Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Renklerin Savaşı

Dünyanın en koyu siyahı olan “Vantablack”, 2014 yılında Surrey NanoSystems adlı şirket tarafından bilimsel ve askeri amaçlarla üretilmişti. Vantablack, kara deliklerden sonra bilinen en siyah madde ve o kadar koyu ki, ışığın yüzde 99.96’sını emiyor.

En koyu siyah olarak anılan rengin yasal olarak kullanma hakkına sahip tek kişi olan Anish Kapoor ise, aynı zamanda dünyanın en pembe pembesi ve en simli simini kullanamayan tek kişi.

foto-1

Kapoor’un eserleri New York’ta Museum of Modern Art, Londra’da Tate Modern, Milano’da Fondazione Prada gibi önde gelen sanat merkezlerinin koleksiyonlarında bulunuyor. Eğitimini İngiltere’de tamamlayan sanatçı, görsel sanatlar alanındaki emeği nedeniyle 2013’te şövalye unvanı almıştı.

foto-2Chicago’nun Millennium Park’ındaki ünlü Cloud Gate, Kapoor’a ait

Rengi kullanma hakkına sahip tek kişinin Hint sanatçı Anish Kapoor olması ise sanat dünyasında şu soruyu akla getirmişti: “Bir sanatçı, bir rengin haklarına sahip olabilir mi?”

Anish Kapoor’u eleştiren İngiliz sanatçı Stuart Semple ise “Renk savaşları başladı!” yazmış ve dünyanın en pembe pembesini dünyayla paylaşmıştı:

Ürünün açıklaması ise şöyle:

“Not: Bu ürünü sepetinize ekleyerek Anish Kapoor olmadığınızı, onunla hiçbir şekilde bir ilişkiniz olmadığını ve bu ürünü onun adına almadığınızı kabul etmiş oluyorsunuz.

#ShareTheBlack (Siyahı paylaş)”

foto-4

Sanatçı, bu hareketin amacını #ShareTheBlack (Siyahı paylaş) etiketi ile duyuruyor. Semple, Kapoor’un bu hareketini “kaba” buluyor ve siyahı bütün sanatçılarla paylaşması gerektiğini düşünüyor.

Sanatçılar, #ShareTheBlack etiketini Anish Kapoor’u eleştirmek için kullanıyor ve bazıları da, bu düşüncelerini vurgulamak için eserlerinde Semple’ın pembesini tercih ediyorlar.

foto-5Jasmine E. Brady

Semple, dünyanın en pembe pembesinin üstüne şimdi de dünyanın en simli simini üretti. Bu yeni ürününün adını ise “Elmas Tozu” koydu ve sitesindeki açıklamaya da “Siyahını paylaşmayan Anish Kapoor dışında herkese açık!” yazdı.

foto-6

Sanatçı 2010’da pop sanatçısı Lady Gaga’yla çalışmış ve çalışmaları The Guardian tarafından “Dünyanın On En İyi Sanat Müzayedeleri” arasından biri olarak gösterilmişti.

foto-7

“Happy Clouds” (Mutlu Bulutlar) adlı performans gösterisi Londra’da başlamış, daha sonra Dublin, Moskova ve Milan’da tekrar canlandırılmış ve dünyaca ünlü marka Moncler ile işbirliği içerisinde gerçekleşmişti.

foto-8

Eğer Anish Kapoor değilseniz, dünyanın en pembe pembesi ve en simli simini Stuart Semple’ın culturehustle adlı sitesinden satın alabiliyorsunuz.

“Bu eserin yapımında sadece pembe kullanıldı, siyah değil çünkü ben Anish Kapoor değilim.

#ShareTheBlack (Siyahı paylaş)”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.