Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD siyasetinin önde gelen isimlerinden Senatör John McCain kanser tedavisini kestikten kısa süre sonra öldü

ABD siyasetinin önde gelen isimlerinden, Cumhuriyetçi Parti’den Arizona Senatörü, Barack Obama’nın karşısına partisinin başkan adayı olarak çıkıp kaybetmiş olan John McCain 81 yaşında hayatını kaybetti.
McCain 2017 yazından beri beyin kanseriyle savaşıyordu.

John McCain beyin kanserini kamuoyuna böyle duyurmuştu

24 Ağustos Cuma günü McCain, ailesiyle birlikte hastalığının ilerlemesi üzerine tedaviyi durdurma kararı almıştı. Bir gün sonra, Cumartesi yerel saatle öğleden sonra hayatını kaybetti.

Ulusal kahraman

John McCain, Amerikan Donanması’nda bombardıman uçağı pilotu olarak 1967’de Vietnam’da savaşırken esir düşmüş, gördüğü ağır işkencelerin ardından 1973’de ülkesine ulusal kahraman olarak dönmüştü.

Donanma pilotu McCain Vietnam’da esir düşmeden bir süre önce

McCain’in insan hakları savunuculuğu ve işkenceye karşı tavizsiz duruşu onu Cumhuriyetçi Parti içinde hep farklı kıldı, ABD’nin ilerici çevreleri tarafından da takdir edilmesine neden oldu.
ABD solunun önde gelen isimlerinden Vermont Senatörü Bernie Sanders, McCain’i, “onur ve yüksek ahlak insanı, Amerikan kahramanı” olarak övdü.

Trump’ı hiç sevmedi

ABD’ye dönüşünden 8 yıl sonra, 1981’de ABD Kongresi’ne ilk kez giren McCain, 1986’da Arizona eyaletinin iki senatöründen biri olarak seçildi ve üstüste girdiği tüm seçimleri kazanarak hayata Arizona senatörü olarak veda etti.
Amerikan Senatosu’nun en etkili isimlerinden olan McCain’in yıldızı, aynı partiden olmalarına rağmen Donald Trump ile hiç barışmadı. McCain, başta Rusya ile ilişkileri olmak üzere Trump’ı birçok konuda sert bir şekilde eleştirdi; Trump da ona aynı sertlikte cevap verdi. McCain, Trump’ın cenazesine gelmemesini vasiyet eti.
Bununla birlikte ABD Başkanı Trump Twitter’dan kısa bir mesajla McCain’in ailesine başsağlığı diledi: “Senatör McCain’in ailesine en derin üzüntü ve saygılarımı iletiyorum. Kalplerimiz ve dualarımız sizinle.”

Obama’nın mesajı

McCain’in başkanılık yarışındaki rakibi Barack Obama ise uzun bir taziye mesajı yayınladı ve bunu Twitter’dan paylaştı. Obama, “McCain ve ben tamamıyla farklı nesillerden ve altyapılardan geldik ve politikanın en yüksek seviyesinde yarıştık. Ama tüm farklılıklarımıza rağmen aynı Amerika idealini paylaştık” dedi.

Türkiye ilgisi

John McCain ABD’li siyasetçiler arasında Türkiye’ye yakın ilgi göstermesiyle de dikkati çekiyordu. Son olarak 2017 Şubat ayında Türkiye’ye gelen McCain, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yaklaşık bir saat 20 dakika görüşmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.