Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’daki başörtüsünü çıkartan kadın fotoğrafının gerçek öyküsü

28 Aralık 2017 Perşembe günü İran’da başlayan protesto gösterilerinin sembolü, kalabalık bir caddede yüksek bir yere çıkıp beyaz başörtüsünü bir çubuğun ucunda sallayan, başı açık, siyah giyinmiş genç bir kadın oldu. Özellikle Batı’da bu fotoğraf hızla yayıldı ve değişik şekillerde yeniden üretildi.

poster

Ancak Le Monde’un haberine göre bu fotoğrafın, ülke çapında giderek yayılan gösterilerle doğrudan bir ilişkisi yok. Öncelikle bu fotoğraf gösterilerin başlamasından bir gün önce, 27 Aralık Çarşamba günü Tahran’da İnkılab Caddesi’nde çekilmiş. Halbuki İran’ın başkentinde ilk ciddi protestolar Cumartesi günü düzenlendi.

Beyaz Çarşamba

Fotoğraf, kendilerine “Beyaz Çarşamba” adını veren bir inisiyatifin bir eylemi sırasında çekilmiş. Daha önceki bir haberimizde vurguladığımız gibi İran’da bazı kadınlar, ülkenin zorunlu kıyafet kurallarını protesto etmek amacıyla 24 Mayıs 2017 Çarşamba gününden beri Çarşamba günleri beyaz giyiniyor ve fotoğraflarını sosyal medya üzerinden paylaşıyorlar. İslam Devrimi’yle birlikte toplum içerisindeyken başlarını kapatmak zorunda kalan kadınların karşı oldukları şey başörtüsü değil, başörtüsü takmanın zorunlu olması.

maslih
Maslih Alinejad

Beyaz Çarşamba’nın başlatıcısı, ABD’de yaşayan İranlı gazeteci ve aktivist Masih Alinejad. Nitekim Alinejad, İnkılab Caddesi’ndeki eylemin kısa bir videosunu sosyal medyada paylaştı ve eylemci kadınla ona destek veren bir grup gencin gözaltına alındığını duyurdu.

View this post on Instagram

فيلم جديد را ببينيم و اين دختر را تنها نگذاريم. كسي كه اين فيلم را به #چهارشنبه_های_سفید فرستاده نوشته ماموران وقتي كه اين دختر از روي سكو پايين آمد او را بازداشت كردند. كاش در تمام تجمع ها و راهپيمايي ها زنان حاميان قوي داشتند تا مثل اين زن تنها و يكه مجبور نشوند نمادِ اجبار را دور بياندازند. حجاب اجباري اولين نمادِ سلطه و زور است كه ديكتاتورها بر دختربچه هاي هفت ساله تحميل مي كنند. اين نمادِ سفيدي كه دختر مثل پرچم اعتراض در هوا تكان مي دهد را ببينيم و همراهش باشيم. #چهارشنبه_های_سفید #چهارشنبه_های_بدون_اجبار #whitewednesdays #نه_به_حجاب_اجباری ‏⁧‫#تظاهرات_سراسرى‬⁩ ‏⁦‪#Iranprotests‬⁩

A post shared by Masih Alinejad (@masih.alinejad) on

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.