Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’da kadınların Beyaz Çarşamba protestosu

İran’daki kadınlar, ülkenin zorunlu kıyafet kurallarını protesto etmek amacıyla 24 Mayıs Çarşamba gününden beri çarşamba günleri beyaz giyiniyor ve fotoğraflarını sosyal medya üzerinden paylaşıyorlar. İslam Devrimi’yle birlikte toplum içerisindeyken başlarını kapatmak zorunda kalan kadınların karşı oldukları şey başörtüsü değil, başörtüsü takmanın zorunlu olması.

 

Masih Alinejad, 2009’dan beri doğduğu ülke İran’da yaşamıyor
Masih Alinejad, 2009’dan beri doğduğu ülke İran’da yaşamıyor

Hareketin başını çeken aktivist Masih Alinejad, yarattığı akımın amacını “kadınları güçlendirmek ve onlara bir ses vermek” olarak açıklıyor. Sosyal medyada #WhiteWednesdays (Beyaz Çarşamba) etiketiyle yayılan hareket, Alinejad’ın üç yıl önce başlattığı kampanyanın devamı sayılabilir. “My Stealthy Freedom” adlı internet sitesinin de kurucusu olan aktivist, daha önce kadınların başörtüsüz fotoğraflarını paylaştıkları bir “başörtüsü takmama hakkı” platform yaratmıştı.

FOTO 2

 

Alinejad, insanların birbirlerini “barışın rengi” olarak tanımladığı beyazı giymelerinden tanımalarını ve birbirlerine destek çıkmalarını istiyor: “İnsanların birbirleriyle konuşmalarını istiyorum. Bunu istiyorum çünkü İran toplumunun özgürce konuşabilmeye ihtiyaçları var.”

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.