Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya Kupası Finalleri’nde maç yöneten ilk Türk hakem Doğan Babacan yaşamını yitirdi

Dünya Kupası Finalleri’nde görev alan ilk Türk hakem olan Doğan Babacan, 88 yaşında yaşamını yitirdi. Babacan, Batı Almanya’da düzenlenen 1974 Dünya Kupası’nda  3 maçta görev yapan Babacan  Şilili futbolcu Carlos Caszely’ye gösterdiği kırmızı kartla da tarihe geçmişti.

 

Dünya Kupası maçlarında kırmızı kart uygulaması 1970’de Meksika’da düzenlenen turnuvada başlamış ancak hiç kırmızı kart gösterilmemişti. 1974’de Almanya’da düzenlenen Dünya Kupası’nda 3 maç yöneten Babacan’ın ,14 Haziran 1974 tarihinde Batı Almanya-Şili maçında,  Şilili futbolcu Carlos Caszely’e 67. dakikada gösterdiği kırmızı kart, Dünya Kupası tarihinin ilk kırmızı kartı oldu.

Doğan

Doğan Babacan ayrıca 19 Haziran’da Bulgaristan-Uruguay ve 26 Haziran’da Brezilya-Doğu Almanya maçlarında yan hakem olarak görev yapmıştı.

Doğan Babacan 1946 yılında, 16 yaşındayken yılında Beşiktaş Genç Takımı’nda futbola başladı. 1954 yılında sakatlanınca futbolu bıraktı. 1955 yılında hakemliğe başlayana kadar Beyoğluspor, Karşıyaka, Kasımpaşaspor, Emniyet ve Hacettepe kulüplerinde futbol oynadı. 1964’te ilk milli müsabakasını yönetti. 1969 yılında FIFA kokartını taktı.  Babacan ayrıca 1975 UEFA Süper Kupası’nda Bayern Münih ile Dinamo Kiev arasında oynanan finalin rövanş maçını, 1974 ve 1977’de Şampiyon Kulüpler Kupası yarı final maçını, 1978’de UEFA Kupası yarı finalini yönetti.

 

Doğan Babacan, 1978 yılında Fenerbahçe ve Trabzonspor‘un oynadığı Cumhurbaşkanlığı Kupa maçını yönettikten sonra hakemliği bıraktı. Hakemliği bıraktıktan sonra Beşiktaş taraftarı olduğunu açıklayan Babacan, kariyeri boyunca Beşiktaş’ın 20 maçını yönetti ve Siyah Beyazlı ekip bu maçlardan ancak İki kez galip çıkabildi.

Ekran Resmi 2018-05-18 12.07.27

Ocak 2016’da Türkiye Futbol Federasyonu’nun servis aracından düşerek kalça kemiğini kıran Babacan, geçirdiği ameliyatın ardından sağlığına kavuşmuştu.

Belgesel yönetmeni Cengiz Karabekir, Türk Futbolu’nun hakemlik ve futbol üzerine 4 kitap yazarı olan önemli ismi Doğan Babacan’ın hayatını filme almıştı:

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.