Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

My Room: 55 ülkeden 55 genç odası ve hayatı

Güney Afrika doğumlu Fransız film yapımcısı ve fotoğrafçı John Thackwray, 6 senelik bir süre içerisinde 55 ülkeyi gezip “My Room: Portrait of a Generation” (Benim Odam: Bir Kuşağın Portresi) adlı projesi dahilinde Y kuşağının, yani 1980’ler ve 90’larda doğanların, yaşam alanlarını çekiyor. Proje, yaklaşık 1,200 gencin kendilerinin ve odalarının aynı kare içerisinde bulunduğu fotoğrafların bir derlemesinden oluşuyor.

Her karenin altında, odanın sahibinin adı, kaç yaşında olduğu, meslek olarak ne yaptığı, yaşadığı şehir ve ülkenin bilgileri yer alıyor. Hava fotoğrafçılığı kullanarak çekilen gençler, odalarının merkezine oturuyor ve bu şekilde fotoğraflanıyorlar. Bu, kendi dünyalarının merkezlerine yerleşmiş olmalarına rağmen hepsinin farklılıklarını vurgulayan bir açı çalışması gibi: Peki, odaların sahiplerini havai perspektif ile fotoğraflayan sanatçı neyi vurgulamaya çalışıyor? John Thackwray neden böyle bir projeye yöneldi?

Sanatçının İngiliz gazetesi Daily Mail’e söyledikleri de bu proje için onu tetikleyen şeyin ne olduğuna ışık tutuyor: “Hayat tarzları ve kültürlere meraklıydım — benim yaşımdaki insanların nasıl yaşadığıyla ve dünyanın nasıl değiştiğiyle ilgileniyordum.” Thackwray’in dünyaya olan merakı onu Kuzey Amerika’dan Avrupa’ya, Avrupa’dan Doğu Asya’ya kadar uzanan bir projenin içine atmış.

foto1

Projesinde sadece tek bir kuşağı özne olarak seçen Thackwray, bunu, Y kuşağının farklı umut ve arzularını yakalamak ve karşılaştırmak adına yapıyor. Konseptiyse “basit” olarak nitelendiriyor: “80’ler ve 90’larda doğan genç adam ve kadınları uyudukları yerlerde, dünyanın her bir yanında fotoğraflamak ve onlarla hayat tarzları, yerel hayatlarındaki sorunları, eğitim, din veya sevgi üstüne röportaj yapmak.”

Budist tapınağından, Lübnan’daki Suriyeli mülteci kamplarına kadar gezen bu proje; kimin, ne kadar yer işgal ettiği sorusunu soruyor ve Y kuşağının dünya genelindeki hayat tarzlarının farklılığını anlatıyor. Geleneklerimizin yıkılışını ve adaletsizliği konu alan “My Room” projesi, bizi saran dünyaya fotoğraflar üzerinden tanıklık edişimiz olarak görülebilir. Thackwray, neredeyse 1,200 bireyin odalarını kadrajına sığdırarak antropoloji ve sosyal fotoğrafçılığı birleştiriyor.

foto2

BuzzFeed adlı haber sitesinden Gabriel H. Sanchez’in yaptığı söyleşide, Thackwray, kendi projesini şu şekilde özetliyor: “Dünya çok hızlı değişiyor ve ben kendi jenerasyonumu sadece kendi ülkemde değil, dünya çapındaki hayat tarzını belgelemek istiyorum. Umarım bu fotoğraflar sayesinde insanlar etraflarındaki dünyanın daha da farkına varırlar.”

foto3

Projenin Facebook sayfasının yaklaşık 550 takipçisi bulunmakta. Facebook profili üzerinden yorum yapan bir kişi, 17 yaşındaki Asha’nın mesleki durumunu “ev hanımı” olarak belirtmesi nedeniyle bir eleştiride bulunmuş:

foto4“17 yaşındaki birinin ev hanımı olması beni üzüyor. Ama yüzünde bir gülücük varsa, ben kimim ki bunu yargılacağım?”

 Cevap veren başka biriyse projeyi kültürel açıdan ele alıyor:

foto5“Sosyal baskı dışı verilmiş bir kararsa üzülecek hiçbir şey yok. Ne yazık ki Hindistan’daki durum bu değil ama kadın hakları aktivistleri ilerliyorlar.”

Fotoğrafların ortak noktasının aynı açıdan yakalanmış kareler olmasına rağmen, yapılan yorumlar, aynı fotoğrafların içerikleri gibi oldukça çeşitli: Birtakım insanlar, ülkelere göre seçilen insanların stereotip bir portre çizdiği nedeniyle projeyi eleştirirken; bir kısmı da kültürlerin hakkaniyetli bir şekilde yansıtıldığını düşünüyor.

foto6“Fotoğrafların çoğunun abartıldığını düşünüyorum. Stereotipik eşyaların görünürde oluşunun yerleştirildiği oldukça açık, Japonya’dan olan pembe elbise, NY şapkası gibi… Mesela Çin’deki kız neden evindeyken geleneksel elbiselerden birini giyiyor? Fotoğraflar ülkenin kültürünü yansıtıyor gibi, bu kötü bir şey değil ama Y kuşağının bireyselliğini yansıttığını düşünmüyorum.”

18-30 yaşındaki insanları fotoğraflayan Thackwray, 6 sene süren projesinin bitiminde dünyanın hâlâ adil bir yer olmadığı sonucuna varıyor. “Dünyanın kesinlikle adaletsiz bir yer olduğunu söyleyebilirim. Birçok insan sefalet ve şiddeti birbiriyle karıştırıyor — yoksul yerler şiddet dolu topluluktan oluşmak zorunda değil,” diyor ve ekliyor: “aynı zamanda insanların rahatlık ve mutluluğu karıştırdığını da düşünüyorum, çünkü fakir ülkelerde daha çok tebessüm ve gelişmiş ülkelerdeyse daha çok depresyon gördüm.

Maja, 22, Mimarlık Öğrencisi, Berlin, Almanya
Maja, 22, Mimarlık Öğrencisi, Berlin, Almanya

2010’da Paris’te arkadaşlarının da katılımıyla bu projeye başlayan sanatçı, projesini duyurmak ve ona odasını açacak insanları bulmak için sosyal medyayı ve kâr amacı gütmeyen kuruluşları kullanıyor. “My Room” projesi, 2012’den beri Fransa, Çin, Güney Afrika ve Japonya dahil birçok ülkede sergilendi.

foto8

Sanatçının projeden favori parçalarının ve fotoğrafları çekilen gençlerle yaptığı röportajların bulunduğu kitap İngilizce ve Fransızca yayınlanacak ve bu kış basılması planlanıyor, şu an ise kendi sitesinde ön satışa açık durumda.

Maleek, 28, Animatör, New York, ABD
Maleek, 28, Animatör, New York, ABD

 

Ryoko, 25, Mühendis, Tokyo, Japonya
Ryoko, 25, Mühendis, Tokyo, Japonya

 

Saleh, 30, İnsan Kaynakları Uzmanı, Riyadh, Suudi Arabistan
Saleh, 30, İnsan Kaynakları Uzmanı, Riyadh, Suudi Arabistan

 

Osia, 18, Ha Selomo, Lesotho Krallığı
Osia, 18, Ha Selomo, Lesotho Krallığı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.