Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Deprem felaketinin 12. günü | Medyascope muhabirleri Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay’dan aktarıyor

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) açıklamasına göre merkez üssü Kahramanmaraş-Pazarcık’ta 6 Şubat günü 04:17’de 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 04.26’da Gaziantep-Nurdağı’nda 6,4, saat 04.36’da ise Gaziantep-İslahiye’de 6,5 büyüklüğünde deprem gerçekleşti. Deprem, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana yoğun şekilde hissedildi. Aynı gün Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde […]

Bilim, Bilgi ve Demokrasi (11): Kılıflar, genellemeler ve komplo teorileri

Prof. Dr. Ali Alpar, Bilim, Bilgi ve Demokrasi programında bu hafta “gerçekte olup biteni gizlemek için ya da bilinçsizlikten, gerçekte olup bitenlerle alakası olmayan sunuşlar” diye tanımladığı “kılıf” kavramının güncel örneklerini anlatmayı sürdürüyor. Alpar, genellemelerin nasıl hatalı çıkarımlara dönüştüğünü, komplo teorilerinin nelere yol açtığını anlatıyor.

Bilim, Bilgi ve Demokrasi (10): Kılıflar, genellemeler ve komplo teorileri

Prof. Dr. Ali Alpar, “Bilim, Bilgi ve Demokrasi” programında bu hafta, “gerçekte olup biteni gizlemek için ya da bilinçsizlikten, gerçekte olup bitenlerle alakası olmayan sunuşlar” diye tanımladığı “kılıf” kavramının güncel örneklerini anlatmayı sürdürüyor. Alpar, genellemelerin nasıl hatalı çıkarımlara dönüştüğünü, komplo teorilerinin nelere yol açtığını anlatıyor.

Bilim, Bilgi ve Demokrasi (8): Kılıf nedir, neden uydurulur?

Bilim, Bilgi ve Demokrasi programında Bilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Ali Alpar, “kılıf” kavramını ele alıyor ve güncel örnekler üzerinden yorumluyor. Alpar, “kılıf” kavramını şöyle tanımlıyor: “İnsanlar bazen davranışlarını bilerek veya bilmeyerek yanlış veya alakasız bilgilere dayandırırlar. Davranış doğru sorunun o davranışa yol açmaması gereken cevabına veya alakasız bir sorunun cevabına dayanıyorsa, o davranışı […]

Bilim, Bilgi ve Demokrasi (3): Usul üzerine

“Bilim, Bilgi, ve Demokrasi” programının üçüncü bölümünde, Sabancı Üniversitesi Emeritus Öğretim Üyesi ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Ali Alpar, “usul” kavramına ilişkin Şükran Şençekiçer’in sorularını yanıtladı.

Bilim, Bilgi ve Demokrasi (1): “Malumu İlam”

Medyascope‘un yeni aylık programı “Bilim, Bilgi ve Demokrasi“nin ilk bölümünde Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Alpar ile programda hangi konuları işleyeceğimizi, bilim-demokrasi- laiklik arasındaki ilişkiyi ve kriz zamanlarında doğru bilginin önemini konuştuk.

Meraklısına Bilim (110): Prof. Dr. Canan Atılgan ve Prof. Dr. Ali Alpar ile Bilim Akademisi’nin 10 yıllık hikayesi

“Meraklısına Bilim” programının 110. bölümünde, bu hafta kuruluşunun 10. yılını kutlayan Bilim Akademisi‘nin kurucu başkanı Prof. Dr. Ali Alpar ve mevcut başkanı Prof. Dr. Canan Atılgan ile Bilim Akademisi’nin kurulmasına neden ihtiyaç duyulduğunu, geride kalan 10 yılı, gelecek yıllar için planlanan projeleri ve Türkiye’deki akademik hayatın potansiyeli ile geleceğini konuştuk.

SosyoPolitik (75) – Şevket Pamuk ve Ali Alpar ile Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşananlar ve akademik özgürlük: “Demokrasi zayıfladıkça, iktidarların üniversitelere ‘çekidüzen verme’ hevesi artıyor”

Atanan rektörü görevden alınan Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan gelişmeleri, Türkiye’de akademik özgürlüğü, iktidarların üniversitelere müdahalelerini ve demokrasiyi, eski Bilim Akademisi Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Alpar ve Bilim Akademisi Kurucu Üyesi, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Pamuk ile konuştuk.