Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdem Yörük ile söyleşi: Toplumsal hareketler ve protestolarda şiddetin rolü

Koç Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Oxford Üniversitesi’nden Doç. Dr. Erdem Yörük ile 2022 yılına damga vuran sosyal hareketler üzerinden protestolarda şiddetin rolü üzerine konuştuk. Şiddetin “rasyonel kolektif aktörlerin dizaynı sonucu” da ortaya çıkabileceğini söyleyen Yörük, sorularımıza verdiği yanıtlarda yürütücülüğünü yaptığı “Emerging Welfare” ERC projesi kapsamındaki bulgulara da yer verdi. Koç Üniversitesi Sosyoloji Bölümü […]

Seçimler, refah devleti ve siyaset – Doç. Dr. Erdem Yörük yorumladı

Koç Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Oxford Üniversitesi’nden Doç. Dr. Erdem Yörük, İletişim Yayınları’ndan çıkan “Türkiye’de Refah Devleti ve Siyaset” başlıklı kitabından hareketle Türkiye’de seçimler, siyaset ve refah politikaları arasındaki ilişkinin dünü ve bugününü yorumladı.

Açık Oturum (313): Dünyada ve Türkiye’de sol siyasetin olanakları ve sınırları – Erdem Yörük, Serkan Öngel ve Elçin Aktoprak ile söyleşi

Açık Oturum‘un 313. bölümünde Gülçin Karabağ, konukları Koç Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Yörük, işçi sınıfı ve sendikal hareketler üzerine çalışan Doç. Dr. Serkan Öngel ve İnsan Hakları Okulu Derneği’nde çalışmalarını sürdüren Doç. Dr. Elçin Aktoprak ile dünyada ve Türkiye’de sol siyasetin olanakları ve sınırları üzerine konuştu.

George Floyd protestoları ve dünyada toplumsal hareketler – Doç. Dr. Erdem Yörük ile söyleşi

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) siyah vatandaş George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolar dokuzuncu gününe girdi. Koç Üniversitesi Sosyoloji Bölümü ve Oxford Üniversitesi’nden, toplumsal hareketler ve refah sistemleri üzerine çalışan Doç. Dr. Erdem Yörük, ABD’deki protestoların kaynağını, dünyadaki toplumsal hareketlerle benzerliklerini ve bundan sonra olabilecekleri Şükran Şençekiçer’e anlattı.

Akademisyenler Ayşe Buğra, Deniz Kandiyoti ve Çağlar Keyder tartıştı: “Vatandaşlık temel geliri” uygulamasına neden ihtiyacımız var?

Koronavirüs salgınının getirdiği ekonomik belirsizlik ve salgınla birlikte daha fazla görünürleşen sınıfsal farklılıklara çözüm arayışında son zamanlarda sıklıkla ortaya atılan bir kavram var: Temel gelir uygulaması. Vatandaşlık geliri olarak da anılan bu uygulama, yoksul yardımlarından farklı olarak, devletin tüm vatandaşlarına gelirlerinden veya servetlerinden bağımsız olarak düzenli bir gelir sağlamasını öngörüyor.  Bilim Akademisi geçen cuma akşamı […]

Açık Oturum (227): Davos Zirvesi ve kapitalizmin ahlaki bir gelecek arayışı – Serkan Öngel ve Erdem Yörük ile söyleşi

Gülçin Karabağ, Açık Oturum’un 227. bölümünde konukları Koç Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Yörük ve Gaziantep Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Öngel ile Dünya Ekonomik Forumu’nun Davos toplantısından hareketle küresel kapitalizmin krizinin nedenleri, sermaye sınıfının çözüm reçetesi ve küresel gelir ve servet adaletsizliğine karşı toplumsal hareketler üzerine söyleşti.