İSTANBUL (Medyascope) – Ons altın, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı öncesinde 4 bin dolar sınırına geriledi. Piyasalar Fed’in bu hafta faizi sabit tutmasını, aralıkta ise artırmasını bekliyor.

Ons altın, yatırımcıların Fed’in bu haftaki toplantısı öncesinde temkinli duruşunu korumasıyla salı günü geriledi. Spot altın, TSİ 07:01 itibarıyla yüzde 0,2 düşüşle ons başına 4 bin 10,39 dolara indi. ABD altın vadeli işlemleri de aynı saatlerde yüzde 0,4 kayıpla 4 bin 23,57 dolara geriledi.
Spot altın, doların güçlenmesiyle öğleye doğru kayıplarını derinleştirerek 4 bin dolar sınırına yaklaştı. ABD’de aralık vadeli altın kontratları ise yüzde 0,5 gerileyerek 4 bin 17 dolar seviyesine indi.
Altın, temmuzdan bu yana en düşük seviyesini gördü
Geçen haftayı yaklaşık yüzde 4 kayıpla kapatan altın, 23 Ekim’de 3 bin 975 dolara geriledi. Bu düşüşle altın, 20 Temmuz’dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Düşük seviyelerden gelen alımlarla toparlanan altın, pazartesi günü yüzde 0,5 yükseldi. Ancak değerli metal, Fed’in faizleri sabit tutacağı beklentisiyle bu kazanımını salı günü geri verdi.
Diğer değerli metallerde de düşüş ağır basarken gümüş yüzde 0,03 kayıpla 53,96 dolara geriledi. Platin, yüzde 0,08 düşüşle bin 529,27 dolara inerek gümüşle aynı yönde hareket etti. Spot paladyum, yüzde 0,07 yükselişle bin 46,65 dolara çıkarak genel eğilimin dışında kaldı. Paladyum vadeli işlemleri ise yüzde 0,9 düşüşle bin 43,25 dolara indi. Dolar endeksi de yüzde 0,1 yükselişle 102,04 seviyesine çıkarak altın üzerindeki baskıyı artırdı.
Piyasalar Fed’den bu hafta faiz artırımı beklemiyor
Piyasaların odağında, Fed’in 27-28 Ekim’de gerçekleştirdiği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı bulunuyor. Fed, toplantının ardından faiz kararını 28 Ekim Çarşamba günü TSİ 21:00’de açıklayacak. Piyasalar Fed’in faizi bu toplantıda sabit tutacağını öngörürken aralık ayında yeni bir artırım bekliyor.
CME FedWatch verilerine göre yatırımcılar, ekim toplantısında faiz artırımı olasılığını yaklaşık yüzde 11 olarak fiyatlıyor. Bazı fiyatlamalar bu olasılığı yaklaşık yüzde 10 gösterirken aralık ayı için ihtimal yüzde 80’i aşıyor.
Enflasyon endişesi altın üzerindeki baskıyı sürdürüyor
ABD’de beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verileri, başlangıçta ekim ayında faiz artışı beklentilerini güçlendirmişti. Fed yetkililerinin açıklamaları ise sonradan bu beklentilerin bir bölümünü törpülemişti. Ancak yüksek enerji fiyatlarının enflasyonu besleyebileceği endişesi, yıl sonuna kadar faiz artırımı beklentilerini canlı tutuyor.
Faizlerin yüksek seyretmesi, getiri sağlamayan altını elde tutmanın fırsat maliyetini artırarak cazibesini azaltabiliyor. Fed’in faiz artışlarına dönüp dönmeyeceği ve mevcut seviyeyi ne kadar koruyacağı bu yüzden belirleyici olacak. Yatırımcılar da Fed’in açıklamalarında para politikasının geleceğine ilişkin ipuçları arayacak.
Petroldeki düşüş altına destek verdi
Geçen hafta yükselen petrol fiyatları, ABD-İran diplomasisinin etkisiyle üst üste ikinci seansta geriledi. Taraflar arasındaki çatışmanın tırmanmasını önlemeye yönelik girişimler, enerji piyasalarındaki baskıyı hafifletti. Petroldeki düşüş, Fed’in faizi daha fazla artırmak zorunda kalacağı beklentisini zayıflatarak pazartesi günü altını destekledi. Yapay zekâ yatırımlarına ilginin geçen haftaki satışların ardından canlanması, hisse senetlerinde toparlanma beklentisini öne çıkardı.






