Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akademisyenlerin davası başlıyor: “Dünyanın hiçbir yerinde savaşa karşı barışı savunmak suç değildir”

Barış akademisyenlerine açılan davaların ilk duruşması yarın İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlıyor. Galatasaray Üniversitesi’nden 6, İstanbul Üniversitesi’nden 4 akademisyenin yargılanmasıyla başlayacak davalar için Türk Tabipler Birliği, Eğitim Sen ve Sağlık Emekçileri Sendikası açıklama yaparken Noam Chomsky destek mesajı yayınladı. 

Haklarında dava açılan akademisyenler hakkında örgüt propagandası yaptıkları iddiasıyla 7,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Galatasaray Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi gibi üniversitelerden imzacı akademisyenlere dava açılmış durumda. Davaların Mayıs 2018’e kadar devam etmesi bekleniyor.

Bugün TTB, Eğitim Sen ve SES’in ortak düzenlediği basın açıklamasında konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan “Barış talebi bir kez daha yargılanmak isteniyor. Dünyanın hiçbir yerinde savaşa karşı barışı savunmak suç değildir” dedi.

Yargılanan akademisyenler arasında hukukçu İbrahim Kaboğlu ve Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel de bulunuyor. Avukat Meriç Eyüboğlu yargılamalarla ilgili Bianet’e “Akademisyenler yalnızlaştırılmak için tek tek yargılanıyor. Bu yüzden verilecek tek bir ifade bile diğer tüm dosyaları etkileyecek” açıklamasını yapmıştı.

Noam Chomsky ise haklarında dava açılan barış akademisyenleri için gönderdiği destek mesajında, “Barış İçin Akademisyenler Bildirisi’nin imzacılarına karşı açılan dava korkunç bir yargı hatasıdır. Türkiye’deki toplumun dostları büyük bir dehşetle bu gelişmeleri takip etmektedir. İddianamenin dili aslında yaşanılanların son derece özenle korunması gereken özgür düşünce ifadesinin temeline yönelik bir saldırı olduğunu bizlere belirgin bir şekilde göstermektedir” dedi.

Aralarında Kadri Gürsel’in de olduğu Galatasaraylılar Ortak Akıl Platformu, Kış Pilavı etkinliğinde barış metnine imza attıkları için kovuşturmaya uğrayan Galatasaray Üniversitesi’nden akademisyenler için destek eylemi gerçekleştirdi.

Akademisyenler geçtiğimiz gün gazeteciler ve avukatlarla birlikte İstanbul Kadıköy’de ‘Sözümüz var’ sloganıyla bir yürüyüş gerçekleştirmiş, davaya çağrı yapmıştı.

Atilla Taş ve Murat Aksoy’un da aralarında bulunduğu 29 kişinin yargılandığı medya davası da bugün Çağlayan Adliyesi’nde görülüyor. Taş ve Aksoy davaya ilk kez tutuksuz olarak katılıyor. Davaya tanık ifadelerinin dinlenmesiyle başlandı.

Bugün görülen bir diğer dava da Hrant Dink davası. Davada üçüncü iddianame de geçtiğimiz duruşmada kabul edildi. Davada 16’sı tutuklu 85 sanıkla 2 Temmuz 2007’den beri 10 yıldır devam ediyor. Dava öncesi Hrant’ın Arkadaşları adına Bülent Aydın yaptığı açıklamada, “Bu cinayet herkesin gözünün önünde hazırlanışı işlenişi ve sonrasında delillerin karartılmasıyla devlet görevlilerinin bilgisi ve gözetimiyle işlendi. Geçtiğimiz yargı aşamalarında bunu duruşma salonunda izledik. Emniyet istihbarat ve son duruşmalarda dinlediğimiz jandarma yetkilileri sorumluluğu birbirinin üstüne atmaya çalıştılar. Ama her duruşma yeniden gördük ki Hrant Dink cinayetini engellemek için hiç kimse hiçbir şey yapmamış. Bu davadan adalet beklentimiz devam ediyor. Fakat adaletin hiçbir ölçüsünün kalmadığı bir ortamdayız. Bu ortam sahiden sonuç almaya yönelik sağlıklı bir yargı sürecine dair umut beslemeye olanak vermiyor” dedi.

Aydın ayrıca tutuklu bulunan Osman Kavala için de adalet talep etti.

hsdh

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.