Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Direniş zeytini kurtardı, sıra kıyı ve meralarda

Zeytinlik sahalara sanayi tesisi yapılmasının önünü açan düzenleme kanun tasarısından çıkarıldı.

 

Zeytinlik alanlara ‘’alternatif alan bulunamaması’’ halinde ‘’kamu yararı’’ gözetilerek sanayi tesisi yapılmasının önünü açan düzenleme kamuoyunda ve Meclis’te yürütülen kampanyalar sonucunda kanun tasarısından çıkarıldı. Madde daha önce TBMM Sanayi Komisyonu’nda zeytinliklerin tanımını değiştiren madde 2 ‘nin tasarıdan çıkarılmasından sonra tasarıya eklenmiş ve genel kurula gönderilmişti.

Ekran Resmi 2017-06-14 13.26.53

Ekran Resmi 2017-06-14 13.27.05

Zeytin meselesi Meclis’teki partileri de birleştirdi

Madde 2’nin çıkarılıp madde 4’ün Genel Kurul’a gönderilmesi üreticiler, üretici birlikleri, doğa dernekleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından büyük bir tepki ile karşılandı. Bu tepki beraberinde birçok toplantıyı, basın açıklamasını ve imza kampanyasını da getirdi. Hatta yürütülen kampanya o kadar başarılı oldu ki, Meclis’teki muhalefet partileri de buna kayıtsız kalamadı. Üç partinin ortak önergesiyle madde tasarıdan çıkarıldı.

Sanayi Komisyonu Başkanı AKP Milletvekili Ziya Altunyıldız bu durumu; “çoğulcu demokratik bir anlayışla tüm kesimlerin görüşlerini aldık ve üç parti grubuyla da uzlaşı temin ettik. Sonuç olarak zeytinlik maddesinin üretim reform tasarısından çıkarılması kararı aldık” şeklinde açıklarken, Sanayi ve Ticaret Bakanı Faruk Özlü ise kararla ilgili olarak;  “üzücü buldum. Ajitasyon hakim oldu’’ dedi ve  ekledi:

“Sayın vekiller reddetmekle sorun çözülmüyor. Zeytinlik sahalarla ilgili bir tanımın yapılmasına, buralarla ilgili bir yapılanmaya siz ne derseniz deyin bir ihtiyaç var. Bu ihtiyaç giderilmedikçe 7 defa da, 17 defa da 27 defa da bu düzenleme Meclis’e gelebilir. Dünya dönmüyor deseniz de dönüyor”

Zeytinliklerin kurtarılması için kamuoyunda ve mecliste gelişmeleri sıkı sıkıya takip eden Önder Algedik, zeytinlikler için kamuoyunda yürütülen kampanya sürecini, görüşmeleri, kıyılarla meraların akıbetinin ne olacağını Medyascope.tv’ye değerlendirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.