İSTANBUL (Medyascope) – Fransa’da eğitim koşullarına karşı başlayan ve ülke geneline yayılan öğrenci protestoları nedeniyle, güvenlik gerekçesiyle yaklaşık 500 lisede eğitime tamamen ya da kısmen ara verilecek.
Fransa’da eğitim sistemindeki sorunlara karşı başlayan ve kısa sürede ülke geneline yayılan öğrenci protestoları yeni haftada da devam ediyor. Eğitim Bakanı Édouard Geffray, 5 Ekim Pazartesi günü 400 ila 500 lisede derslerin tamamen ya da kısmen durdurulacağını açıkladı.
Geffray’in verdiği bilgilere göre protestolar sırasında 24 okul hasar gördü ya da yağmalandı, 78 eğitim çalışanı yaralandı.
5 binden fazla kişi gözaltında
Binlerce lise öğrencisi geçen hafta eğitim sistemindeki bütçe yetersizliğini, okul binalarının kötü durumunu ve personel eksikliğini protesto etmek için sokaklara çıktı. Öğrenciler birçok kentte barikatlar kurarken polisle protestocular arasında çatışmalar yaşandı.
Gösterilerde yüzlerce kişi yaralandı, çoğu çocuk yaşta olmak üzere 5 binden fazla kişi gözaltına alındı.
Hafta sonunda protestoların temposu düşse de organizatörler hükümetin hâlâ “somut önlemler” açıklamadığını belirterek salı günü yeniden gösteri çağrısı yaptı.

Fransa’da lise protestoları: Ne olmuştu?
Eylemler 17 Eylül’de Paris’teki bir lisede başladı ve kısa sürede başkentin diğer bölgelerine, ardından Fransa’nın farklı kentlerine yayıldı. Eğitim Bakanı Geffray, öğrenci hareketine siyasi grupların da dahil olduğunu savunarak, “Özellikle aşırı soldan aktivistler lise öğrencilerinin hareketine sızdı, hareketi öğrencilerin elinden aldı ve aşırı şiddete başvurdu” dedi.
Öğrencilerin talepleri eğitim sistemindeki uzun süredir devam eden sorunlarda yoğunlaşıyor.
Protestocular, bazı sınıflarda öğrenci sayısının 40’a kadar çıktığını, okul binalarının bakımsız olduğunu, öğretmen maaşlarının düşük kaldığını ve personel eksikliğinin dersleri aksattığını söylüyor.
Öğrenciler ayrıca sosyal ve ekonomik koşulların başarı üzerinde belirleyici olduğu eşitsiz eğitim sistemine tepki gösteriyor. Üniversite başvurularında kullanılan çevrimiçi sistemin karmaşık ve şeffaf olmaması, uzun okul günleri ve sıcak hava dalgaları sırasında sınıflardaki yüksek sıcaklıklar da öğrencilerin şikâyetleri arasında yer alıyor.
Bazı protestocular okullarda su sızıntıları, hamam böcekleri, çöken tavanlar ve ciddi bakım sorunları bulunduğunu anlatıyor.
Macron yönetimi üzerindeki baskı artıyor
Protestolar Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetimini hazırlıksız yakaladı ve hükümeti son aylardaki en ciddi krizlerden biriyle karşı karşıya bıraktı. Yanan barikatlar ve polisin göz yaşartıcı gaz ve coplarla müdahale ettiği görüntüler Fransız televizyonlarında geniş yer buldu.
Hükümet aynı zamanda sendikaların baskısıyla da karşı karşıya.
Sendikalar geçen hafta yeni Başbakan Sébastien Lecornu’nun bütçe kesintılarını yeniden değerlendirmesi ve yüksek gelir gruplarına yönelik bir servet vergisini gündeme alması talebiyle greve çıktı.
CGT sendikası da çalışanlara bu hafta düzenlenecek gösterilerle hükümet üzerindeki baskıyı sürdürme çağrısı yaptı.
Kaynak: Guardian








