Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Büyük Patlama sonrası evrende oluşmuş ilk yıldızlardan gelen sinyaller tespit edildi

Bilim insanları Büyük Patlama sonrası oluşmuş ilk yıldızlardan gelen sinyalleri tespit ettiler. Bunun aynı zamanda halen evrenin önemli bir kısmını oluşturan karanlık madde hakkında da ön bilgi sağlayacağı düşünülüyor. Bu ilk yıldızların evrenin ilk anı olduğu kabul edilen Büyük Patlama anından 180 milyon yıl sonra oluştuğu belirtiliyor. Bilim insanları bunu devrimci bir buluş olarak nitelendiriyorlar.

Capture d’écran 2018-03-02 à 14.51.32
(Soldan sağa) 1. Büyük Patlama ve Kozmik Karanlık Zaman 2. Kozmik Şafak (180 Milyon sonra ilk yıldızların oluşumu) 3. Büyük Patlamadan 250 milyon yıl sonra kara delikler ve dönen disklerin oluşumu 4. Yeniden ionlaşma süreci 5. Gözlemeyebildiğimiz galaksilerin oluşumu

Kozmik Şafak’tan gelen sinyaller

İlk yıldızların önemi ise şöyle özetleniyor: İlk yıldızların oluşumundan önce evren tamamıyla karanlıktı. İlk yıldızların oluşumu ile evren bu karanlık halinden çıktı ve bilim insanlarının “kozmik şafak” dediği an oluştu. Işığın uzayda yol alması zaman aldığı için gelişmiş radyo teleskoplarla evrenin erken anlarından sinyaller alınabiliyor. Evren’in Büyük Patlama sonrası yaşının yaklaşık 13.8 milyar yıl olduğu düşünülüyor. Bu anlamda 180 milyon yıllık yıldız oluşumlarından gelen sinyalleri tespit etmek bilim insanları için devrimci bir keşif olarak ortaya çıkıyor.

403322main_COBEallsky_full
Kozmik Mikrodalga Arkaplan (Evrenin ilk anlarındaki yoğunlaşmalar çeşitli renkler almış)

Bu “kozmik şafak” öncesinde ise evrenin yıldızsız bir biçimde, hidrojen ve radyasyon bulutlarından oluştuğu düşünülüyor. Evrenin bu anına ve mekanına “kozmik mikrodalga gerisi” deniyor. Bilim insanları radyo teleskoplarını evrenin ne tarafına tutarsa tutsun bu kozmik arkaplanın cızırtılarını duyuyorlar

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.