Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vine kapandı

Haziran 2012’de Dom Hofmann, Rus Yusupov ve Colin Kroll tarafından kurulan ve kısa süre sonra 30 milyon dolar karşılığında Twitter’ın bünyesine katılan kısa video paylaşım sitesi Vine, geçtiğimiz perşembe günü kapanacağını duyurdu.

Aralık 2015’te 200 milyon aktif kullanıcıya ulaşmış olan platform, bu Haziran ayında video süresinin 140 saniyeye kadar çıkabileceğini #beyondtheVine etiketiyle duyurmuştu. Ne var ki bu yenilik sitenin varlığını sürdürmesi için yeterli olmadı. Nihayet 27 Ekim günü, “Vine uygulamasının devam etmeyeceği haberini sizlerle paylaşıyoruz. Bugün, uygulamalara, siteye veya Vine videolarınıza hiçbir şey olmayacak. Size ve Vine’larınıza değer veriyoruz ve bunu doğru yoldan yapacağız. Siteyi çevrimiçi tutacağız çünkü üretilmiş harika içerikleri izlemeye devam edebilmenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Değişiklik yapacağımız zaman haberiniz olacak” açıklaması ile Vine, içerik üreten bir site olmayı bırakacağını duyurdu.

Kapanma haberi Twitter’da hızla yayıldı. Kendi favorilerinden tweet serisi yaratan kullanıcılar, #RIPVine (Huzur içinde uyu Vine) etiketini kullanarak site içeriklerini paylaştı.

Montreal merkezli The Vice dergisi, Vine’dan favori videolarını derledikleri bir haberi yayınladı:

Vine bünyesinde içerik sağlayıcı geliştirme yöneticisi olarak çalışan Karyn Spencer, Twitter hesabından Vine logosunu dövme yaptıran bir hayranın görüntülerini paylaştı ve ekledi: “Vine dövmesi yaptırıyorsanız görüntülerinize beni etiketleyin.”

https://twitter.com/KarynInNY/status/792871323173347329

Şimdi Twitter’da 7,7 milyon takipçiye sahip şarkıcı Shawn Mendes de kariyerine şarkılarını Vine üzerinden paylaşarak başlamıştı.

2012’de kurulan sitenin fenomenlerinden biri olan ve 1 milyar döngü sayısına sahip olan Chris Melberger, Twitter üzerinden şöyle yazdı:

https://twitter.com/chrismelberger/status/791681212683264000

“Muhteşem anılarım için ve Vine’da yarattıklarımı izlemiş olan herkese teşekkür ederim — gelecek için heyecanlıyım, bu sadece bir başlangıç.”

Vine’da neredeyse 1.5 milyar döngü sayısına sahip olan illüzyonist Zach King, “Bugün acı tatlı bir gün. Vine’a videolarımı milyonlarca kişiyle paylaşabileceğim bir platform yarattığı için teşekkürler!” diye tweet attı.

521 milyon döngü sayısına sahip olan Lenarr Young, Twitter hesabı üzerinden “Görüşürüz, Vine. Bu uygulama olmasa bugün olduğum kişi olamazdım. Sizi seviyorum” yazarak Vine için bir veda videosu paylaştı.

Kardeşiyle birlikte Vine içerikleri üreten ve 3,3 milyar döngü sayısına sahip Brandon Calvillo, kapatılması haberi üzerine Vine’a şöyle seslendi: “Hey Vine, bütün videolarımızı arşivlememizi sağlayacak bir özellik geliştirebilir misin? Kendiminkileri yıllık gibi saklamak istiyorum da.”

Twitter, kapanmaya dair yayınladığı blog yazısında Vine’ın aktif kullanıma devam etmeyeceğini ancak arşiv amacıyla sitenin açık kalacağını duyurdu. Yani kullanıcılar gelecek bir açıklamaya kadar içeriklere ulaşabilmeye devam edecek.

Vine’da bir milyar döngü sayısına sahip ilk kişi olan Lele Pons’un Twitter’da 798 bin, Instagram’daysa 10 milyon takipçisi var. Paylaşımlarına Youtube üzerinden devam ediyor ve geçtiğimiz günlerde abone sayısı 2 milyona yaklaştı. Lele, Vine’da neredeyse 9 milyar döngü sayısına sahip. Kapanma haberi üzerine tweet atan Lele, şöyle yazdı:

https://twitter.com/lelepons/status/791759173075611648

“Uzun zamandır Vine’da değildim. Instagram üzerinden her gün yeni bir video paylaşıyorum ve aylar önce içeriklerimi Youtube’a taşıdım! Hiçbir şey değişmiyor.”

https://twitter.com/lelepons/status/791762162469384193

“Twitter, Vine’ı kapatıyor; platformdaki yaratıcıları değil. Herkesten gelecek çok şey var.”

Kullanıcılardan bazıları Instagram’ın video paylaşmaya başlamasının Vine’ın kapatılma sürecinde etkili olduğunu düşünüyor. BuzzFeed’in haberine göre, uygulamanın aktif kullanıcı sayısının düşmesinin nedeniyse Vine’ın popüler kullanıcılarının Youtube’a geçmiş olması. İstatistiki verilere göre 2014 ve 2016 arasındaki iki senelik süreçte, Vine’ın aylık kullanılma oranı yüzde 3.64’ten 0.66’ya düşmüş.

unnamed

Vine’ın videoları için olan 6 saniye olan süre sınırlamasının, Twitter’ın 140 karakter limiti gibi yaratıcılığı artırdığı düşünülüyordu. Ancak Twitter’ın Vine’ı kapatma kararının bununla bir bağı olmadığı söyleniyor. 2015’in Mart ayında Periscope’u satın almasının da gösterdiği gibi Twitter “canlı” yayınlara daha fazla önem vermeye başladı.

Peki Vine’ın kurucuları bu habere ne tepki verdi?

6 saniyelik video döngüleri paylaşımına izin veren sitenin kuruculardan Rus Yusupov, kapanma haberi üzerine girişimcileri uyardı: “Şirketinizi satmayın!”

Shiv Aroor, Yusupov’un tweeti üstüne yeni bir hashtag açarak şöyle bir öneride bulundu: “Vine’ı geri satın al.”

Trevor O’Brien adlı Twitter kullanıcısıysa, Yusupov’a şöyle destek verdi: “Çok üzüldüm, dostum. Sen harika ve inovatif bir iş yaptın. Bununla gurur duymayı bırakma.”

Vine’ın kapatılma haberine ek olarak, Twitter çalışanlarının yüzde 9’unu işten çıkaracağını açıkladı, bu yaklaşık 350 kişinin şirketle ilişkisinin kesileceği anlamına geliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.