Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de savcılık Hakan Atilla’ya 15 yıl hapis cezası istedi, Halk Bank hisseleri tavan yaptı

Reza Zarrab davası olarak bilinen daha sonra Mehmet Hakan Atilla davası olarak devam eden süreçte dün önemli bir gelişme yaşandı. ABD’deki ambargo davasında yargılanan eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla için savcılık en az 188 ay hapis cezası ve 50 bin ila 500 bin dolar arasında para cezası verilmesini talep etti. Bir süredir gündemden düşen, herkesin Nisan ayında açıklanacak cezayı beklediği davada savcının dün kamuoyuna yansıyan ceza önerisi ile beklenen süreç başladı. 11 Nisan’da görülecek ceza duruşmasından önce davanın yargıcı Richard Berman, Atilla için ceza talebini mahkemeye iletti. Atilla’nın avukatları da mahkemeye sundukları dilekçede 4-5 yıl hapis cezası istenmesi gerektiğini savundu.

Halk Bank hisseler neden tavan yaptı?

Bu süreç başladığından beri BİST100’deki başta Halk Bank hisseleri olmak üzere bankacılık endeksi ve Türk lirası (TL) davanın gidişatından oldukça etkilendi. TL, ABD’den gelen bilgi akışına göre dolar karşısında sert değer kayıpları yaşarken Halk Bank hisselerinde de benzer bir hareket gördük. Dün akşam savcının Atilla için istediği cezadan sonra Halk Bank hisselerinde sert bir düşüşün yaşanması beklenirdi. Lakin bugün sabah BİST100’ün açılmasıyla birlikte Halk Bank hisseler tavan yaptı. Devre kesicilerin devre girdiği Halk Bank hisselerindeki sert yükselişinin nedeni Halk Bank’a yüklü bir ceza gelmeyeceği inancı.

Bilindiği gibi Halk Bank ile ilgili cezanın verilip verilmeyeceğini ABD Hazine Bakanlığı (ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC)) karar verecek. Ancak, savcının dilekçesinde yer alan bazı bilgiler Halk Bank’ın savcılıkla iş birliği yaptığına dair işaretler içermesi Banka’ya çıkacak olası cezanın beklentinin altında kalacağı ihtimalini güçlendirdi. Bu noktada şunu belirtmekte yarar var: ABD Hazine Bakanlığı’nın ne yapacağı henüz netleşmedi. Bazılarının beklediği gibi Türk bankacılık sektörüne yönelik yüklü bir ceza mı çıkar yoksa Halk Bank ile sınırlı mı kalır henüz net değil. Halk Bank’ın ceza alıp almayacağı da önümüzdeki günlerde belli olacak.

Tüm bu belirsizliğe rağmen piyasaların olumlu senaryoyu satın aldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Halk Bank hisseleri gün içinde %20 artarak 10,79’a kadar yükseldi. An itibariyle (12:05) Halk Bank hisseleri BİST 100’de %16,91 primli. Bankacılık endeksi ise %2,26 yukarıda. TL’de ise değer kaybı tüm hızıyla devam ediyor. Dolar/TL kuru tarihi rekoru kırdı ve 4,04’ün üzerini gördü. Ancak bu hareketi Atilla davası ile doğrudan ilişkilendirmek çok güç. Zira ekonomide sorunlu konular yelpazesi oldukça geniş.

Atilla 6 suçlamadan 5’in suçlu bulunmuştu

Ocak ayının ilk günlerinde mahkeme jürisi, Atilla’yı hakkındaki altı suçlamanın beşinden suçlu bulmuştu. Jüri, Atilla’yı “kara para aklama” suçundan ise mahkûm etmese de oybirliği ile diğer beş suçtan suçlu buldu.

  • ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmek,
  • ABD’yi aldatma suçuna iştirak,
  • ABD bankalarını dolandırmak,
  • ABD bankalarını dolandırmaya iştirak,
  • Kara para aklama suçuna iştirak.

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.