İSTANBUL (Medyascope) – Adalet Bakanı Akın Gürlek ile YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel arasında, Gürlek’in 16 taşınmazı bulunduğuna ilişkin iddialar üzerine karşılıklı açılan davada Özel’in 750 bin TL manevi tazminat ödemesine karar verildi.

Adalet Bakanı Akın Gürlek ile YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel arasında, Gürlek’in 16 taşınmazı bulunduğuna ilişkin iddialar üzerine karşılıklı açılan manevi tazminat davasında karar çıktı.
İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, ikinci duruşmada, Gürlek’in açtığı davayı kısmen kabul etti. Mahkeme, Özel’in 750 bin TL manevi tazminat ödemesine karar verdi. Özel’in karşı davası ise reddedildi.
Akın Gürlek hakkındaki tapu iddiaları
Akın Gürlek hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na “Haksız kazanç, yasal olmayan gelir” iddialarıyla sunduğu suç duyurusu HSK’ya gönderilmişti.
Suç duyurusu dilekçesinde, Gürlek’in tüm harcamalarına ve harcama girişimlerine ilişkin MASAK’tan ve yetkili bilirkişilerden rapor alınması istendi. Özgür Özel liderliğindeki CHP, dilekçenin ekine Gürlek’in konut sözleşmelerinin noter onaylı örneklerini de delil olarak koymuştu.
Dilekçede, Gürlek’in Ankara’da bir bankada kiralık kasası olduğu, İstanbul’da 30 milyon TL’lik daireyi 9 milyon 837 bin TL’ye aldığı, başka bir daire için 95 milyon 542 bin 500 TL tutarında satış sözleşmesi imzaladığı iddiası yer almıştı.
Gürlek’in Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’den İstanbul-Beşiktaş’ta bulunan bir daireyi satın almak amacıyla satıcıyla satış vaadi sözleşmesi yapmak için 16 Haziran 2025’te ön protokol yaptığı belirtilmişti.
Akın Gürlek’in İstanbul’un Küçükçekmece ilçesinde bir site içerisindeki taşınmazı, 29 Mart 2024’te Kadıköy 34. Noterliği’nin onayladığı satış vaadi sözleşmesiyle MESA, ARTAŞ, KANTUR-AKDAŞ adi ortaklığından satın aldığı bilgisine yer verilmişti.
Sözleşmede gösterilen satış bedelinin 9 milyon 837 bin TL olduğu belirtilen dilekçede, bunun 838 bin TL’sinin peşin, kalan kısmının beş taksitle senet karşılığı banka hesabından ödeneceği belirtilmişti.
Akın Gürlek’in Eti Maden’in şirketinde yönetim kurulu üyesiyken 2 Ekim 2024’te HSK tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı yapıldığı anımsatılan dilekçede, Gürlek’in bu görevi 6 Ağustos 2025’e kadar sürdürdüğü ve gelir elde ettiği anlatılmıştı.
Dilekçede, konunun Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne ve Gürlek’in hesaplarının bulunduğu bankalara yazı yazılarak tespit edilebileceği vurgulanmıştı.
CHP’nin başvurusunda, Akın Gürlek’in Ankara-Ümitköy’de bulunan bir banka şubesinde kiralık kasa kullandığına dair ciddi iddialar bulunduğu belirtilmişti.
Bu durumun kamu görevlileri açısından olağan kabul edilemeyeceğine dikkat çekilerek, “Bir kamu görevlisinin banka kasası kiralaması olağan dışıdır. Kasa içerisinde bulunan para, kıymetli eşya ve diğer varlıkların 3628 sayılı Kanun kapsamında bildirilmiş olması gerekir. Ancak kasanın varlığı dahi mal bildirimlerinde yer almamıştır” ifadeleri dilekçede yer almıştı. Aynı bölümde, banka şubesinde elden yapılan para yatırma işlemlerinin, şüphelinin yasal gelirleriyle uyumlu olmadığına dair kuvvetli şüphe bulunduğu da kaydedilmişti.








