Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Parçacık hızlandırıcı teknolojisi ile dini metnin altındaki tıbbi el yazmalarına ulaşıldı

ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı, Yunan bilim insanı Galen’in 6. yüzyıldan bir el yazmasını buldu. Galen’in yazdıkları parşömenden kazınmıştı ve üzerinde dini bir metin vardı.

Ekran Resmi 2018-03-23 15.30.35

Yunan doktor Galen’ın el yazması metnini ortaya çıkarmak için farklı disiplinlerden uluslararası bir ekip çalıştı. X-ray kullanılarak ortaya çıkarılan metin 6. yüzyılda yazıldıktan sonra kazınmıştı ve parşömenin üzerine 11. yüzyılda dini bir metin yazılmıştı.

Ekran Resmi 2018-03-23 15.49.22

Antik tıp tarihinde Hipokrat’tan sonra gelen bilim insanı olarak anılan Galen’in çalışmalarının çoğu ne yazık ki kayıp durumda.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.