Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de başörtüsüyle ringe çıkan ilk boksör oldu

16 yaşındaki amatör boksör Amaiya Zafar’ın daha önce resmi bir müsabakada yarışmasına izin verilmemişti. Ancak Zafar, geçtiğimiz Cumartesi günü başörtüsü takarak resmi bir ABD boks maçında yarışan ilk boksör oldu.

Minnesota eyaletinin Saint Paul şehrinde yaşayan Müslüman Zafar, dövüş esnasında başörtüsü takıyor; kol ve bacaklarını da kapatıyor. Ancak bu şekilde dövüşmesi uluslararası boks yönetmeliklerine aykırı olduğundan, genç kadın — geçtiğimiz Cumartesi gününe kadar — maç başlamadan diskalifiye ediliyordu.

ABD’nin Minneapolis şehrinde gerçekleşen maçtan sonra gazetecilere “Bir amacım olduğunu hissettim” diyen Amaiya Zafar, başörtüsüyle çıkmasına izin verildiği maçı kazanamadı; buna rağmen din özgürlüğü adına çok büyük bir zafer kazandığını söylemek mümkün.

FOTO 1

Maç esnasında kollarını veya başını kapatmasına izin vermeyen yönetmelikle iki yıldır savaşan Amaiya; şu ana kadar ABD’deki olimpik tarzda amatör boks için ulusal yönetim organı olan USA Boxing’in “resmi” olarak kabul ettiği müsabakalara üniforma kuralları ihlali nedeniyle katılamıyordu.

Ancak Nisan ayında USA Boxing’in aldığı kararla birlikte Amaiya için bir istisnai bir durum oluşturuldu: Dövüşçülerin kolsuz üst ve şort giymesini gerektiren kural artık onu ringe çıkmaktan alıkoyamayacaktı.

USA Boxing’in açıklamasına göre yeni kurallar şimdilik sadece yerel maçlarda uygulanacak ve dövüşçülerin her maç öncesi üniforma kuralları muafiyetinden yararlanması için başvurması gerekecek. Kurulun yöneticisi Mike McAtee’nin Huffington Post’a söyledikleri ise şöyle: “Yerel rekabet kurallarımızı sporcularımızın dini zorunluluklarına uygun olması adına değiştirme yolundayız. Bu kurallar sporcuların inançlarıyla ters düşmelerine neden olacak herhangi bir engel olmadan boks yapabilmesini sağlayacak.”

https://twitter.com/Mohammadzafar/status/683671757996294144

“Kız gibi vurmak diye buna denir!”

Bir gün Olimpiyatlarda yarışmayı hayal eden Zafar için Cumartesi günkü maç bir dönüm noktası oldu. “İnandığınız şeyin arkasında durun ve keyfi kuralların sizi sevdiğiniz şeyi yapmaktan alıkoymasına izin vermeyin” diyen genç atlet, zaferinin başkalarına ilham olacağını umuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.