Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mekan ve İnsan (293) | Tasarımcıların yeni rakibi: Yapay zekâ araçları

Yapay zekâ, kentsel tasarımcılar için yardımcı bir araç mı yoksa meslek alanında rekabet yaratacak yeni bir aktör mü? Mekan ve İnsan’ın 293. bölümünde Melis Oğuz konuğu Çankaya Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim elemanı Dr. Can Gölgelioğlu ile “Günümüz Yapay zekâ Araçlarının Kentsel Tasarım Alanındaki Potansiyelleri Üzerine” konuşuyor.

Mekan ve İnsan (242): Mekan tasarımı suçu azaltabilir mi?

Mekan ve İnsan’ın bu haftaki bölümünde İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama doktora programı öğrencisi Sümeyye Akbaba, Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Yüksek Lisans programı kapsamında geliştirdiği projeyi anlatıyor. Proje, Türk Patent Enstitüsü’ne patent başvurusu yapılmış olan mekansal-matematiksel modeli ile sokak ve caddelerde suçu artıran ve azaltan mekansal unsurların nasıl tespit edilebileceğini kapsıyor.

Şehir Hepimizin (197): Kenti yarışmayla tasarlamak – Ömer Yılmaz ile söyleşi

Şehir Hepimizin programının 197. bölümünde konuğumuz mimar Ömer Yılmaz ile kentsel tasarım yarışmalarını mercek altına aldık. Birçok şehirde şeffaf ve katılımcı bir yöntem olarak öne çıkan tasarım yarışmalarında aktif rol alan Ömer Yılmaz ile, kentsel tasarım yarışmalarının arka planını, yöntem ve karar mekanizmalarını konuştuk. Özellikle İstanbul’da yoğunlaşan kentsel tasarım yarışmalarının gerekçelerini birlikte değerlendirdik.

Mekan ve İnsan (100): 100 haftanın özeti

Mekan ve İnsan‘ın 100. bölümünde, Nazlı Tümerdem, Berfu Güley Gören Soares, Kumru Çılgın, Derya Altıner, Gizem Kıygı, Hatice Ayataç, Eda Yücesoy, Yasemin Çakırer, Nursun Karaburun, Yaşar Adanalı‘nın katkılarıyla 100 haftanın özetini çıkartmaya çalıştık.