Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vietnam esir kampından ABD Senatosu’na olağandışı bir yaşam: John McCain Ankara’da

ABD Başkanı Trump’a yönelik sert eleştirileriyle tanınan ve 31 yıldır Arizona Senatörlüğü görevini sürdüren Cumhuriyetçi John McCain, Türkiye’ye sürpriz bir ziyaret gerçekleştiriyor. Bugün Ankara’ya gelen McCain, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’la görüşecek.

ABD Senatosu’nda Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkanı olan 80 yaşındaki senatör McCain askeri güce dayalı ve ve sert bir dış politikadan yana olmasıyla tanınıyor. McCain’in Ankara ziyareti, ABD-Türkiye ilişkileri ve iki ülkenin Ortadoğu siyaseti açısından oldukça önemli.

Peki 6 dönemdir Senatörlük yapan deneyimli siyasetçi, Cumhuriyetçi Parti’nin ağır topu ve Vietnam Savaşı gazisi McCain kimdir?

John McCain kimdir?

1936 yılında Panama’da doğan McCain, ikisi de 4-yıldızlı ABD Deniz Kuvvetleri amirali olan babası ve dedesinin izinden giderek ABD Deniz Harp Akademisi’nde eğitim gördü. 1958 yılında Harp Akademisi’nden mezun oldu ve deniz kuvvetleri hava subayı olarak orduda görev aldı.

Vietnam Savaşı’nda görev alan McCain, Temmuz 1967’de uçak gemisi USS Forrestal’da çıkan ve 134 denizcinin hayatını kaybettiği yangında, yanan jetinden yaralı olarak sağ kurtuldu. 1967 yılının Ekim ayında Vietnam’ın başkenti Hanoi’deki bir bombalama görevinde vurulan ve ağır yaralanan McCain, Kuzey Vietnamlılarca esir alındı.

mccain pow
(McCain, Vietnam’da tedavi altındayken)

Ağır yaralı olmasına rağmen tutsak alanlar, McCain’in yaralarını tedavi etmeyi reddetti ve kendisini sürekli olarak döverek bilgi almaya çalıştılar. Ancak Kuzey Vietnamlılar, babasının üst düzey ABD amirali olduğunu öğrendikten sonra McCain’i tedavi ettiler. Savaş esiri olması, ABD gazetelerinin manşetlerinde yer aldı.

Vietnam’da savaş esiri olduğu yıllar

Hastanede altı hafta tedavi gören McCain, bu süre zarfında 23 kilo kaybetti ve saçları tamamen beyazladı. Aralık 1967’de Hanoi’deki başka bir kampa alındı. Buradaki hücre arkadaşları olan iki diğer ABD’li tutsak, McCain’in bir hafta bile hayatta kalmasına ihtimal vermiyordu. Mart 1968’de McCain, tecrit hücresine alındı ve iki yıl burada kaldı.

mccain savaş esiri
(McCain’in savaş esiri olduğu yıllara ait bir fotoğraf)

1968 yılının ortalarında John McCain’in babası John S. McCain Jr., Vietnam’daki tüm ABD kuvvetlerinin başına geçti. Bunun üzerine, propaganda amacıyla tutsaklarına merhametli davrandığını göstermek isteyen Kuzey Vietnam, McCain’i salmayı teklif etti ancak McCain, onunla beraber alınan herkesin serbest bırakılmasını isteyerek teklifi reddetti.

Ağustos 1968’de McCain’e işkence uygulamaya başlandı. İple başlanarak her iki saatte bir fiziksel şiddete maruz kalan McCain, aynı zamanda dizanteri hastasıydı. Fiziksel durumunun iyice kötüleşmesi üzerine intihar teşebbüsünde bulundu ancak gardiyanlarca engellendi. Uzun süren işkenceler sonrasında, McCain, ABD-karşıtı itirafta bulundu. Bu itirafının “onur kırıcı” olduğunu her fırsatta dile getiren McCain, itirafı hakkında şöyle demişti: “Ben ve hepimiz orada şunu öğrendik: Herkesin bir kırılma noktası var. Beni de kırmayı başardılar.”

McCain’in Kongre yılları

1973 yılında serbest bırakılan McCain, 1981’e kadar orduda görev almayı sürdürdü. Ordudan emekli olduktan sonra Arizona’ya yerleşen McCain, 1982 yılında Temsilciler Meclisi’ne girdi ve iki dönem milletvekilliği yaptı. 1986’da Arizona Senatörü seçilen McCain, sonuncusu 2016 seçimleri olmak üzere 5 kere üst üste Senatör seçildi.

