Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazeteci Kim Wall’un cinayet zanlısı Peter Madsen’in bilgisayarından işkence videoları çıktı

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da başı vücudundan ayrılmış, kıyıya vurmuş halde cesedi bulunan İsveçli gazeteci Kim Wall’ın ölümün etrafındaki sır perdesi aralanıyor. Cinayeti kazayla işlediğini itiraf eden Peter Madsen’in kullandığı tespit edilen bilgisayarlarda  kadınlara yapılan işkence edilen videolar çıktı.

7ad0d1ba-8654-11e7-8f03-5f0754277a16_1280x720_192423

Olayın başından itibaren, suçlamarın odağındaki isim mucit Peter Madsen. İsveçli gazeteci Kim Wall 10 Ağustos tarihinde, Mucit Madsen’in özel olarak ürettiği ve tasarladığı 40 metrelik sivil “Nautilus” denizaltısında röportaj yapmak için kendisiyle buluşmuş ve en son denizaltının kapağı altından kıyıdakilere selam verirken görülmüştü. Wall, dünyanın en büyük sivil denizaltısı olan “Nautilus” hakkında haber yapıyordu. İsveç ile Danimarka arasındaki Baltık denizindeki boğazda seyreden denizaltı, en son Kopenhag açıklarında görülmüştü. Madsen, Danimarka televizyonu TV2’ye yaptığı bir açıklamada ise, denizaltının o gece arızalandığı ve battığını söylemişti.

11 Ağustos gecesi kendisinden haber alınamayan Wall hakkında erkek arkadaşı tarafından kayıp ihbarında bulunuşmuştu.

21 Ağustos tarihinde Kopenhag sahilinde bir bisikletçi tarafından fark edilen ceset, kayıp gazeteci hakkında soruşturmanın kırılma noktası oldu.  Kolları bacakları ve kafası kesilmiş halde ve vücudunda bir çok bıçak ve darbe izi sebebiyle tanınmaz halde olan ceset otopsi raporu sonucunda Kim Wall’un olduğu anlaşıldı.

Cesedin bulunmasından sonra, son görüldüğü kişi olan denizaltının sahibi mucit Peter Madsen, kasıtsız cinayet suçlamasıyla gözaltına alındı. Madsen ilk gözaltına alındığında, yaşanan olaydan haberi olmadığını ve Kim Wall’ı 10 Ağustos gecesi karaya bıraktığını söylemişti.

İlk etapta suçlamaları reddeden Madsen, 5 Eylül’de çıkarıldığı mahkemede verdiği ifadede, 10 Ağustos günü Wall ile beraber denizaltıda vakit geçirdiklerini, gece ise denizaltının su yüzeyine çıkmasından sonra hava almak için kapağı açıp dışarı çıktıklarını, içeri girmek istediklerinde ise 70 kiloluk denizaltı kapağının Wall’ın kafasına düşmesi sonucu öldüğünü söyledi. Madsen, kapağı kaldırdığında her yerin kana bulandığını ve gördüğü manzara karşısında şoka girdiğini belirtti. Cesedi suya attığını da kaydeden Madsen, bunun suç olduğunu bildiğini ancak şoka girdiğini kaydetti. Üzerine bağlanmış metalleri kendisinin bağlamadığını ve cesedi attığı zaman parçalanmadığını söyledi.

Madsen’in ifadesi soruşturmayı sürdüren savcı Jakob Buch-Jepsen tarafından gerçekçi bulunmamıştı. Savcı, Madsen’in Wall’ı anlatmadığı bir şekilde öldürdüğünü ve cinayeti itiraf etmediğini iddia etmişti. Savcı, denizaltının da kasıtlı batırıldığını söylemişti.

Soruşturmada ulaşılan yeni bulgulara göre, Madsen’e ait olduğu ileri sürülen bir sabit diskte kafası kesilerek öldürülen kadınlar ve işkence videolar var. Savcı görüntülerin kurgu değil gerçek olduğunu da ekledi. Madsen ise bu suçlamarı reddettiğini, kullanılan bilgisayarlara laboratuvarına gelen bütün araştırmacıların ve çalışanların erişimi olduğunu belirtti.

Kim Wall kimdir?

Ekran Resmi 2017-10-04 14.11.08

1987 yılında İsveç’in Trelleborg kentinde doğan Wall, London School of Economics ve Colombia Üniversitesi’nde okuduktan sonra serbest gazetecilik yapmaya başladı. Time, Atlantic, New York Times, Guardian, Independent gibi gazetelerde bir çok haberi ve röportajı yayınlandı. 2016 yılında Marshall adalarındaki nükleer testler ve iklim değişikliği hakkında yaptığı “Exodus” haberi ile Hansel Mieth ödülü kazanmıştı. Ailesi ve arkadaşları “Kim Wall Bursu” adı altında bir fon toplayarak, kadın gazetecileri desteklemeyi planlıyor.

Peter Madsen kimdir?

Ekran Resmi 2017-10-04 14.14.16

Basına yansıyan haberlerde kendisinden “hobi mühendisi” olarak bahsedilen Madsen’in eğitimi ve geçmişi hakkında çok fazla bir bilgi bulunmuyor. Olay gecesi batan “Nautilus” adlı sivil denizaltıyı tasarlamış ve kaptanlığını yapmaktaydı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.