Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür & Tarih Sohbetleri (292): Huzursuz Modernite

Kültür & Tarih Sohbetleri’nde bu hafta Cengiz Özdemir ve Ozan Sağsöz’ün konuğu Dr. Hasan Aksakal. Dr. Aksakal bu yayında Beyoğlu Yayınları’ndan çıkan “Huzursuz Modernite” başlıklı kitabını anlattı.

Hafta Sonu Siyaset (88) – “Endişeli modernler”in yerini “endişeli dindarlar” mı alıyor? – Prof. Dr. Binnaz Toprak: “Türkiye’de halkın çok büyük bir çoğunluğu cumhuriyetin getirdiği reformlardan memnun”

“Hafta Sonu Siyaset” programının 88. bölümünde siyasetbilimci Prof. Dr. Binnaz Toprak ile 2010 yılında bir gazete için yazdığı “Neden endişeliyim?” başlıklı yazısıyla başlayan “endişeli modernler” tartışmasının bugün geldiği noktayı, “endişeli modernler”in yerini “endişeli dindarlar”ın alıp almadığını, laiklik-devlet-siyaset ilişkilerini konuştuk.

Prof. Dr. Bahattin Akşit ile 20. yüzyılın sosyologları (6): Zygmunt Bauman

Bu video, Zygmunt Bauman‘ın bir anlam fabrikası olarak toplum, ölümlülük ve aşkınlık arzusu, katı modernite, akışkan modernite, emek ve sermaye ilişkileri, proleteryadan prekaryaya geçiş, bireyselleşmiş toplum, zorunluluk ve olumsallık, hareketlilik ve yerleşiklik, kavramlarını kısaca anlatarak sosyolojiye katkılarına kısa bir giriş yapmaya çalışıyor.

Cennet Cennet Dedikleri: Din üzerine dünyevi tartışmalar (3): Müphemiyet Kültürü, ya da İslam’ın farklı bir tarihi

“Cennet Cennet Dedikleri: Din Üzerine Dünyevi Tartışmalar” adlı programın üçüncü bölümünde İslam’ın modern çağlarda geçirdiği dönüşümü, Thomas Bauer’in, başlığını Türkçe’ye “Müphemiyet Kültürü: İslam’ın farklı bir tarihi” şeklinde çevirebileceğimiz Die Kultur der Ambiguität: eine andere Geschichte des Islams (2011) adlı kitabını tanıtarak tartışıyoruz. Bauer’e göre, İslam dünyası modern çağdan önce müphemiyete çok açık bir kültüre sahip ve böylece […]