Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da 22 Mart hareketliliği: Memurlar ve demiryolu işçileri Macron’a karşı yürüyor

Fransa’da ulusal demiryolu işçileri ve memurlar kendilerini ilgilendiren yürütme kararlarını protesto etmek için sokağa çağırıldı. Hem hükümet hem de sendikalar için bir test niteliği taşıyacak gösteriler hakkında İşçiler Konfederasyonu Direktörü Fabrice Angei, ”Herkesin beklentisi bunun güçlü bir hareketlenme yaratması ve daha sonrası için dinamizmi artırması” diyor.

Şubat ayı başında yedi sendika eylem günü olarak 22 Mart gününü seçmiş ve 5.4 milyon memuru grev yapmaya çağırmıştı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un seçim vaatlerinden biri olan 120 bin kamu çalışanını işten çıkarma programına ve memurların tazminatlarını, iş izinlerini ve satın alma güçlerini yeniden düzenleme planına karşı 10 Ekim 2017’de yüz binlerce çalışan sokaklara dökülmüştü.

cc7cb4f896f7dd7b5a6a07c528b6cfe0be965e89

Çalışanları sokağa çağıran sendikalar hükümetin çıkarmayı planladığı yasaların kamu çalışanlarının statüsü karşısında gerçek bir tehdit olduğunu öne sürüyor. Ancak bu kez 10 Ekim 2017’den farklı olarak, en büyük kamu çalışanı sendikalarından CFDT ve UNSA bu eylemi stratejik bulmadıklarından katılmaya niyetli değiller.

Sendikalar grevin 3 Nisan’da başlamasını, haftanın iki günü grev yapılmasını, üç günü çalışılmasını ve bunun 28 Haziran’a kadar sürdürülmesini amaçlıyor. Yayınladıkları manifestoda ”Otoriter bir yönetime karşı yoğun bir çatışma kapasitesinde olunmasının ve bunun uzun süreye yayılmasının gerekli olduğunu” yazdılar.

Sendikalar 22 Mart’ı bir başlangıç, bir dönüm noktası olarak görüyor. Le Monde’a durumu değerlendiren sosyal hareketler uzmanı tarihçi Stéphane Sirot, ”Çıkarların çatıştığı bir durumla karşı karşıyayız. Ancak çatışmaların fazlalığı hükümet için birleşme durumundan daha güven verici değil. Art arda yaşanan hareketlenmeler dikkat çekiyor ve bu siyasi-sosyal iklimi değiştirebilir.”

Fransa Başbakanı Edouard Philippe ise geçtiğimiz günlerde rahatsızlıkların farkına oldukları ve bazı düzenlemelerde değişiklikler yapılabileceği sinyalini verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.