Ahmet İnsel ile söyleşi: Fransa’da sokak hareketleri nasıl başladı, nasıl devam ediyor?

İSTANBUL (Medyascope) – “Fransa’da sokak hareketleri nasıl başladı, nasıl devam ediyor?” Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır, Prof. Ahmet İnsel ile Fransa’da lise öğrencilerinin başlattığı protestoları, gençlik hareketinin nedenlerini ve aşırı sağın protestolara yaklaşımını değerlendirdi.


Fransa’da lise öğrencilerinin eğitim koşullarına yönelik talepleriyle başlayan protestolar, polisin müdahalesinin ardından ülke geneline yayıldı.

Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır’ın konuğu olan Prof. Ahmet İnsel, eylemlerin ortaya çıkış nedenlerini, polisin orantısız güç kullanımının protestoların büyümesindeki etkisini ve yaşananların aşırı sağ tarafından nasıl değerlendirildiğini anlattı. İnsel, günümüz gençliğinin 1968 kuşağından farklı olarak geleceğe dair umut yerine kaygı ve endişeyle hareket ettiğini vurguladı.

Fransa’da sokak hareketleri nasıl başladı?

Fransa'da sokak hareketleri
Fransa’da sokak hareketleri nasıl başladı, nasıl devam ediyor?

Paris yakınlarındaki Saint-Denis’de bir lisede başlayan eylemlerin yüzlerce okula yayıldığını belirten İnsel, öğrencilerin fiziki koşullardan ders programlarına ve üniversiteye giriş sistemine kadar çeşitli talepleri olduğunu anlattı:

“Öğrenciler fiziki koşullardan ders programlarına kadar çeşitli taleplerle bu eylemleri başlattı. Polisin, 18 yaşından küçük, kimisi 14-15 yaşında olan bu çocukların liselerin girişlerini bloke etmesi, bazı yerlerde çöp kutularını ateşe vermesi gibi sembolik diyebileceğimiz eylemlerini birdenbire aşırı bir şiddetle bastırmaya çalışması… Polisin orantısız güç kullanarak müdahalesinin öğrencileri başka yerlerde korkutup işin genişlemesini engelleyeceği varsayımından hareket edilmesi, işi tamamen çığırından çıkardı.”

Ahmet İnsel, protestolar sırasında yaşanan yağma ve tahribatın aşırı sağ tarafından siyasi bir fırsata dönüştürüldüğünü vurguladı. Fransız Ulusal Meclisi Milletvekili Le Pen’in olağanüstü hâl çağrısına dikkat çeken İnsel, şunları söyledi:

“Polisin çok ciddi biçimde aşırı güç kullanımı ve diğer Avrupa ülkelerinde kullanılmayan bazı malzemeleri kullanması söz konusu. Aşırı sağ açısından bu olaylar, yani göstericilerin gösteri yapmaları değil, gösterilerin birdenbire yıkıma, vandalizme ve dolayısıyla büyük bir kaosa işaret eden haberlere malzeme olması, tabii ki çok uygun bir ortam yaratıyor. Onlara uygun bir söylemi kullanıyorlar.”

“Bugünün gençleri gelecekten korkuyor”

Günümüzdeki protestoları 1968 hareketiyle karşılaştıran Ahmet İnsel, temel farkın gençlerin geleceğe bakışında olduğunu öne sürerek, “Evvelden gençler bir gelecek ümidi üzerinden hareket ederlerdi. Şimdi gençlerin en büyük sorunu gelecekle ilgili herhangi bir olumlu ümitlerinin kalmamış olması. Tabii bu 68 ile aradaki büyük farkı oluşturuyor. 68, geleceğe son derece ümitli, ‘Geleceği biz kuracağız’ diyen gençlerin hareketiydi. Şimdiki gençlik hareketi ise gelecekteki gelişmelerden ürken ve onun endişesiyle hareket eden bir hareket” diye konuştu.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Paylaş