Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Kongresi Zuckerberg’i terletti: “Hata yaptık, sorumluluk benim, özür dilerim”

Senator Dick Durbin: Dün gece kaldığınız otelin ismini bizimle paylaşmak ister misiniz?
Mark Zuckerberg: (Bir süre tereddüt ettikten sonra) Hayır.
Durbin: Geçen hafta biri ile mesajlaştıysanız, bu mesajı bizimle paylaşır mısınız?
Zuckerberg: Hayır.
Durbin: Sanırım her şey bundan ibaret, gizlilik hakkınız.

Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg’in dün ABD Kongresi’nde senatörlerin sorularını yanıtladığı oturumu en iyi anlatan diyaloglardan biri buydu. Senatör Durbin’in soruları, Zuckerberg’in milyonlarca Facebook kullanıcısının kişisel verilerinin izinsiz paylaşılmasıyla ilgili duygularının gayet iyi farkında olduğunu gösterdi.
Nitekim Zuckerberg, oturumun açılışındaki konuşmasına, verilerin izinsiz paylaşımındaki kişisel sorumluluğunu kabul edip özür dileyerek başlamıştı. Facebook’un sorumluluklarını net şekilde tanımlamadığını ve bu durumun istismar edilmesine izin verdiği için “büyük bir hata” yaptığını söyleyen 33 yaşındaki milyarder, sosyal paylaşım sitesinin kurucusu olarak sorumluluğun kendisine ait olduğunu söyledi. Zuckerberg, şirketinin yalan haber, seçimlere dış müdahale, nefret söylemi ve veri gizliliği de dahil sosyal medyanın kötüye kullanılmasını engellemek için yeterince çaba göstermediğini de kabul etti.

zuck3

Ancak Mark Zuckerberg’in ifade verdiği süre boyunca bütün sorulara açık kalplilikle yanıt verdiğini söylemek zor. Genç işadamının bazı soruları yanıtlarken doğruları kısmen söylediği, yahut sorunun kenarından dolaştığı gözden kaçmadı. İşte birkaç örnek:

Senator Lindsey Graham: Facebook bir tekel mi?
Zuckerberg: Ben kesinlikle öyleymiş gibi hissetmiyorum.
Graham: Neden sizin kendi kendinizi denetlemenize izin verelim?
Zuckerberg: Bence asıl soru doğru denetleme nasıl olmalı.


Senatör Mike Lee: Bana Facebook’un insanların bilgisi dışında veri toplamasına ilişkin iki örnek verir misiniz?
Zuckerberg: Verilerle ne yaptığımızın şaşırtıcı olmamasını umardım. İnsanlar uygulamayı geliştiren firma ile enformasyon paylaşmayı kabul ediyorlar. İki ana kategori var… Biri kişilerin paylaşmayı tercih ettikleri içerik… Diğer kategori ise reklamları kişiye özel kullanmak için toplanan veriler. Kullanıcıların her ikisi üzerinde de denetimi var.

İnsanlar sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta neyi yayınlayıp neyi yayınlamayacaklarına kendileri karar veriyorlar, bu doğru. Ancak Facebook’un topladığı veriler üzerinde denetimleri yok. Dolayısıyla Zuckerberg’in yukarıda verdiği bilgi, Cambridge Analytica skandalında verileri izinsiz paylaşılan 300 milyon kullanıcıdan 87 milyonu için geçerli. Ancak çoğunluğun verilerine uygulamayı indirmeyi kabul edenlerle arkadaş oldukları için erişilmiş durumda.

zuck2

Veri skandalı, Facebook’un 87 milyon kullanıcının verilerini Cambridge Analytica adlı siyasi danışmanlık şirketiyle izinsiz paylaşması üzerine patlak vermişti. Cambridge Analytica’nın Facebook için geliştirdiği bir uygulama üzerinden 300 milyona yakın Facebook kullanıcısının verilerine izinsiz şekilde ulaştığı ortaya çıkmıştı. Bu verilerin ABD Başkanı Donald Trump’ı iki yıl önceki seçimlerde desteklemek için kullanıldığı öne sürülüyor. Zuckerberg dünkü ifadesinde, Rusya’nın ABD’deki 2016 seçimlerine müdahalesini soruşturan Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’in bizzat kendisini sorgulamadığını ama Facebook’un bazı çalışanlarının sorgulandığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.