Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CIA tarafından yayınlanan Usame bin Ladin’in günlükleri epey ses getireceğe benziyor

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA 2 Mayıs 2011’de Usame Bin Laden’in Pakistan’ın Abbottabad kentindeki konutuna yapılan baskında ele geçirilen belgelerden bir kısmını daha yayınladı. Bin Ladin’in günlüklerinin, aile içi yazışmalarının, El Kaide’ye yazılmış mektupların ve çeşitli video ve ses kayıtlarının yer aldığı söz konusu belgelerin, kamuoyunu örgüt konusunda daha iyi bilgilendirmek amacıyla yayınlandığı belirtildi. CIA Mayıs 2015, Mart 2016 ve Ocak 2017’de de yine Bin Ladin’e düzenlenen baskında ele geçirilen belgeler yayınlamıştı.
CIA bu son malzemenin de yayınlanmasıyla, arşivinde sadece telif hakkı korunması gereken, ya da ulusal güvenlik açısından tehdit yaratabilecek yahut da pornografi içeren, okunamayan, vs. gbi belgeler kaldığını duyurdu.

10 bin adet görüntü

CIA’in yayınladığı belgeler arasında en çok ses getirecek olanı Bin Ladin’in günlüğü. Elyazısı günlükte örgütün doktrinleri, olası hedefler ve saldırı yöntemlerine yer veriliyor.
Ayrıca, Bin Ladin’in oğlu Hamza bin Ladin’in gençlik yıllarına ait görüntüler, Bin Ladin’in konuşmaları ve El Kaide propagandasının da bulunduğu 10 bin adet görüntü de kamuoyuyla paylaşıldı.
Belgelerin ses, resim, belge, görüntü ve yazılım işletim sistem dosyalarından oluştuğu ve üzerinde oynanmaması için değiştirildiği belirtildi.
Dosyalar, El Kaide içerisinde düşünce eksenli ayrılıkların yanı sıra 11 Eylül saldırılarının 10. yıldönümü hazırlıkları, El Kaide’nin Arap Baharı’na yönelik stratejisi gibi birçok konuya yönelik bilgi içeriyor.

Günlüklerde Erbakan’ın da adı geçiyor

Bu arada El Kaide ve IŞİD konularındaki araştırma ve yorumlarıyla dikkat çeken Hassan Hassan, Usame bin Ladin’in Günlükleri’nin 8. sayfasında Necmettin Erbakan’ın adının geçtiğine dikkat çekerek şöyle yazdı:
“Emin değilim ama 8. sayfada cihad için ilk seyahatini 1976 yılında Türkiye’ye ‘Erbakan’ın partisi’ne yaptığını, yanında tabancalar taşıdığını, ilk kez tek başına yolculuk ettiğini yazıyor; otobüsle yaptığı yolculuğun 12 saat sürmüş olmasından şikayet ediyor, Antakya’ya Suriye üzerinden geçtiğini yazıyor! Yardım”

Usame Bin Ladin’in yetişme dönemlerinde Erbakan’ı referans alması ilginç. Diğer etkiler de: Müslüman Kardeşler/İslamcılar, Hz. Peygamber’in savaşları ve hayatı (Siyer), dünya ve hayatın sonu (eskatalogya), rüyalar…

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.