Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

1 Kasım’da sandıktan ne çıkacak? Ankara Katliamı ardından Metropoll’ün yaptığı son seçim anketi

Prof. Dr. Özer Sencar yönetimindeki Metropoll Araştırma 1 Kasım 2015 seçimlerinden önceki sonuncu anketini açıkladı.

Ankara Katliamı’ndan sonra 22-24 Ekim 2015 tarihleri arasında yapılan ankete göre AK Parti ekim ayının son haftasında oy desteğini yüzde 43,3 seviyesine yükseltmiş durumda. Metropoll’e göre bu oy oranı AK Parti’yi tek başına iktidar yapmaya yetmiyor. Zira bu oy oranıyla Davutoğlu liderliğindeki AK Parti, 269 milletvekili kazanacak.

İsabetli araştırmalarıyla tanınan şirket AK Parti’nin artan oy seviyesinin kaynağının hem 7 Haziran’da sandığa gitmemiş küskün AK Partili seçmen hem de bir grup MHP’li seçmen olduğu tespit etmiş. Araştırma, Ankara Katliamı’ndan önce yapılan anket ile bu son ankete kadar geçen sürede AK Parti’nin oy oranını yaklaşık 1 puan arttırdığını ortaya koyuyor.

Aynı araştırma CHP’nin yüzde 25,9’luk bir oy alacağını ortaya koyuyor. CHP’de gözlenen yükselişin ana kaynağının 7 Haziran’da sandığa gitmemiş fakat yerel seçimlerde CHP’ye oy vermiş küskün CHP’li seçmen olduğu belirlenmiş.

Ekim ayının ilk yarısında da MHP’nin bu oy seviyesini koruyabildiği görülse de, seçimlere günler kala yaklaşık 1 puanlık bir kitlesini AK Parti’ye kaybederek yüzde 14,8 seviyesine gerilemiş.

Araştırmaya göre HDP’nin 7 Haziran’daki yüzde 13 oy seviyesini muhafaza ettiği, hatta seçmen desteğinin küçük bir miktar artarak yüzde 13,4’e ulaştığı görülüyor. HDP, Ankara Katliamı’ndan önce yapılan anket ile bu son ankete kadar geçen sürede 0.4 puan arttırmış durumda.

Ne var ki, Metropoll’e göre HDP, 1 Kasım’da 80 milletvekili kazanarak, Meclis’teki temsil açısından MHP’yi geçecek parlamentonun 3’üncü büyük partisi olacak.

Metropoll, son araştırmasına dayanarak 1 Kasım seçimlerinden sonra Meclis dağılımını şöyle tahmin ediyor:

AKP = 269 milletvekili
CHP
= 134 milletvekili
HDP
=  80 milletvekili
MHP 
=  67 milletvekili

Araştırmanın öne çıkan sonuçları şöyle:

Araştırmanın künyesi:

Türkiye’nin Nabzı Ekim ayı İKİNCİ araştırması; Türkiye genelinde NUTS 2 sistemine göre 26 bölgeyi esas alan 28 ilde tabakalı örnekleme ve ağırlıklandırma yöntemi ile toplam 2576 kişi ile yapılmış. Bu araştırmanın alan çalışması Ankara katliamından sonra 22-24 Ekim 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş. Araştırma; 0,95 güven sınırları içinde 1,93 hata payı ile yüz yüze anket yöntemiyle gerçekleştirilmiş.

Andy-Ar’ın son seçim anketini okumak için tıklayın.

Andy-Ar’ın son seçim anketini okumak için tıklayın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.