Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eksik Olan (278): Thomas Bernhard, “Bitik Adam”

İnsan mutsuzluğa nasıl sığınır? Korkunun insanlığa katkısı nedir? Eksik Olan’da bu hafta Avusturyalı yazar Thomas Bernhard’ın Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan “Bitik Adam” kitabı üzerine söyleştik.

Eksik Olan (273) | Nedim Gürsel ile Doğaya Açılan Pencere

Claude Monet ‘nin “İzlenimcilik” akımı için önemi nedir? Alfred Sisley’nin tabloları hangi yönüyle diğer İzlenimci akıma mensup ressamlardan ayrışıyor? Van Gogh ile arkadaşı Gaugin’nin nasıl bir ilişkisi vardı? Eksik Olan’da bu hafta yazar Nedim Gürsel ile Doğan Kitabevi’nden yeni çıkan “Doğaya Açılan Pencere” adlı kitabı üzerine söyleştik.

Eksik Olan (257): “Kaygı Üzerine” düşünmek | Renata Salecl

Kaygının temelinde ne var? Özgürlük kuralsızlık mı getirir? Toplumsal kaygının nedenleri neler? Kaygı türleri nelerdir? Savaş zamanlarındaki kaygı farklı mıdır? Alp Kozanoğlu ve Ömer Çeşit, Renata Salecl’in “Kaygı Üzerine” kitabı hakkında söyleşiyor.

Eksik Olan (228): Hakan Bıçakcı ile “Silinmiş Sahneler”

Alp Kozanoğlu ve Ömer Çeşit birlikte sundukları Eksik Olan‘a bu hafta, yazar Hakan Bıçakcı konuk oldu. Programda Bıçakcı, yeni romanı “Silinmiş Sahneler” üzerinden “Hayatımız silinmiş sahnelerden mi oluşuyor? Bellek bir savunma mekanizması olabilir mi?” sorularını yanıtladı.

Eksik Olan (225) | Kurtuluş Paradoksu: Seküler devrimler ve dini karşı devrimler

Alp Kozanoğlu ve Ömer Çeşit birlikte sundukları Eksik Olan‘da bu hafta, yazar Michael Walzer’in İletişim Yayınları’ndan çıkan “Kurtuluş Paradoksu” adlı kitabı hakkında konuşuldu. Kozanoğlu ve Çeşit, programda “Kurtuluş paradoksu nedir? Hindistan, İsrail ve Cezayir’de gerçekleşen kurtuluş hareketlerinin ortak noktaları nelerdir?” sorularından hareketle seküler devrimler ve dini karşı devrimler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Eksik Olan (224): Trevanian’ın Şibumi’si

Alp Kozanoğlu ve Ömer Çeşit birlikte sundukları Eksik Olan‘da bu hafta, Şibumi felsefesinin neyi hedeflediğini konuştu. Kozanoğlu ve Çeşit, romanlarında genellikle “Trevanian” takma adını kullandığı için bu isimle tanınan Amerikalı yazar Rodney William Whitaker’ın “Şibumi” kitabından hareketle olağan görünümler altında ne gibi gizli üstünlükler yattığına dair söyleşti.

Eksik Olan (223): Zygmunt Bauman ve küreselleşme

Alp Kozanoğlu ve Ömer Çeşit birlikte sundukları Eksik Olan‘da bu hafta, Zygmunt Bauman’ın “Küreselleşme” kitabı üzerine konuştu. Kitaptan hareketle, küreselleşme vaatleri ve gerçekleri arasındaki farkları ele alan Kozanoğlu ve Çeşit, neoliberal teorisyenlerin “Toplum yoktur” cümlesinin ne anlama geldiği üzerine öngörülerde bulundu.

Eksik Olan (222): Metaverse dünyasında “oynayan insan”

Alp Kozanoğlu ve Ömer Çeşit, birlikte sundukları Eksik Olan‘da bu hafta, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuri Kara ile “oynayan insan” üzerine sohbet etti. Teknolojik gelişmelerin oyun oynama alışkanlıklarına nasıl bir boyut kazandırdığına dikkat çekilen programda, insan için oyun oynamanın önemi üzerine konuşuldu. Yeni dijital dünyayla birlikte oyun evrenindeki yeniliklerin de konuşulduğu programda, oyunun insanlık tarihindeki […]

Eksik Olan (211): Sibel Oral ile “İşitiyor musun Memet”

Mehmet Hikmet nasıl biriydi? Nâzım Hikmet gibi başarılı ve topluma mâl olmuş bir babanın oğlu olmak hayatını nasıl etkiledi? Hiç tanıma fırsatı bulamadığınız bir kişiyi anlatılardan, onun bulunmuş olduğu mekanlardan, mektuplarından tanımak nasıl bir his? Eksik Olan’da bu hafta, yazar Sibel Oral ile yeni kitabı “İşitiyor musun Memet” üzerine söyleştik.

Eksik Olan (160): İstanbul Maviyken

İstanbul’da umduğunu bulamayıp Fransa’da üne kavuşan ama İstanbul’u unutamayan şarkıcı Dario Moreno’dan, kendi mahalle kuralları olan muhafazakâr Kadırga ahalisine, keyif insanı Rum Vasili’den, vakur ve gururlu Barones’ine, hamamböceği yarıştıran Beyaz Rus’lardan, babayani Agop amcasına renk renk insanları barındıran  gerçekçi bir İstanbul anlatısı… Eksik Olan’da bu hafta yazar Tolga Gümüşay‘ın “İstanbul Maviyken” adlı kitabı üzerinden İstanbul’un […]