Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NASA uzay aracı Juno, Jüpiter’in iç yapısını ilk kez ayrıntılarıyla göz önüne serdi

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) 1 milyar dolar harcayarak imal ettiği uzay aracı Juno, Jüpiter’in iç yapısına dair çarpıcı bilgiler topladı.

Juno’nun topladığı verilere göre Jüpiter’in iç yapısı da en az yüzeyi kadar karmaşık. Gezegenin yüzeyi ve “büyük kızıl noktası” ile ilgili bugüne kadar kapsamlı araştırmalar yürütülmüş olsa da, Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter’in iç yapısıyla ilgili az şey biliniyordu.

foto

Yüksek hassasiyetli yerçekimi ölçümlerden alınan yeni sonuçlarda, Jüpiter’in güçlü rüzgarlar sonucu ortaya çıkan, simgeselleşmiş açık ve koyu renkli şeritlerinin, yüzeyin 3 bin km aşağısına kadar uzandığı tespit edildi. Araştırma aynı zamanda gezegenin bir çekirdeğinin olup olmadığı sorusuna da kısmen yanıt bularak, gezegenin iç yapısının yüzde 96’sının “somut bir vücut” şeklinde döndüğünü ortaya çıkarıyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.