Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zeytinliklerin “ölüm fermanı” komisyondan geçti

Zeytinlik alanlarda maden ve endüstriyel tesis kurulabilmesinin önünü açan Üretim Reform paketi TBMM Sanayi Komisyonu’ndan geçti.

3 gün süren komisyon görüşmeleri tartışmalı geçmişti. Zeytinlik alanların tanımını değiştirip, konut ve turistik tesis yapılmasına izin veren “madde 2” komisyondan çekildi. Bu değişikliğe göre zeytinlik alanlara konut ve  turistik tesis yapılmayacak. Fakat komisyondan geçen madde 4’e göre, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı  ‘’alternatif alan ‘’ bulunamaması halinde ve oluşturulacak kurulun kararıyla ‘’kamu yararı’’ görüldüğü takdirde zeytinlik alanlara endüstri tesisi ve maden alanı kurulmasına izin verecek.

Üretimde Reform Paketinde yer alan diğer düzenlemeler ise şöyle:

– Zeytinlik bulunan her ilde  valinin başkanlık ettiği 11 kişilik bir kurul oluşturulacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Çevre ve Şehircilik, Maliye, Orman ve Su İşleri Bakanlıkları ve sivil toplum kuruluşlarından da yetkililerin bulunacağı kurul, zeytinliklerin geliştirilmesi, korunması ve veriminin arttırılmasına yönelik incelemelerde bulunacak.

– Zeytinlik alanlarda ve üç kilometre mesafesinde bulunan alanlarda, zeytin ağaçlarının gelişimini ve çoğaltılmasını engelleyecek nitelikte kimyasal atık toz ve duman oluşturacak tesislere izin verilmeyecek.

–  Yatırımcılar faaliyetlerini izin amacına uygun, çevre ve zeytinlik sahalarına zarar vermeyecek şekilde yürütecek, oluşabilecek zararı telafi edecek, kendilerine tahsis edilen yerleri tahsis süresi bitiminde eski vasfına getirecek.

– İzin verilen yatırımlar haricinde zeytinlik alanlar daraltılamayacak. Zeytin ağaçlarının sökülmesi  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın iznine tabi olacak. İzin verilmesi dahilinde bakanlığa bağlı enstitü ve ziraat odasının ‘’uygun’’ görüşü alınacak.

Üreticiler ve sivil toplum kuruluşları, Komisyonda madde 2’nin geri çekilip madde 4’ün geçmesinden dolayı bu kanun tasarısını zeytinliklerin ölüm ilanı olarak değerlendiriyor.

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Sanayi Komisyonu üyesi Musa Çam, Üretimde Reform Paketini Medyascope.tv’ye şöyle değerlendirdi:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.