Cumhuriyetçi ilkelere oldukça bağlı olan McCain, gerektiğinde partisiyle ters düşmekten çekinmeyen bir Senatör olarak biliniyor. 1989’da “Keating Five” olayında yolsuzlukla suçlanan 5 senatörden biri olan McCain, soruşturma sonrasında hakkındaki tüm suçlamalardan beraat etti.

mccain nixon
(Vietnam’dan ülkesine dönen McCain, ABD Başkanı Nixon ile)

2000 yılındaki seçimlerde Cumhuriyetçi Parti’nin aday adayı oldu ancak yarışı George W. Bush’a karşı kaybetti. 2002 yılında, Federal Seçim Kampanyası Yasası yerine siyasi kampanyaların finansmanını düzenleyen ve McCain-Feingold Yasası olarak bilinen bir yasanın çıkarılmasında büyük rol oynadı.

Senato’da işkence ve kötü muameleye en sert eleştiri McCain’den

McCain aynı zamanda, Vietnam Savaşı’nda savaş esiri olmasından ötürü, terörle mücadele kapsamında gözaltına alınan kişilerin tutuklulukları ve soruşturmalarına gösterdiği hassasiyetle de bilinmektedir.  Ekim 2005’te McCain’in teklifiyle Senato’ya gelen ve “McCain Tutuklular Yasası” olarak da bilinen Tutuklulara Muameleye ilişkin Yasa, 90’a karşı 9 oyla Senato’da kabul edildi. Guantanamo Kampı dahil olmak üzere, tutuklulara insanlık dışı muameleyi yasaklayan yasa, ilk başta eleştirilse de Aralık 2005’te ABD Başkanı Bush tarafından onaylandı.

McCain, bu tutumu sebebiyle, 2006 yılında İngiliz Time dergisi tarafından ABD’nin en iyi 10 senatörü arasında gösterildi. McCain, aynı zamanda, 2008 yılında tutukluları su altında tutarak işkence etme yöntemi olan “waterboarding”i de meşrulaştırmayı içeren bir yasa teklifine şiddetle karşı çıktı.

Cumhuriyetçilerin Başkan adayı

mccain presidential
(2008 seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı McCain, Başkan Yardımcısı adayı Sarah Palin ile birlikte)

2008 yılındaki ABD Başkanlık seçimine Cumhuriyetçilerin adayı olarak olarak giren McCain, oyların %53’ünü alan Barack Obama karşısında %46’lık oy oranıyla seçimi kaybetti. Seçimden sonra Senato’daki görevine devam eden McCain, Obama yönetimine en sert eleştirileri yönelten senatörlerden bir oldu.

Halen senatörlük görevini sürdüren McCain, 2016 Başkanlık Seçimi kampanyaları sırasında “Donald Trump bile olsa Cumhuriyetçilerin adayını destekleyeceğini” söylemişti. Ancak kısa süre sonra Trump’ın “ulusal güvenlik konusundaki tehlikeli beyanlarından kaygı duyduğunu” dile getirdi. Kampanya süresince de McCain ile Trump’ın arasındaki ilişki oldukça gergindi. Trump’ın, katıldığı bir TV programında John McCain ile ilgili bir soru üzerine “O tutsak alındığı için bir savaş kahramanı. Ben tutsak düşmeyen insanları severim” demesi yoğun tepki topladı.

8 Ekim’de Trump’ı desteklemeyeceğini açıklayan McCain, Trump’ın “kadınları aşağılayan yorumlarının ve cinsel tacizleriyle övünmesinin ona koşullu olarak dahi destek vermesini mümkün kılmadığını” belirtmişti. Seçimde Hillary Clinton’a da oy vermeyeceğini ekleyen McCain, oy pusulasına “başkanlık vasıflarına sahip iyi ve muhafazakâr bir Cumhuriyetçinin adını yazacağını” söylemişti.

Seçimlerden sonra Trump ve ekibine eleştirilerini sürdüren McCain son olarak, NBC televizyonunun “Meet the Press” programında Trump’ın medyaya yönelik eleştirileriyle ilgili bir soruya cevaben şunları söyledi: “Diktatörler, işe özgür medyayı baskı altına alarak başlarlar. Diğer bir deyişle, tarihe baktığımızda, diktatörlerin yaptığı ilk iş medyayı susturmaktır. Başkan Trump’ın diktator olmaya çalıştığını söylemiyorum. Ancak tarihten dersler çıkarmalıyız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.