı
Mütalaa (37): Fon soygununun siyasi ayağı nerede?

“Haksız kazanç” kriteri

Fıstık, SPK’nın yatırımcılara yönelik bir iade mekanizması açıklamasında bulunduğunu ancak “haksız kazanç” kriterinin nasıl belirleneceğinin açık olmadığını söyledi. Küçük yatırımcıların zararlarının nasıl ve ne kadar karşılanacağının da belirsiz olduğunu belirtti.

Karabay ise SPK’nın fonlar patlamadan önce ilgili şirkete 8,8 milyon lira ceza verdiğini hatırlatarak, kurumun hareketlilikten daha önce haberdar olup olmadığının araştırılması gerektiğini söyledi. Karabay, ceza sonrasında neden daha kapsamlı bir müdahale yapılmadığını sorguladı.

Karabay, Adalet Bakanı Akın Gürlek’in İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olduğu dönemde fonlardaki manipülasyondan haberdar olduğunu ve incelemeler yapıldığını söylediğini aktardı. Karabay, iki yıl önceden bilgi sahibi olunduysa bu süre içerisinde hangi adımların atıldığının açıklanması gerektiğini belirtti.

Fıstık ise fon soruşturmasında adı geçen kişiler arasında çeşitli kamu görevlileri, AKP yöneticileri ve eski bürokratların bulunduğunu belirterek, özellikle fonların düşüşünden önce yüksek miktarda çıkış yapan kişilerin kim olduğunun açıklanması gerektiğini söyledi. Bu kapsamda Hayrettin Koç’un işlemleri ve iletişim kayıtlarının da araştırılması gerektiğini dile getirdi.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Paylaş