Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

LGBTİ çöpçatanlık uygulaması Grindr’ın, üyelerinin kişisel bilgilerini başka şirketlerle paylaştığı ortaya çıktı

Yazılım ve teknoloji dünyasında ortaya çıkan veri ihlallerine bir yenisi daha eklendi. LGBTİ bireylere yönelik çöpçatanlık uygulaması Grindr’in, üyelerinin HIV virüsü taşıyıp taşımadığı veya HIV testine girip girmediği gibi kişisel bilgileri üçüncü şirketlerle paylaştığı ortaya çıktı.

2009 senesinde kurulan ve dünya genelinde yaklaşık 3,6 milyon üyesi bulunan uygulamanın kullanıcıları, HIV virüsü taşıyıp taşımadıklarını ve en son ne zaman HIV testi yaptırdıklarını profillerinde belirtiyorlar. Ancak, Grindr’ın, kullanıcılarına ait bu kişisel verileri, Apptimize ve Localytics adlı iki analiz şirketine gönderdiği belirtildi.

Konuya ilişkin araştırma yürüten SINTEF firması, paylaşılan kişisel veriler arasında, üyelerin cep telefonları ve eposta adreslerinin de bulunduğunu açıkladı. Paylaşılan bu iletişim bilgileri ile beraber, kullanıcıların kimliklerinin de tespit edilebileceği belirtiliyor.  

Konu hakkında bir açıklama yapan Grindr ise iddiaları kabul ederek, üyelerinin kişisel bilgilerini bundan sonra üçüncü şirketlerle paylaşmayacağını duyurdu.

Ortaya çıkan skandal sonrasında Grindr’a yönelik tepkiler hızla büyüyor. Ancak Grindr’ın teknoloji sorumlusu Scott Chen, şirket tarafından paylaşılan bilgilerin kullanıcıların profillerinde bulunduğu için, kamuya açık olduğunu iddia ediyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.